Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 02 gru 2019 20:09:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 gru 2019 20:02:31
Posty: 11
Witam
Chcialbym uzyskac informacje czy sie da i czy wogle warto sie w to bawic. Mianowicie mam swiatlowod do domu do urzadzenia ONT ZTE F620. Naturalnie nie mam do niego dostepu, dziala w trybie brigde. Z niego wychodzi skretka do routera. Zakupilem jakis czas temu Mikrotik RB4011 i jest tam port SFP+ pomyslalem sobie ze po co uzywac dwoch urzadzen jak mozna by jednego. No i teraz pytanie.... jaka wkladka byla by najbardziej kompatybilna z takim rozwiazaniem? Czy to wogule ma sens? Jaka wyglada konfiguracja owej wkladki w mikrotiku czy jest to na zasadzie plug&play i podlacz kabel i od razu zagada. Moze ma ktos z tym doswiadczenie i bylby w stanie mi pomuc i naprowadzic jakie rozwiazanie bylo by najlepsze. Na obecny stan nie narzekam ale chetnie przetestowalbym wszystko w jednym urzadzeniu.


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 17:12:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 641
Wkładka GPON SFP nie działa w RB4011


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 17:54:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3114
Lokalizacja: Kraków
thekrzos pisze:
Wkładka GPON SFP nie działa w RB4011


Za to działa w switchu TPLINK :)


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 22:53:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15973
Lokalizacja: Wrocław
nie podmienisz, gpon autoryzuje się za pomocą s/n ontka

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 19:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 68
thekrzos pisze:
Wkładka GPON SFP nie działa w RB4011


Nie do końca prawda. Część wkładek GPON działa, wszystko zależy jak Telco kazało producentowi skonfigurować PPS/ToD/DyingGasp. W starszych wersjach Mikrotika, Marvel wiedział jak sobie z tym radzić. W RB4011 wsadzili CPU z izraelskiego start-upa.


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 19:15:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 68
rasputin83 pisze:
Na obecny stan nie narzekam ale chetnie przetestowalbym wszystko w jednym urzadzeniu.

Masz najlepsze rozwiązanie - ONT w trybie "bridge"
Chcesz więcej, pogadaj z dostawcą czy mogą zarekomendować/sprzedać i autoryzować wkładke SFP. Orientacyjny koszt to 200-400 złoty. Jeżeli RB4011 ją zaakceptuje to wystarczy tylko ustawić VLAN i PPPoE/DHCP


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 19:48:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3739
jak taką wkładkę się konfiguruje np do autoryzacji pppoe? :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 06 gru 2019 22:37:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 gru 2019 20:02:31
Posty: 11
Dziekuje za informacje. Napisalem do dostawcy internetu i odpisali mi, ze nie ma takiej mozliwosci niestety. Wyskrobalem nastepnego maila do wlasciciela/operatora sieci swiatlowodowej i tez odpisali mi, ze ont ktore posiadam jest urzadzeniem granicznym ich sieci i nie ma mozliwosci jego zastapienia, jelsi to zrobie to strace dostep do uslugi. Wogule przeraza mnie ich brak jakiego kolwiek zainteresowania tematem i zwyczajnie traktuja mnie jako debila ktory ma internet i niech sie cieszy ze ma a jak chce cos wiecej to niech spada na drzewo. Takie maja podejscie. W takim razie jestem skazany na ONT ciekawi mnie co sie stanie jak padnie czy w tedy pojdzie wynegocjowac inne rozwiazanie.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 11:14:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 249
@Karas
z tego widziałem, normalnie się logujesz przez przeglądarkę i ustawiasz parametry, wkładka ma swoje IP.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 13:42:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3114
Lokalizacja: Kraków
rasputin83 pisze:
Dziekuje za informacje. Napisalem do dostawcy internetu i odpisali mi, ze nie ma takiej mozliwosci niestety. Wyskrobalem nastepnego maila do wlasciciela/operatora sieci swiatlowodowej i tez odpisali mi, ze ont ktore posiadam jest urzadzeniem granicznym ich sieci i nie ma mozliwosci jego zastapienia, jelsi to zrobie to strace dostep do uslugi. Wogule przeraza mnie ich brak jakiego kolwiek zainteresowania tematem i zwyczajnie traktuja mnie jako debila ktory ma internet i niech sie cieszy ze ma a jak chce cos wiecej to niech spada na drzewo. Takie maja podejscie. W takim razie jestem skazany na ONT ciekawi mnie co sie stanie jak padnie czy w tedy pojdzie wynegocjowac inne rozwiazanie.


To nie traktowanie jako debila tylko nadmierne (moim zdaniem) przykładanie wagi do standaryzacji. Na pewnym etapie i w pewnym zakresie konieczne ale czy aż tak restrykcyjne to nie jestem przekonany. Inna sprawa że mogą się obawiać problemów na styku onta w formie wkładki z urządzeniem klienckim a tym samym trudności diagnostycznych (MT jest znany ze swojej wybredności w zakresie wtykanych wkładek).


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 14:35:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 02 gru 2019 20:02:31
Posty: 11
to ze mikrotik wybredny jest to akurat wiem dlatego musiala by byc pomoc z ich strony zeby ewentualnie dobrac jak najlepsza wkladke ewentualnie kogos kto juz to robil u sibie na podobnym sprzecie tylko wlasnie nie wiem jak z konfigiem by bylo bo do ONT nie moge sie zalogowac na standardowych log/pass i zwyczajnie podejrzec ewentualnie skopiowac caly config do wkladki(o ile sie nie myle jakby to bylo mozliwe). Nie wiem jak oni to konfigurowali po prostu jak sie przeprowadzilem to ont juz bylo w domu tylko nic nie dzialalo. Zajelo to kilka tygodni bo developer dal ciala z podlaczeniem jedyne co to jakies inzyniery przyszly podpieli do gniazda jakies gowienko i powiedzieli ze wszystko ok i zaraz poszli. Podlaczylem ONT i faktycznie zaskoczylo. Wykonalem tylko telefon do ISP podajac MAC address ont zaktywowali przez tel i zaskoczylo. Takze mysle ze dalo by sie to zastapic no ale trudno widac nie moge rzezbic w gown...ie i chyba zostawie tak jak jest. Dzieki jeszcze raz za pomoc.


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 14:49:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1916
Prosta sprawa. Nie chcą sobie komplikować życia. Zastanów się przez chwilę ile problemów to rodzi. Jako operator jeżeli masz standardowego ONTka z wyjściem Ethernet to w prosty sposób utrzymujesz zapasowe urządzenia oraz ułatwiasz sobie diagnostykę jeżeli klient zgłasza problemy (jedziesz na miejsce, podpinasz laptopa i testujesz). Teraz pomyśl jak to wygląda jeżeli operator zgodzi się na wkładkę SFP. Jeżeli chce mieć zapas na wypadek jej uszkodzenia to wypada kupić dwie. Nie każda wkładka dogada się z każdym urządzeniem każdego producenta (jeżeli ty wymienisz urządzenie, to pasuje czasami te wkładki przeprogramować pod konkretnego producenta). Do tego diagnostyka. Zgłaszasz problem i goście wysyłają technika. Pasuje, żeby jechał na miejsce z urządzeniem akceptującym taką wkładkę jaką masz obecnie, bo przecież laptopa nie wepnie do wkładki. Kwestie dodatkowego modelu urządzenia w sieci, konfiguracji i aktualizacji pomijam.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 29 maja 2020 20:50:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl