Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 10 sty 2019 11:49:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 169
Lokalizacja: Szczecin
Potrzebuję monitorować wybraną lokalizację z mniejszym interwałem (co 1 minutę) niż standardowy domyślny 5 minut.
Czy ktoś może poratować przykładową działającą konfiguracją ?

Z góry dziękuję
Krzysztof


Na górę
Post: czw, 10 sty 2019 13:47:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 22 lut 2017 12:18:20
Posty: 38
Lokalizacja: Knurów
W configu pings=20 ilość wysłanych próbek w czasie step=300 - co ile sekund zliczane są próbki.

Zmień step=300 na step=60.


Na górę
Post: czw, 10 sty 2019 21:56:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 169
Lokalizacja: Szczecin
alfasystem pisze:
W configu pings=20 ilość wysłanych próbek w czasie step=300 - co ile sekund zliczane są próbki.
Zmień step=300 na step=60.


Jak to zaimplementować dla jednej tylko lokalizacji, pozostawiając dla pozostałych defaultowe ustawienia ?


Na górę
Post: pt, 11 sty 2019 19:33:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 120
kermu pisze:
alfasystem pisze:
W configu pings=20 ilość wysłanych próbek w czasie step=300 - co ile sekund zliczane są próbki.
Zmień step=300 na step=60.


Jak to zaimplementować dla jednej tylko lokalizacji, pozostawiając dla pozostałych defaultowe ustawienia ?


Zrób sobie oddzielny Probes.

https://oss.oetiker.ch/smokeping/probe/FPing.en.html

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 14:54:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 169
Lokalizacja: Szczecin
vlop pisze:
kermu pisze:
alfasystem pisze:
W configu pings=20 ilość wysłanych próbek w czasie step=300 - co ile sekund zliczane są próbki.
Zmień step=300 na step=60.


Jak to zaimplementować dla jednej tylko lokalizacji, pozostawiając dla pozostałych defaultowe ustawienia ?


Zrób sobie oddzielny Probes.

https://oss.oetiker.ch/smokeping/probe/FPing.en.html


Dzięki. W międzyczasie znalazłem taki przykład na liście mailingowej

*** Probes ***

+ FPing
binary = /usr/sbin/fping

++ FPingFE
sourceaddress = xx.xx.xx.xx
hostinterval = 1.5
mininterval = 0.001
offset = 50%
pings = 20
step = 300
timeout = 1.5

++ FPingBE
sourceaddress = yy.yy.yy.yy
hostinterval = 1.5
mininterval = 0.001
offset = 50%
pings = 20
step = 300
timeout = 1.5

*** Targets ***

probe = FPingFE
menu = Top
title = Network Latency Grapher
remark = Welcome to the SmokePing system.

+ Name_of_Menu
menu = Box_name
title = my_title

++ some_name-BE
menu = some_name-BE
probe = FPingBE
title = some_name-BE
host = some_name_of_the_host

++ some_name-FE
probe = FPingFE
menu = some_name-FE
title = some_name-FE
host = some_name_of_the_host

Może komuś się przyda na przyszłość.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 19 sty 2019 15:19:09

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl