Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: czw, 14 maja 2020 22:41:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4720
Tutaj jeszcze co się stanie jak załączymy ściąganie 1 sesją tcp w szczycie (296MB/s). To tak w celu obalenia mitu, że w szczytach nie są się dużych prędkości na MT uzyskać :)


Załączniki:
2.png
2.png [ 69.17 KiB | Przejrzano 906 razy ]

_________________
Pozdr. Marcin
Na górę
Post: ndz, 17 maja 2020 7:53:36 
   Tytuł: Jak tam Wasze mietki?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 19 wrz 2007 11:55:54
Posty: 199
Lokalizacja: N 50,353669 E 17,861395
mixerDW pisze:
Tutaj jeszcze co się stanie jak załączymy ściąganie 1 sesją tcp w szczycie (296MB/s). To tak w celu obalenia mitu, że w szczytach nie są się dużych prędkości na MT uzyskać :)

Jak masz ustawione IRQ dla kart sieciowych ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
NIC-HDL: AR5819-RIPE


Na górę
Post: pn, 18 maja 2020 20:56:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4720
Kod:
/system resource irq
set 2 cpu=0
set 3 cpu=1
set 4 cpu=2
set 5 cpu=3
set 6 cpu=0
set 7 cpu=1
set 8 cpu=2
set 9 cpu=3
set 11 cpu=4
set 12 cpu=5
set 13 cpu=6
set 14 cpu=7
set 15 cpu=4
set 16 cpu=5
set 17 cpu=6
set 18 cpu=7


Zamówiłem 2 serwery z https://ark.intel.com/content/www/pl/pl ... 0-ghz.html zobaczymy co te cacka potrafią :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: wt, 19 maja 2020 21:36:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1653
Jak cenowo taka maszyna? To je supermicro?

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 10:45:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1187
Duzo wieksza wydajnosc za niepornywalnie nizsza cene osiagnalbys na AMD, nawet na smiesznym 3900X :-)

Tylko gotowcow z supportem na podstawie supermicro narazie jak na lekarstwo....


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 12:16:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2182
Lokalizacja: W-wa
Mozna sie pokusic sie tez o EPYC, ale kluczowa jest tu ilosc cache na CPU.
Na ebay mozna polowac na plyte z cpu w okolicach 1000$


Na górę
Post: czw, 21 maja 2020 4:21:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4720
midland1 pisze:
Jak cenowo taka maszyna? To je supermicro?


Coś ok 8k bodajże. Ale to droższe bo buda z redundantnymi zasilaczami DC (48V) do 2 śledzie w 1U (aby dać 4 x 10G). Bez tego da się znacznie taniej... ale parę tys w te czy tamte nie robi mega różnicy jak to ma obsługiwać parę tys. klientów.

sniper pisze:
Duzo wieksza wydajnosc za niepornywalnie nizsza cene osiagnalbys na AMD, nawet na smiesznym 3900X :-)

Tylko gotowcow z supportem na podstawie supermicro narazie jak na lekarstwo....


Czy to jakaś mega różnica? Płyta główna, buda itd. to ceny podobne lub takie same (w sensie dla Intela vs AMD).

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 10:15:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 295
sniper pisze:
Duzo wieksza wydajnosc za niepornywalnie nizsza cene osiagnalbys na AMD, nawet na smiesznym 3900X :-)


Ale jednocześnie AMD jest bardziej problematyczne, niestety tutaj zawsze przez długi czas od premiery pojawia się ogrom wersji sterowników i BIOSów które to łatają co raz to nowsze błędy.
Oczywiście Intel i Nvidia też mają czasami wpadki, aczkolwiek nie aż na taką skale i nie za każdym razem.


Na górę
Post: ndz, 24 maja 2020 12:28:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1533
Lokalizacja: Katowice
Są też procki bardziej serwerowe AMD (konkurencja dla inteli D), EPYC-3000: https://www.amd.com/en/products/embedde ... 000-series

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 26 maja 2020 0:37:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4720
seb235 pisze:
sniper pisze:
Duzo wieksza wydajnosc za niepornywalnie nizsza cene osiagnalbys na AMD, nawet na smiesznym 3900X :-)


Ale jednocześnie AMD jest bardziej problematyczne, niestety tutaj zawsze przez długi czas od premiery pojawia się ogrom wersji sterowników i BIOSów które to łatają co raz to nowsze błędy.
Oczywiście Intel i Nvidia też mają czasami wpadki, aczkolwiek nie aż na taką skale i nie za każdym razem.



No własnie jakoś tak straciłem zaufanie jakiś czas temu do AMD pod kątem stabilności (pamięta ktoś Socket A :P ? ). Z intelem nigdy nie miałem większych problemów od czasów pierwszych Celeronów :P

Tak czy siak zamówienie poszło na 2 maszynki więc czeka. Dam znać jak będą :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: wt, 26 maja 2020 7:56:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 295
mixerDW pisze:
No własnie jakoś tak straciłem zaufanie jakiś czas temu do AMD pod kątem stabilności (pamięta ktoś Socket A :P ? ).


Ja pamiętam miałem Athlon XP 2500+ (Barton) na pamiętnej płycie Abit NF7 z nForce 2 na pokładzie oraz GeForce FX 5200. Wszystkie gierki ładnie śmigały :D Niestety dość szybko wyszła wada tego procesora, tzn brak instrukcji SSE2. Później pamiętam przesiadłem się na Athlon 64 3000 (Venice) na socket 939.

Ale to też były inne czasy, wtedy AMD było sporo tańsze od Intela a wymagania oprogramowania dość szybko szły w górę. Dzisiaj są już inne czasy, posiadam w domu jeszcze i7 4771 który pomimo iż był dobrym układem w swoim czasie to dzisiaj bije go najtańsza i3. Dzisiaj aby pograć sobie nie trzeba już wydawać fortuny na części komputerowe, modele od intela typu i3 bądź nawet podstawowe modele i5 poradzą sobie spokojnie w codziennych zastosowaniach i zadowolą większość klientów. Oczywiście można iść w kierunku AMD które może i będzie troszkę tańsze ale czy jest to warte zachodu skoro większej oszczędności z tego w sumie nie ma - oczywiście piszemy o domowym użytku.


Na górę
Post: wt, 26 maja 2020 11:46:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
Właśnie w domowym użytku AMD jest dużo lepsze. Ryzen 3300X bije na głowę do niedawna topowego Intela i7 6700/7700. Do tego płyty główne są dużo tańsze i od chipsetu B450 w górę płyty będą obsługiwać nowe Ryzeny serii 4000. Akurat seria Ryzen 3000 jest dużo bardziej dopracowana w stosunku do poprzednich Ryzenów. Testerzy sprzętu narzekali na Intela przy wypuszczaniu 10 generacji, bo były aktualizacje biosu na ostatnią chwilę, więc tutaj Intel poszedł w ślady AMD. Ze stabilnością procesorów AMD obecnie nie ma problemów i nie było ich przy starcie serii 3000 (co innego karty graficzne i sterowniki do nich). Fakt, że jak wypuszczali pierwszego Ryzena, to były cuda, ale pierwszy Ryzen to było dla nich być albo nie być i nadmiernie przyśpieszyli premierę żeby w ogóle zaistnieć na rynku. Teraz są na równi z Intelem, albo nawet wyprzedzają ich o krok (większa liczba instrukcji na cykl zegara, proces 7 nm). Na procesory EPYC przechodzą najwięksi. Nawet Nvidia je sparowała w serwerach ze swoimi nowymi GPU.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 26 maja 2020 15:34:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1187
Jak nie lubie AMD od lat, tak w ostatnich 2 latach zostawili Intela daleko z tylu. Bardzo daleko.
W listopadzie kupilem do domu 3900X .... slaby wyznacznik bo to przeciez tylko jedna osoba i jeden komputer, ale jestem zachwycony.
Intel ma coraz wieksze problemy i ciezko bedzie mu nadrobic straty (chocby z PCI-E 4.0... ale nie tylko, bo architektura Zenow jest perfekcyjna i bardzo przyszlosciowa).
Obawiam sie, ze ten dystans miedzy AMD a Intel bedzie sie tylko zwiekszal, i to w duzym tempie.

Obecnie kupowanie Intela do domu nie ma wiekszego sensu. Chyba, ze dla zasady lub z zamilowania do marki.


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2020 17:01:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4720
Taki teścik "wydajności" E-2288G :)


Obrazek

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2020 17:03:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1187
Daje rade jak widac, choc optymalizacja ROS byla i niestety nadal jest kupa smiechu :-(

Na czym masz uplink 100G? to test localhost?


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2020 21:48:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1859
Czemu tak sądzisz sniper? Kupą smiechu byłoby gdyby ten btest szedł jednym procesorem a nie rozkładał się tak jak na zdjęciu powyżej.


Na górę
Post: pn, 01 cze 2020 8:46:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3742
sniper pisze:
Daje rade jak widac, choc optymalizacja ROS byla i niestety nadal jest kupa smiechu :-(

Na czym masz uplink 100G? to test localhost?

to test do loopback.
Podobny wynik mam na R620 z 2 prockami.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ludozerca i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 10:57:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl