Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 03 gru 2019 13:51:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 249
Od ilu userów zakładanych na Unifi planujecie "lepsze" access pointy, lub też od jakich grup użytkowników "widać różnicę"? Ile urządzeń maksymalnie widzieliście na jednym AP?
dwie sytuacje do analizy:
- Hotel, AP w korytarzu, obejmuje ok 5 - 6 pokoi, kilkanaście urządzeń max (bo ludzie mają laptopy, telefony, tablety i zegarki). Cześć wpada w 5ghz, część w 2,4. AC lite śmiga bez uwag.
- Sala konferencyjna - widziałem na AC lite 30 urządzeń i tu już bym rozważał coś lepszego, ale z drugiej strony ruch "żaden" - przeglądanie internetu, 10mbit na całego AP z krótkimi burstami.

Macie jakies doświadczenie co do ruchu / liczby klientów obsługiwanych przez poszczególne AP?
Nano HD i jego 4x4 pomijam - mam w sieci pojedyńcze urządzenia które by skorzystały, a rurka na świat to i tak 100mbit i 2x2 w 40mhz AC starcza z zapasem. Ale może macie jakieś spostrzeżenia jakość / cena / funkcjonalność?


Na górę
Post: pn, 13 kwie 2020 11:03:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 lut 2020 1:06:26
Posty: 27
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat ;)

Czy w urządzeniach UniFi poprzedniej generacji (bez ac) roaming działa bezproblemowo? Bo gdzieś się spotkałem z opiniami, że nie, lecz nie wiem ile w tym prawdy...


Na górę
Post: pn, 20 kwie 2020 15:12:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 517
WiFi w wersji bez AC nie ma roamingu w ogóle. Są tylko jakieś protezy, zależnie od tego, co dany producent wymyśli.


Na górę
Post: pn, 20 kwie 2020 16:05:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2181
Lokalizacja: W-wa
atmel pisze:
WiFi w wersji bez AC nie ma roamingu w ogóle. Są tylko jakieś protezy, zależnie od tego, co dany producent wymyśli.


Ale Ty tak serio?


Na górę
Post: pn, 20 kwie 2020 19:24:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 517
Nie spotkałem działającego rozwiązania. Co pominąłem?


Na górę
Post: pn, 20 kwie 2020 20:00:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2181
Lokalizacja: W-wa
atmel pisze:
Nie spotkałem działającego rozwiązania. Co pominąłem?



Moze powiedz, co wogole testowales?
Znajac zasady uwierzytelniania i mechanizmy przylaczenia stacji protokolu 802.11 dojdziesz do wniosku, ze wymagane sa sposoby wymiany danych miedzy APkami. Zaden system WiFi nie zapewni roamingu bez wsparcia kontrolera. Zakladam zatem, ze testowales zupelnie nie ten sprzet. Pojedyncze APki, tym bardziej roznych producentow nie moga zrealizowac roamingu. Aktualne minimum to R i K+V z dodatkow. Oczywiscie wsparcie musi miec tez klient. Swietne rezultaty daje tez passpoint, ale to juz wyzsza szkola jazdy.

Moge z czystym sumieniem powiedziec, ze od czasu "ulozenia" sie R'ki, czyli jakis 7-8 lat roaming dziala OK.


Na górę
Post: wt, 21 kwie 2020 9:55:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 517
Przyznaję, nie testowałem przytaczanych rozwiązań. Zapewne zostały one przyćmione przez większą dostępność powszechniejszego AC, który pojawił się w równoległym terminie.


Na górę
Post: wt, 21 kwie 2020 18:29:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2181
Lokalizacja: W-wa
atmel pisze:
Przyznaję, nie testowałem przytaczanych rozwiązań. Zapewne zostały one przyćmione przez większą dostępność powszechniejszego AC, który pojawił się w równoległym terminie.


No coz, to moze powiedz jakie AC testowales w ktorym to ów roaming zadzialal?


Na górę
Post: czw, 23 kwie 2020 11:27:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 lut 2020 1:06:26
Posty: 27
Hmm... czyli nie tylko produkty ubiquiti, a każdy access point poniżej AC nie będzie mnie przełączać między stacjami? :hmm:


Na górę
Post: czw, 23 kwie 2020 17:14:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2181
Lokalizacja: W-wa
Q'bot pisze:
Hmm... czyli nie tylko produkty ubiquiti, a każdy access point poniżej AC nie będzie mnie przełączać między stacjami? :hmm:


Bedzie, ale nie bedzie to full roaming w rozumieniu standardu. Po prostu bedzie sie przelaczac stacja


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 14:02:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 17
czolo pisze:
Q'bot pisze:
Hmm... czyli nie tylko produkty ubiquiti, a każdy access point poniżej AC nie będzie mnie przełączać między stacjami? :hmm:


Bedzie, ale nie bedzie to full roaming w rozumieniu standardu. Po prostu bedzie sie przelaczac stacja

Właśnie zamówiłem 2x UAP-AC-LITE do domu. Sugerując się różnymi wątkami na trzepaku nie zamawialem kontrolera bo podobno wszystko mozna skonfigurować z apki i zapomnieć. Czyli jednak potrzebuję kontrolera aby dwa AP współgrały ze sobą?


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 19:00:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 21 cze 2016 20:28:06
Posty: 11
Nie potrzeba.


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 19:43:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 551
Lokalizacja: Limanowa
_sqbi pisze:
Właśnie zamówiłem 2x UAP-AC-LITE do domu. Sugerując się różnymi wątkami na trzepaku nie zamawialem kontrolera bo podobno wszystko mozna skonfigurować z apki i zapomnieć. Czyli jednak potrzebuję kontrolera aby dwa AP współgrały ze sobą?


Jak masz NAS'a w domu to możesz na nim zainstalować kontroler (docker i do niego pakiety), wtedy ładnie Ci wszystkim zarządza.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 21:03:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 167
Poprawcie mnie jesli sie myle ale mozna rowniez odpalic na komputerze kontroler tylko do konfiguracji i wyłączac program lub komputer a Access Pointy nadal dzialaja, po prostu brak niektorych funkcji, bodajże captive portal?


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 21:11:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1177
nie ma co poprawiac - tak wlasnie jest.
Tych funkcji ktore nie dzialaja jest wiecej - ale do domu spoko, pomijalne w wiekszosci


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 21:58:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 17
no captive portal by się przydał bo nie musiał bym dodatkowego routera z OpenWrt odpalać dla profesjonalnej sieci gościnnej. Jakie jeszcze bajery ma ten kontroler?


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2020 22:00:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1177
Nazywanie sobie stacji, dosc duze mozliwosci statystyczne (wykresy ruchu - ktora stacja generuje najwiekszy, itd), blokowanie jednym kliknieciem wybranej stacji, sieci dla gosci (izolowane), powiadomienia o zdarzeniach, mapy, historia i jeszcze sporo innych
Zobacz sobie na YT przeciez.....


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 29 maja 2020 20:46:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl