Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 22 maja 2020 10:09:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 7
Witam.
Podłączyłem dwa domy między sobą 2x SXT5 Lite przez most. Z jednego domu SXT podłączona jest do routera (modem ip:192.168.8.1 DHCP) i z niego pobiera internet i tu jest wszystko ok natomiast w drugim domu na antenie jest internet ale jeśli podłącze ją do routera tp-link portu WAN internet jest niedostępny. Urządzenia łączą sie mostem z IP 10.10.10.1/24 Bridge i IP 10.10.10.2/24 Station Bridge.
Station Bridge po podłączeniu do routera tp link wr 740n nie ma internetu. Podłączałem go do portu WAN i portu LAN z tym samym skutkiem. Ustawiłem na routerze IP Static wpisując IP: 10.10.10.3 subnet:255.255.255.0 brama:10.10.10.1 DNS:192.168.8.1 Alternatywny DNS: 8.8.8.8 Dalej nie działa. Gdzie robię błąd, bo już nie mam pomysłów :( Chodzi mi o to, żeby wszystkie urządzenia były w tej samej sieci. Poratujcie proszę!


Ostatnio zmieniony pt, 22 maja 2020 10:24:15 przez BAss25, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 10:17:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 295
A nie masz dwóch routerów z IP 192.168.0.1? Jeżeli tak zmień go na np 192.168.11.1


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 10:20:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 7
seb235 pisze:
A nie masz dwóch routerów z IP 192.168.0.1? Jeżeli tak zmień go na np 192.168.11.1


Właśnie nie!! Pierwszy router z którego idzie internet ma IP 192.168.8.1


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 10:30:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 642
To też:
pierwszy SXT 192.168.8.2
drugi SXT 192.168.8.3
drugi router 192.168.8.4

A jeśli sieć za drugim routerem ma być taka sama jak przed mostem, to:
Od strony LAN IP ustawiasz na 192.168.8.4, wyłączasz DHCP i SXT kliencki łączysz portem LAN.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 11:05:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 7
thekrzos pisze:
To też:
pierwszy SXT 192.168.8.2
drugi SXT 192.168.8.3
drugi router 192.168.8.4

A jeśli sieć za drugim routerem ma być taka sama jak przed mostem, to:
Od strony LAN IP ustawiasz na 192.168.8.4, wyłączasz DHCP i SXT kliencki łączysz portem LAN.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka



Czyli w ustawieniach routera w zakładce LAN ustawiam na sztywno 192.168.8.4 i wyłączam DHCP i to całe ustawienia jakie muszę zrobic?


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 23:44:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 429
Lokalizacja: Wrocław
Ja to bym szczelał, że nie ma bridge między eth a wlan na "tym drugim" SXT zrobionego.
Załóż bridge, wepnij do WAN TPLinka i po sprawie - jak to są osobne domy, to lepiej się nie mieszać po radiu. Ktoś złapie syfa, zacznie walić netbiosem czy innymi multicastami i po co.


Na górę
Post: sob, 23 maja 2020 13:42:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 7
piterus90 pisze:
Ja to bym szczelał, że nie ma bridge między eth a wlan na "tym drugim" SXT zrobionego.
Załóż bridge, wepnij do WAN TPLinka i po sprawie - jak to są osobne domy, to lepiej się nie mieszać po radiu. Ktoś złapie syfa, zacznie walić netbiosem czy innymi multicastami i po co.


No dobra działa tak jak napisałeś ale jest problem teraz z siecią bo w 1 domku mam sieć 192.168.8.1 a drugim 192.168.0.1 a chciałbym żeby to była jedna sieć. Czy wtedy muszę w routerze drugiego domku ustawić ip static i wpisać bramę domu pierwszego?


Na górę
Post: ndz, 24 maja 2020 0:56:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 429
Lokalizacja: Wrocław
Jak ma być ta sama sieć, to kabel w port lan tplinka i na tp linku wywal dhcp-server (wylacz go). Nastepnie odepnij na chwile kompa od sieci i podlacz ponownie. Dostanie IP z domu "z internetem".


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 10:13:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl