Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 27 wrz 2019 11:52:09 
   Tytuł: Airfiber 24 na 8,5 km
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 21:03:56
Posty: 73
Witajcie
Jaki powinienem mieć sygnał na AIRFIBER 24 na 8,5 km w tej chwili zestawiłem na -72 dBm czy jeszcze walczyć czy to maks. txpower ustawiony na 33dBm


Na górę
Post: pt, 27 wrz 2019 11:54:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2747
Lokalizacja: Wrocław
ojj ojj hardkorowo! :chinczyk: Max to 5km


Na górę
Post: pt, 27 wrz 2019 13:46:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 sty 2010 19:09:24
Posty: 78
Ustaw na txpower 43 to sporo zyskasz

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 28 wrz 2019 11:59:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 122
jak ustawić na 43 ja mam maks 33


Na górę
Post: sob, 28 wrz 2019 12:06:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 sty 2010 19:09:24
Posty: 78
Zmień kraj na bardziej dziki:)

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 28 wrz 2019 12:09:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 122
Bardziej od Polski?
Będę właśnie instalował link na 8km i się zastanawiam z jaką predkością się zestawi. Na 5,5km mam 700/700


Na górę
Post: sob, 28 wrz 2019 16:41:35 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8703
Na 8,5 km też się zestawi na 750/750. EIRP na 35 dBm. Oczywiście jeśli będzie dobrze zwizowana.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 9:13:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 345
Lokalizacja: Kraków
daj se spokój na taką odległość.


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 9:14:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 122
Dlaczego?


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 9:25:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2747
Lokalizacja: Wrocław
Deszcz mocniejszy i nie masz linku


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 10:35:08 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8703
Nom, u mnie tak z dwa razy do roku rozepnie się na kilkanaście minut....

Ale wtedy od czego jest OSPF i sieć zapięta w ringu....

Natomiast deszcz potrafi rozłączyć także AF24 na 3 km - wszystko zależy od tego co to za deszcz :)

A właśnie - i jak jest sam początek zimy i pada mokry śnieg oklejający anteny. AF24 wtedy też przestaje działać do momentu jak ten badziew spłynie z anteny..... tak jak 95 % wszystkich linków w których anteny nie mają osłon, nieważne na jaką częstotliwość.... :)

Także jak dla mnie "AF24 na tę odległość nie będzie działać" to taka miejska legenda, którą się straszy ISP :)

Wniosek powinien być jeden: jak robisz link p2p, to rób go z protekcją. Nieważne od medium, bo np. światłowody też są awaryjne :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 01 paź 2019 3:20:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16553
Lokalizacja: Nowa Ruda
Przy 8.5km dostępność 750/750Mbit masz na bardzo niskim poziomie. U mnie wisi na 6km i jest o te 3-5dBm za mało.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 01 paź 2019 6:58:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2747
Lokalizacja: Wrocław
Dlatego napisałem że max 5km dla AF24 :)


Na górę
Post: wt, 01 paź 2019 7:43:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3675
na 8,8km mam AF24HD, spina się na 770, sygnał -62 przy 40dBm. Qam 8 nie zapina się, chociaż tak wychodziło z kalkulatora, zwiększenie mocy do 44dBm pogarsza tylko sytuację.
Uptime linku 12 dni, rozpina przy większych ulewach, wczoraj rate spadało do 300.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 01 paź 2019 13:18:46 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8703
U mnie wszystkie linki pływają od wczoraj, bo wiatr skręca maszty wokół osi po kilka stopni.... Tak to już jest jak taki ciężar wisi na kracie alu 20m, jeszcze na wysięgniku...

Zerwanie wszystkich linków nastąpiło wczoraj, 20 godzin temu. Podmuchy wiatru miały wtedy do 100 km/h (przynajmniej tyle podawało IMGW). Teraz prędkości na mostach są od 1x do 6x, przeważnie 4x na dłuższych dystansach (500 Mbit) i 6x na krótszych (750 Mbit), choć czas zjedzie nawet do 100 Mbit. Wieje w tym momencie 50 km/h, podmuchy dochodzą do 70 km/h (przy ziemi). U góry nie sprawdzam ale tam zawsze lepiej dmucha :)

Po ustaniu wiatru linki wrócą stabilnie na 6x przy 35 dBm. Linki są zestawione na 3,6 km, 4,2 km, 8,9 km oraz 9,3 km. Wszystkie AF24 w zwykłej wersji, nie HD. Obecnie leci przez nie o dziwo protekcja dla światła, które szlag trafił po wyrwaniu drzewa z korzeniami.... I teraz mam sytuację że dwa węzły oddalone od siebie o 700 metrów mają pomiędzy sobą trasę o długości 40 kilometrów...

Ale jak już pisałem o tym wczoraj - chce się spać spokojnie w tym biznesie, to się robi linki z protekcją :D

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 02 paź 2019 17:47:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 371
Orin pisze:
U mnie wszystkie linki pływają od wczoraj, bo wiatr skręca maszty wokół osi po kilka stopni.... Tak to już jest jak taki ciężar wisi na kracie alu 20m, jeszcze na wysięgniku...

Zerwanie wszystkich linków nastąpiło wczoraj, 20 godzin temu. Podmuchy wiatru miały wtedy do 100 km/h (przynajmniej tyle podawało IMGW). Teraz prędkości na mostach są od 1x do 6x, przeważnie 4x na dłuższych dystansach (500 Mbit) i 6x na krótszych (750 Mbit), choć czas zjedzie nawet do 100 Mbit. Wieje w tym momencie 50 km/h, podmuchy dochodzą do 70 km/h (przy ziemi). U góry nie sprawdzam ale tam zawsze lepiej dmucha :)

Po ustaniu wiatru linki wrócą stabilnie na 6x przy 35 dBm. Linki są zestawione na 3,6 km, 4,2 km, 8,9 km oraz 9,3 km. Wszystkie AF24 w zwykłej wersji, nie HD. Obecnie leci przez nie o dziwo protekcja dla światła, które szlag trafił po wyrwaniu drzewa z korzeniami.... I teraz mam sytuację że dwa węzły oddalone od siebie o 700 metrów mają pomiędzy sobą trasę o długości 40 kilometrów...

Ale jak już pisałem o tym wczoraj - chce się spać spokojnie w tym biznesie, to się robi linki z protekcją :D



masz może unms ?

pokazał byś historię ile to przerzucało ostatnio w te wichury bo zastanawiam się czy w taką pogodę dają radę te AF bo mialem na 1,5km było super tylko raz w ciągu 5 lat śnieg jak oblepił antenę to był problem ale dojechałem tam światłowodem i się zastanawiam gdzie go dać bo leży nieużywany już ponad pół roku i mam taką lokalizację 5,5km oddaloną ale tam mam po radiolinii 400Mb/s może i przydało by się więcej.

Na masztach mam odciągi przeciwskrętne więc nie powinny się tak bardzo skręcać.


Na górę
Post: czw, 03 paź 2019 8:11:04 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8703
nie stosuję unms odkąd w AC2 wykryto backdoora kilka lat temu.

z AF24 u mnie nie ma reguły - w zależności od opadów potrafi rozpiąć link krótszy a dłuższy działa z pełną prędkością. (pomimo tego że wiszą w tym samym miejscu tylko są skierowane względem siebie o 90 stopni). Cóż: życie, choć rachunek prawdopodobieństwa mówi dokładnie co innego :)

skoro masz tam radiolinię, to osobiście bym ją zostawił, tylko rozdzielił usługi na dwa linki po dodaniu AF24. Nie zamieniałbym jednego na drugie, bo wg mnie byłaby za mała różnica wydajności na plus (może z 200 Mbit w szczycie).

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 14:00:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 432
Lokalizacja: Lezany
cabana pisze:
Dlatego napisałem że max 5km dla AF24 :)


ojtam ojtam :D

Obrazek

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 14:02:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2747
Lokalizacja: Wrocław
Do pierwszego deszczu :zlosnik:


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 14:04:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 122
@Rob^ jaki masz wybrany kraj ?


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 14:05:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 432
Lokalizacja: Lezany
Jakiś Azerbejdżan albo inne Belize :)

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 14:10:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 122
Rob^ pisze:
Jakiś Azerbejdżan albo inne Belize :)

Dzięki, Belize działa :) ale Azerbejdżan ma limit na 20


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 20:40:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1443
nexim pisze:
Rob^ pisze:
Jakiś Azerbejdżan albo inne Belize :)

Dzięki, Belize działa :) ale Azerbejdżan ma limit na 20

Belize lepsze ale mi się powyżej 40dB transmisja robiła500/500.


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 20:55:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 122
bobas69 pisze:
nexim pisze:
Rob^ pisze:
Jakiś Azerbejdżan albo inne Belize :)

Dzięki, Belize działa :) ale Azerbejdżan ma limit na 20

Belize lepsze ale mi się powyżej 40dB transmisja robiła500/500.


Tyle mocy to nie potrzebuję ale dla testów zmieniłem na jednym linku na maserze i poszło. Potem zmieniłem na slavie i link się nie spina okazało się że po zmianie kraju zmieniła się moc na 3dBm i musiałem lecieć na szybkości 10km żeby sprawdzić co się dzieję i zmienić ustawienia


Na górę
Post: śr, 23 paź 2019 9:06:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 24 wrz 2006 16:19:50
Posty: 432
Lokalizacja: Lezany
nexim a jest taka fajna funkcja jak "test changes" :P

_________________
www.test-lacza.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 paź 2019 23:26:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl