Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 02 gru 2019 20:09:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 gru 2019 20:02:31
Posty: 2
Witam
Chcialbym uzyskac informacje czy sie da i czy wogle warto sie w to bawic. Mianowicie mam swiatlowod do domu do urzadzenia ONT ZTE F620. Naturalnie nie mam do niego dostepu, dziala w trybie brigde. Z niego wychodzi skretka do routera. Zakupilem jakis czas temu Mikrotik RB4011 i jest tam port SFP+ pomyslalem sobie ze po co uzywac dwoch urzadzen jak mozna by jednego. No i teraz pytanie.... jaka wkladka byla by najbardziej kompatybilna z takim rozwiazaniem? Czy to wogule ma sens? Jaka wyglada konfiguracja owej wkladki w mikrotiku czy jest to na zasadzie plug&play i podlacz kabel i od razu zagada. Moze ma ktos z tym doswiadczenie i bylby w stanie mi pomuc i naprowadzic jakie rozwiazanie bylo by najlepsze. Na obecny stan nie narzekam ale chetnie przetestowalbym wszystko w jednym urzadzeniu.


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 17:12:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 501
Wkładka GPON SFP nie działa w RB4011


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 17:54:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2915
Lokalizacja: Kraków
thekrzos pisze:
Wkładka GPON SFP nie działa w RB4011


Za to działa w switchu TPLINK :)


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 22:53:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15913
Lokalizacja: Wrocław
nie podmienisz, gpon autoryzuje się za pomocą s/n ontka

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 19:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 67
thekrzos pisze:
Wkładka GPON SFP nie działa w RB4011


Nie do końca prawda. Część wkładek GPON działa, wszystko zależy jak Telco kazało producentowi skonfigurować PPS/ToD/DyingGasp. W starszych wersjach Mikrotika, Marvel wiedział jak sobie z tym radzić. W RB4011 wsadzili CPU z izraelskiego start-upa.


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 19:15:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 67
rasputin83 pisze:
Na obecny stan nie narzekam ale chetnie przetestowalbym wszystko w jednym urzadzeniu.

Masz najlepsze rozwiązanie - ONT w trybie "bridge"
Chcesz więcej, pogadaj z dostawcą czy mogą zarekomendować/sprzedać i autoryzować wkładke SFP. Orientacyjny koszt to 200-400 złoty. Jeżeli RB4011 ją zaakceptuje to wystarczy tylko ustawić VLAN i PPPoE/DHCP


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 19:48:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3690
jak taką wkładkę się konfiguruje np do autoryzacji pppoe? :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 05 gru 2019 16:20:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl