Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: ndz, 13 sty 2019 0:43:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 508
Lokalizacja: Limanowa
na opcjach, jutro podam Ci gotowca...

a na szybkiego... włącz speedtest.pl zaczekaj aż osiągnie max i przełącz kartę w przeglądarce. Proces trwa dopóki nie wrócisz na karte speedtest :zlosnik:

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 9:40:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 507
Lokalizacja: Łódź
lanc70 pisze:
na opcjach, jutro podam Ci gotowca...

a na szybkiego... włącz speedtest.pl zaczekaj aż osiągnie max i przełącz kartę w przeglądarce. Proces trwa dopóki nie wrócisz na karte speedtest :zlosnik:
U mnie tak JS działa np przy odliczaniu czasu... Ale czas się zatrzymuje wtedy jak się przełączę więc sądzę że speedtest też może nic nie robić w tym czasie...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 9:40:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 507
Lokalizacja: Łódź
Poza tym to raczej bug jest a nie włączenie na dłuższy czas, więc wynik może być różny

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 14:22:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 23
lanc70 pisze:
na opcjach, jutro podam Ci gotowca...

a na szybkiego... włącz speedtest.pl zaczekaj aż osiągnie max i przełącz kartę w przeglądarce. Proces trwa dopóki nie wrócisz na karte speedtest :zlosnik:


trwa jakieś 40sek. sprawdzone na wielu przeglądarkach.
Najlepszy wg. mnie test i skrypt na pobieranie w jednej sesji znajdziemy na :
http://noc.sileman.pl/test-sileman.exe

P.S.
z ciekawości byłem wczoraj z laptopem na sieci UPC tam dzieje się dokładnie to samo co było u mnie
Łącze 250/20 Mbps a w jednej sesji nie przekraczało 16Mbps oczywiście w wielu sesjach wynik full.
Coś czuje że ISP robią nas w h...… i dopóki nikt nie zgłasza nie robią z tym nic


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 17:33:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 507
Lokalizacja: Łódź
O przepraszam przepraszam. My nie robimy w ciula

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 20:33:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
janusz77 pisze:
lanc70 pisze:
na opcjach, jutro podam Ci gotowca...

a na szybkiego... włącz speedtest.pl zaczekaj aż osiągnie max i przełącz kartę w przeglądarce. Proces trwa dopóki nie wrócisz na karte speedtest :zlosnik:


trwa jakieś 40sek. sprawdzone na wielu przeglądarkach.
Najlepszy wg. mnie test i skrypt na pobieranie w jednej sesji znajdziemy na :
http://noc.sileman.pl/test-sileman.exe

P.S.
z ciekawości byłem wczoraj z laptopem na sieci UPC tam dzieje się dokładnie to samo co było u mnie
Łącze 250/20 Mbps a w jednej sesji nie przekraczało 16Mbps oczywiście w wielu sesjach wynik full.
Coś czuje że ISP robią nas w h...… i dopóki nikt nie zgłasza nie robią z tym nic

U mnie jest dokładnie to samo pobieranie nie przekracza 16Mbps jeśli chodzi o ten test, który zapodałeś :)

PS: Teraz nawet na speedtescie Ookla nie przekracza 40 Mbps :/


Na górę
Post: wt, 15 sty 2019 21:47:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 221
Właśnie sprawdzałem u siebie na pojedynczej sesji mam 180,56 Mb/s down i 48,44 Mb/s up - test zrobiony na szybko bez weryfikacji jakie mam obciążenie sieci w domu. Umowa na 200 Mb/s down i 40Mb/s up, przy wielu sesjach wynik grubo powyżej 200Mb/s. Speedtest.pl pokazuje jakieś 120Mb/s co nie ma dla mnie większego znaczenia gdyż włączając pobieranie np na steam wartość jest praktycznie zawsze zgodna z umową bądź lepsza brawo dla mojego ISP :polacmu:


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 18:01:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 23
a u mnie znowu wróciłem do punktu wyjścia.
Pierwszy z brzegu test w jednej sesji http://ftp.task.gda.pl/test/10giga i znów nie może przekroczyć 10Mbps ;-(

nie wiem może się czepiam ale niech ktoś obeznany napisze co powoduje takie problemy u ISP ?


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 21:19:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 221
janusz77 pisze:
a u mnie znowu wróciłem do punktu wyjścia.
Pierwszy z brzegu test w jednej sesji http://ftp.task.gda.pl/test/10giga i znów nie może przekroczyć 10Mbps ;-(


U mnie dokładnie tak samo pomimo iż zupełnie inny dostawca, proponuje testować łącze w codziennym życiu a nie na testach bo oszalejesz a prawdy nie dojdziesz.


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 21:37:30 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2388
Lokalizacja: Kraków
seb235 pisze:
janusz77 pisze:
a u mnie znowu wróciłem do punktu wyjścia.
Pierwszy z brzegu test w jednej sesji http://ftp.task.gda.pl/test/10giga i znów nie może przekroczyć 10Mbps ;-(


U mnie dokładnie tak samo pomimo iż zupełnie inny dostawca, proponuje testować łącze w codziennym życiu a nie na testach bo oszalejesz a prawdy nie dojdziesz.


przecież macie do dyspozycji jedyne oficjalne certyfikowane przez uke narzędzie weryfikujące jakość łącza i tylko ono uprawnia na dziś do reklamacji co do prędkości czy jakości łącza


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 23:26:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 81
No właśnie przy reklamacji to problem, bo rzeczywiście tylko narzędzie UKE się liczy. Ale internetu nie kupujemy dla testów a dla pobierania plików a to potrafi działać kompletnie inaczej, z czym też się zetknąłem. U mojego starego dostawcy jedyny plik wysycający łącze w jednej sesji to ten testowy z serwerów EPIX a tak to żaden nawet się nie zbliżał do tego, żaden, nigdzie. Natomiast teraz na UPC właśnie pobieram z tego linka co wyżej i dobija do 500 Mbps


Na górę
Post: śr, 20 lut 2019 14:42:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1379
Pagnite pisze:
No właśnie przy reklamacji to problem, bo rzeczywiście tylko narzędzie UKE się liczy. Ale internetu nie kupujemy dla testów a dla pobierania plików a to potrafi działać kompletnie inaczej, z czym też się zetknąłem. U mojego starego dostawcy jedyny plik wysycający łącze w jednej sesji to ten testowy z serwerów EPIX a tak to żaden nawet się nie zbliżał do tego, żaden, nigdzie. Natomiast teraz na UPC właśnie pobieram z tego linka co wyżej i dobija do 500 Mbps

Dla mnie ma to charakter drugorzędny (gdyż nie mamy wzorca ISP ogólnokrajowego, którego można by nazwać że jest wzorem jakości usługi, lokalnie jest INEA, Toya...). Kupując pakiet biorę go w podwójnym zapasie-tak aby mieć tą poduszkę na to i tamto że będzie działać wolniej (gdy korzystamy z serwerów zagranicznych problem jest jeszcze bardziej skomplikowany), ja korzystając z usługi światłowodowej jestem zniesmaczony przerwami w dostępie, konfiguracji usług (częściej niż dawno temu na radiu 5GHz, a LTE od dostawców komórkowych to po prostu go masakruje-status sesji w Orange ok. miesiąca w standardzie, w Plusie to i ponad 2 miesiące).


Na górę
Post: śr, 20 lut 2019 21:57:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 221
Pagnite pisze:
U mojego starego dostawcy jedyny plik wysycający łącze w jednej sesji to ten testowy z serwerów EPIX a tak to żaden nawet się nie zbliżał do tego, żaden, nigdzie. Natomiast teraz na UPC właśnie pobieram z tego linka co wyżej i dobija do 500 Mbps


Działanie tych testów vs realne życie to jak dla mnie zagadka. Mój dostawca korzysta z łaczy własnie od EPIX i co ciekawe na ich serwerach testowych (epixa) nigdy nie wysycę łącza tzn 200Mb/s, ale uruchamiając np pobieranie gry z steam 200Mb/s mam zawsze. Obserwując speedtest.net sytuacja jest jeszcze dziwniejsza bo o ile poza godzinami szczytu zawsze mam sporo więcej niż być powinno tak w godzinach szczytu tylko do nielicznych mam 200Mb/s czy więcej, robiąc test np do orange katowice mam zaledwie 70Mb/s nawet robiąc test do innego lokalnego operatora z okolicy który także ma port w EPIX osiągnę jakieś 120 - 160Mb/s. Speedtest.pl podaje zupełnie zaniżone wartości. Na plikach testowych od innych dostawców hurtowych wcale nie było lepiej.

Ja sytuację olałem i to dosłownie, nie będę z siebie głupka robić i zgłaszać czegoś co ciężko powiedzieć z czego wynika. Jeżeli stwierdzę ze internet nie nadaje się do korzystania zgłoszę awarię, ale na chwilę obecną poza dziwnymi wynikami testu nie mogę powiedzieć złego słowa na posiadane łącze.

@jarek7714 Nawet o inei na internecie można sporo złego przeczytać, z tym że sporo ludzi ma problem z własnym sprzętem oraz ze zrozumieniem zasady działania sieci. Co do przerw w dostępie do sieci u mniejszych operatorów - wydaje mi się iż jest identyczna zestawiając np z orange gdzie okablowanie leci napowietrznie o czym też można poczytać na forach. Sama przerwa na poziomie tych 30 minut raz na 2- 3 miesiące co u mnie się zdarza jest do wybaczenia. Na koniec może trochę argumentów na minus dla orange i na plus dla mniejszych dostawców:
1) Czy orange / netia pozwoli na zmianę promocji np w połowie trwania umowy? Raczej nie.
2) Czy orange / netia zmieni Ci od ręki przepływność w ciągu kilku minut od podpisania dokumentów? Raczej nie
3) Czy poziom cen orange / netii ma przełożenie na znaczną poprawę jakości usługi? Uwzględnij dopłatę od domków jednorodzinnych


Na górę
Post: pt, 22 lut 2019 20:32:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1379
seb235 pisze:
Nawet o inei na internecie można sporo złego przeczytać, z tym że sporo ludzi ma problem z własnym sprzętem oraz ze zrozumieniem zasady działania sieci.

Nie mogę się wypowiadać o działaniu tego lokalnego ISP, zamieściłem o nim wzmiankę tylko dlatego że wykonał jednak olbrzymi postęp deklasując konkurencję w testach prędkości sieci, natomiast o Toya mogę pisać tylko dobrze-gdyż przeciągu kilkunastu lat konfigurowałem "parę razy" sprzęt kliencki w różnych częściach Łodzi (aczkolwiek przy relatywnie dużych ISP zawsze znajdą się niezadowoleni).
seb235 pisze:
1) Czy orange / netia pozwoli na zmianę promocji np w połowie trwania umowy? Raczej nie.
Tj. problem bardziej złożony-wiele umów zawiera duże upusty (zwłaszcza przy pakietach usług), także z przyczyn oczywistych nie można tak łatwo robić update kontraktu w trakcie jego trwania.
seb235 pisze:
2) Czy orange / netia zmieni Ci od ręki przepływność w ciągu kilku minut od podpisania dokumentów? Raczej nie

Nie przesadzajmy-z jednej strony godzimy się na kilkumiesięczne usuwanie awarii przez ISP, bez rabatów i upustów-bo większość klientów rozumie że małemu jest trudniej (brak zasobów, dodatkowe koszta...), a z drugiej czepiamy się Orange/Netii że natychmiast nie robi update umowy (robi to zgodnie z procedurami od nowego okresu rozliczeniowego, a jeżeli u takiego dużego ISP nastąpiła awaria w wyniku której występują niższe parametry łącza, to klient otrzymuje stosowne upusty wynikające z prawa telekomunikacyjnego).
seb235 pisze:
3) Czy poziom cen orange / netii ma przełożenie na znaczną poprawę jakości usługi? Uwzględnij dopłatę od domków jednorodzinnych

Ależ ja mam poziom cen =Orange (mam też dopłatę do domku jednorodzinnego), a korzystając w Orange/Netia z usług w pakietach ceny ich są niższe od cen mojego ISP. Ja też nie mam problemów typu @janusz77 poruszonym tutaj wątku-bo znam realia rynku, z usług ISP korzystam kilkanaście lat i wiem czego można się spodziewać w kwestii przepustowości (kiedyś się czepiałem jak zamiast 8Mbps w godzinach szczytu była niespełna połowa, a treści w sieci niewiele ustępowały dzisiejszym, ale teraz Netflix w 4K zużywa łącza ok. 20Mbps, a do dyspozycji mam 100Mbps, także jak będzie nawet 50Mbps to będzie OK, natomiast nie będzie OK jeżeli będą przerwy w dostępie łącza, straty pakietów, bo już takie rzeczy jak utrudnianie korzystania z usługi publicznego IP za który dodatkowo płacę-po prostu mnie bawią (ISP żąda 600zł/m-c abonamentu w takiej samej ofercie jako biznes 100Mbps/10Mbps aby urządzenie końcowe pracowało w trybie bridge, to musiałby być fr... a nie biznesmen żeby mu zapłacić w dzisiejszych realiach taką kwotę za takie łącze...).


Załączniki:
Zrzut ekranu 2019-02-22 o 17.58.07.png
Zrzut ekranu 2019-02-22 o 17.58.07.png [ 587.86 KiB | Przejrzano 449 razy ]
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: baroo, wojtekc i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 27 cze 2019 12:27:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl