Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 03 gru 2019 14:15:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
Witam mam takie pytanie znajomy ma od lokalnego operatora FTTH 600mb/s a na speed testach wychodzi 521mb/s czy to jakoś operator musi ograniczać przepustowość ? czy takie priorytety są na speed testach, jak pobierał pliki testowe 10gb bo realna prędkość klarowała sie na 60-61mb/s dziękuje za odpowiedz


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 16:51:33 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1442
Lokalizacja: Góry
Może mu już procek nie wydala?


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 17:12:03 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
w kompie powinien bo ma i3 6gen ale możliwe że lipny router od operatora jest i on nie wyrabia


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 17:17:32 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 264
ziom309 pisze:
w kompie powinien bo ma i3 6gen ale możliwe że lipny router od operatora jest i on nie wyrabia

Laptop?
Z jaką prędkością maksymalną zapisu pracuje mu dysk?


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 18:28:15 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
tak laptop dysk jest kingstona ssd to nie powinno być problemu z zapisem oczywiście testy robione były na kablu


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 18:37:24 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
60 megabitow czy megabajtow? A gdyby probowal pobrac testowo jakąś wiekszą darmową grę ze steama?


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 18:42:07 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
z 600Mbit (oferty operatora) wychodzi na speed teście 521Mbit a z plików testowych wychodziło 60-61 Megabajtów, ze steama nie próbował


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 19:06:13 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
Jak operator ma w umowie podane odchylenia? Generalnie serwery speedtest czy sciagania czesto znajduja sie poza siecia operatora u ktorego mamy usluge, nie zawsze da się wysycic łącze na sto procent, moze jest problem na urzadzeniu operatora ktore limituje predkosc, ciezko tak powiedziec. Podjałbym proby sciagnia z roznych zrodel, o roznych porach dnia.


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 19:20:10 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 498
Naprawdę, to jest taki problem... 15% mniej na speedtest... Jaki to ma realny wpływ na działanie usługi...

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 19:25:42 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
Tak naprawde operator gwarantuje predkosc w swojej sieci, na zewnatrz różnie bywa.


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 20:03:13 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
choć ja u byłego operatora na umowie miałem 150Mbitów na speed testach wychodziło ok 165 mb/s a podczas pobierania max 19MB a przeważnie ok 18MB to mnie troche zdziwiło że u znajomego jest inaczej ale tak czy owak 600 Mb/s za 49 pln to i tak dobry pieniądz


Dziękuje Za Odpowiedzi Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 20:34:26 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3694
ziom309 pisze:
choć ja u byłego operatora na umowie miałem 150Mbitów na speed testach wychodziło ok 165 mb/s a podczas pobierania max 19MB a przeważnie ok 18MB to mnie troche zdziwiło że u znajomego jest inaczej ale tak czy owak 600 Mb/s za 49 pln to i tak dobry pieniądz


Dziękuje Za Odpowiedzi Pozdrawiam


Blok, czy domek?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 22:15:09 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
blok


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 23:32:49 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 264
ziom309 pisze:
z 600Mbit (oferty operatora) wychodzi na speed teście 521Mbit a z plików testowych wychodziło 60-61 Megabajtów, ze steama nie próbował


521Mbit podzielone przez 8 daje 65 Mbajtów, czyli wszystko sie zgadza.


Na górę
Post: czw, 05 gru 2019 15:22:08 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 04 sty 2010 17:32:48
Posty: 17
Lokalizacja: Zamość
jaroslaw.bareja pisze:
ziom309 pisze:
z 600Mbit (oferty operatora) wychodzi na speed teście 521Mbit a z plików testowych wychodziło 60-61 Megabajtów, ze steama nie próbował


521Mbit podzielone przez 8 daje 65 Mbajtów, czyli wszystko sie zgadza.



Macie racje tylko jak Operator oferuje 600mb/s wychodzi mniej
coś musi ograniczać albo sieć nie wyrabia aby nie przeciążać obniża prędkość

na kolegi zapytane dlaczego tak jest odpisali :
Wahania przy speedteestach to około 20 do 30% w zależności od serwera do którego robi się test. Najlepiej testować na plikach testowych 10gb,Dużo serwerów do których są prowadzone speedtesty maja limity lub cięty priorytet


w Orange przy 600 mb/s wychodzi do 620 - 650mb/s


Na górę
Post: czw, 05 gru 2019 19:44:00 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8734
ziom309 pisze:
(...)


w Orange przy 600 mb/s wychodzi do 620 - 650mb/s


tylko nie zapominaj, że najczęściej "serwer" speedtesta w tym przypadku korzysta z maszyny fizycznie wpiętej w sieci Orange, więc to w rzeczywistości tak samo wiarygodny test prędkości jakbyś go robił do urządzenia stojącego u siebie w domu za ścianą...

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 06 gru 2019 13:28:04 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 826
ziom309 pisze:
z 600Mbit (oferty operatora) wychodzi na speed teście 521Mbit

Jak żyć!? :sciana:


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 13:04:16 
   Tytuł: Re: pytanie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 245
kariam pisze:
Tak naprawde operator gwarantuje predkosc w swojej sieci, na zewnatrz różnie bywa.


Hmm pomyślmy, GPON oferuje port 2,5Gb/s do klienta i 1,25Gb/s od klienta. Oczywiście te 2,5Gb/s to i tak nie do końca prawda bo od tego trzeba odjąć przepływność na telewizję. Tak więc przyjmijmy że na internet zostaje te 2Gb/s - teraz zestawmy to z średnią przepływnością dostępną dla klienta dzisiaj tzn 600Mb/s. Tak więc realnie rzecz biorąc swoją przepływność w tym samym czasie jest w stanie uzyskać 4 klientów (zaokrągliłem w górę) a teraz zestawmy to z ilością klientów na porcie która wynosi zazwyczaj od 64 do 128. Do tego należy uwzględnić jeszcze przepływność jaka dochodzi do samego OLTa oraz ile wykupuje operator od swojego dostawcy hurtowego.

Oczywiście poza tym co napisałem powyżej należy też wziąć pod uwagę inne czynniki jak np współczynnik jednoczesności używania łącza przez abonentów itd ... Ale czy ma to zastosowanie w momencie kiedy jeden abonent jest w stanie wysycić 1/4 możliwości portu? Nie jestem przekonany.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 13:35:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
Jest mi znany oversubscribing tylko pytanie, ktory operator tego nie stosuje? Pewnie żaden się nie znajdzie.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 13:48:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
kariam pisze:
Jest mi znany oversubscribing tylko pytanie, ktory operator tego nie stosuje? Pewnie żaden się nie znajdzie.



To nie kwestia czy stosuje tylko w jakiej proporcji :)

A w zakresie pytania zadanego przez autora wątku to może jednak należało by sprawdzić zapisy w umowie co do prędkości minimalnej/gwarantowanej oraz prędkości średnio dostępnej.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 14:04:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3694
a jak to wygląda przy sprzedawanych taryfach 1gb? Tutaj raptem 2 osoby nam wysycą port gpona.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 14:12:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
Karas pisze:
a jak to wygląda przy sprzedawanych taryfach 1gb? Tutaj raptem 2 osoby nam wysycą port gpona.

Pod warunkiem że obie będą korzystać przez cały czas na full co jest statystycznie i technicznie raczej nierealne.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 15:14:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
Z ofertą gigową cały czas ostro trzyma sie pełne nasycenie pasma? Przecież duże pliki stosunkowo szybciej sie sciagna i łącze nie będzie zapychane do oporu, nie ma problemu z kilkunastogodzinnnym sciaganiem jak w przypadku dsla czy czesci radiowek do 10 mega.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 15 gru 2019 1:15:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl