Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 06 cze 2019 15:50:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 3
Witajcie.
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na forum wszystkich witam bardzo serdecznie.
Potrzebuję pomocy a przede wszystkim pomysłu na sieć jaką sobie wymyśliłem.
Mam na ogrodzie dwie działki, na jednej posiadam internet od T-Mobile 60/60 realnie jakieś 40-50Mbs gdzie posiadam także monitoring 6 kamer i proste elementy smarthome od XIAOMI połączone do switcha Tp-Linka. Do tego podpięty jest po LAN telewizor. Do tego jest sporo urządzeń po sieci WLAN. Na drugiej działce oddalonej ok 100m chciałbym mieć taki sam dostęp do neta jak na pierwszej, dodać kilka kamer i połączyć to w jedną sieć żeby kamery miały dostęp do rejestratora z działki nr1. Obecnie posiadam Mikrotika RB SXT5 Lite na Licencji 4 i standardowe routery Asus i Tp-Link. Oczywiście chciałbym wszystko oprzeć na Mikrotiku i stąd moje pytanie jak się do tego zabrać, co zakupić żeby stworzyć taką sieć. Mogą być nawet proste odpowiedzi bez szczegółów do których postaram się jakoś sam dojść ;) Dziękuję za każdą podpowiedź.


Na górę
Post: czw, 06 cze 2019 21:44:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 681
co?
odp: 100m kabla np. w ziemi i połączyć działkę A z działką B. zrobić to w 1 podsieci. tyle.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: czw, 06 cze 2019 23:16:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
almemento pisze:
co?
odp: 100m kabla np. w ziemi i połączyć działkę A z działką B. zrobić to w 1 podsieci. tyle.

albo kupić 100, patchcord szklany + 2 wkładki i mieć full wypas

ja nie ma możliwości to na taką odległość cokolwiek na 60GHz i będzie pełne 1Gbps


Na górę
Post: pt, 07 cze 2019 11:08:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 3
Nie mam możliwości połączenia kablem, chciałbym użyć tego co mam ewentualnie dokupić potrzebny sprzęt. Myślałem, żeby użyć 2 anten SXT i postawić dwa swiche tylko czy da się to wszystko połączyć w jedną sieć?


Na górę
Post: pt, 07 cze 2019 14:59:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
BAss25 pisze:
Nie mam możliwości połączenia kablem, chciałbym użyć tego co mam ewentualnie dokupić potrzebny sprzęt. Myślałem, żeby użyć 2 anten SXT i postawić dwa swiche tylko czy da się to wszystko połączyć w jedną sieć?


oczywiście że będzie działać - postaw 2 szt LHG 60AD na link radiowy i dwa switche z portami 1G na końcach i będziesz miał fajną siatkę


Na górę
Post: pt, 07 cze 2019 23:45:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 cze 2019 15:13:58
Posty: 3
Cytuj:
oczywiście że będzie działać - postaw 2 szt LHG 60AD na link radiowy i dwa switche z portami 1G na końcach i będziesz miał fajną siatkę


Myslalem o czyms tanszym, koszt twojego zestawu samych anten to ponad 2 tys. A czy da sie poprostu uzyc 2 sxt 5nd lite i prostych routerow?


Na górę
Post: sob, 08 cze 2019 8:08:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 498
Tak 2x sxt jak bridge, zostaw stare switech, te 60mbit z LTE przepchniesz


Na górę
Post: pt, 30 sie 2019 16:43:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 276
BAss25 pisze:
Witajcie.
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na forum wszystkich witam bardzo serdecznie.
Potrzebuję pomocy a przede wszystkim pomysłu na sieć jaką sobie wymyśliłem.
Mam na ogrodzie dwie działki, na jednej posiadam internet od T-Mobile 60/60 realnie jakieś 40-50Mbs gdzie posiadam także monitoring 6 kamer i proste elementy smarthome od XIAOMI połączone do switcha Tp-Linka. Do tego podpięty jest po LAN telewizor. Do tego jest sporo urządzeń po sieci WLAN. Na drugiej działce oddalonej ok 100m chciałbym mieć taki sam dostęp do neta jak na pierwszej, dodać kilka kamer i połączyć to w jedną sieć żeby kamery miały dostęp do rejestratora z działki nr1. Obecnie posiadam Mikrotika RB SXT5 Lite na Licencji 4 i standardowe routery Asus i Tp-Link. Oczywiście chciałbym wszystko oprzeć na Mikrotiku i stąd moje pytanie jak się do tego zabrać, co zakupić żeby stworzyć taką sieć. Mogą być nawet proste odpowiedzi bez szczegółów do których postaram się jakoś sam dojść ;) Dziękuję za każdą podpowiedź.


Wynika z tego że potrzebujesz jeszcze jednego sxt dokupić, do kompletu będziesz miał SXTSQlite5 (zmieścisz się w 200 zł z przesyłką), pierwszego ustawiasz w ap-bridge, drugiego w station-bridge na działce i spinasz całą resztę. Czy potrzebujesz coś jeszcze wiedzieć?


Na górę
Post: pn, 02 wrz 2019 20:48:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2442
"stworzyć taką sieć"


Trzeba być Bogiem w doomie to było kiedyś God mode czy jakos tak


ten kraj schodzi na psy , kiedys smialismy sie z amerykanow ze oni musza miec napisane na kubku ze kawa jest goraca a w Polce teraz to samo totalne zdebilenie osobnikow.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pn, 02 wrz 2019 23:54:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
games pisze:
"stworzyć taką sieć"


Trzeba być Bogiem w doomie to było kiedyś God mode czy jakos tak


ten kraj schodzi na psy , kiedys smialismy sie z amerykanow ze oni musza miec napisane na kubku ze kawa jest goraca a w Polce teraz to samo totalne zdebilenie osobnikow.


Dokładnie tak, a przeraziło mnie jak w aktualnej polskojęzycznej instrukcji do pralkosuszarki zobaczyłęm ostrzeżenie że nie nadaje się do suszenia zwierząt


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 14 gru 2019 22:36:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl