Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 06 sty 2019 20:16:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
Tak z ciekawości sprawdziłem podane wcześniej źródła wczoraj, wyszło mi tak:

Atman - 150 Mb/s
http://ftp.task.gda.pl/ - 55 Mb/s
Speedtest.net dokładnie do tego samego serwera przy jednym połączeniu mam 168Mb/s down i 46Mb/s up, ponowny test wykazał ponad 240Mb/s down.

Kolejna sprawa z tego co widzę twoim ISP jest netia a tutaj ciężko znaleźć złą opinię na ich internet szczególnie na światłowodzie, korzystałem z ich usługi lekko ponad rok temu i to na ADSLu i poza małą przepływnością łącza wynikającą z ograniczenia technologii powodów do narzekania nie było. Co do orange zobacz na forach pod względem łączy z światem się chowają w stosunku do usługii neti co znajdziesz wszędzie na forach. Co do lokalnych dostawców zależy od regionu raz jest lepiej raz gorzej, jeżeli chodzi np o mojego jak zestawiałem pingi do poszczególnych serwerów to mojemu dostawcy bliżej do orange niż do netii. Aczkolwiek muszę pochwalić bo ostatnio stanęli na wysokości zadania i mam tak jak chciałem :polacmu:


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 13:51:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 22
No i jest odp. z działu technicznego.
Cytuj:
Witaj, zgloszona usterka wynika z awarii masowej. Przystapilismy do jej usuniecia. O zakonczeniu prac poinformujemy Cie kolejna wiadomoscia. Pozdrawiamy


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 17:46:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 452
Lokalizacja: Łódź
Mówiłem że globalna będą mieli

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 18:28:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 22
wszystko w porządku tylko od ok 2 m-cy mają awarie globalną 8(
no chyba że nikt poza mną nie zauważył i nie zgłosił. Pewnie 90% klientów ISP sprawdza łącze na wielu sesjach wpisując speedtest.pl a tam gra i buczy ,kto by się czepiał :oczko:


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 18:58:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 76
Jeżeli w mailu wspomniałeś że problem masz od 2 miesięcy i oni potwierdzili teraz że mają globalną awarię to może możesz się domagać obniżenia rachunku za te 2 miechy chociaż?


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 20:18:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 76
Czyli wychodzi na to że mój dostawca miał awarię przez 2 lata, a potem z niego zrezygnowałem :P


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 20:45:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 458
Dwa pytania mam:

1. Co to jest certyfikowany speedtest?

2. Jak na speedtest.net rozpoznawać i robić jedna/wiele sesji?


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 22:10:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1840
Lokalizacja: Kraków
glitzy pisze:
Dwa pytania mam:

1. Co to jest certyfikowany speedtest?

2. Jak na speedtest.net rozpoznawać i robić jedna/wiele sesji?


ad 1
https://pro.speedtest.pl/user/
speedtest certyfikowany przez uke -jedyny dzięki któremu aktualnie można złożyć reklamację zgodną z prawem

ad2 w załączniku zaraz pod wyciętymi polami masz wybór połączenia wiele / jedno


Załączniki:
stnet.jpg
stnet.jpg [ 139.94 KiB | Przejrzano 504 razy ]
Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 22:42:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1346
piokol pisze:
Jeżeli w mailu wspomniałeś że problem masz od 2 miesięcy i oni potwierdzili teraz że mają globalną awarię to może możesz się domagać obniżenia rachunku za te 2 miechy chociaż?

Jeżeli tak napisał w zgłoszeniu, a oni to potwierdzili to tak (swoją drogą to nie wierzę w taką 2 miesięczną awarię, po prostu tak j.w kolega zauważył-większość użytkowników nie zwraca na to uwagi/nie wie jak to sprawdzić i nic z tym nie robią).


Na górę
Post: wt, 08 sty 2019 9:40:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 458
@hub_lan dziękuję.
Ja korzystam z aplikacji i nie widzę opcji wyboru jedna/wiele sesji. Zaraz spróbuję zaktualizować aplikację Speedtest.net
A mając przed nosem wynik da się ustalić jak był robiony pomiar?
Np. O tu w temacie: https://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=81075 czy https://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=43592 da się to rozpoznać?
Oczywiście mam na myśli tylko posty z ostatnich stron gdzie to udostępnili.
I jak fachowo powinno się mierzyć? Na jednej czy wielu sesjach?


Na górę
Post: wt, 08 sty 2019 23:28:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 22
jarek7714 pisze:
piokol pisze:
Jeżeli w mailu wspomniałeś że problem masz od 2 miesięcy i oni potwierdzili teraz że mają globalną awarię to może możesz się domagać obniżenia rachunku za te 2 miechy chociaż?

Jeżeli tak napisał w zgłoszeniu, a oni to potwierdzili to tak (swoją drogą to nie wierzę w taką 2 miesięczną awarię, po prostu tak j.w kolega zauważył-większość użytkowników nie zwraca na to uwagi/nie wie jak to sprawdzić i nic z tym nie robią).


Bez przesady o jakieś grosze nie będę się szarpał ,czekam tylko aż usuną usterke i dam im spokój.
Najlepsze jest to że z ich serwera http://lg.netia.pl w jednej sesji nie przekracza 30Mbps


Na górę
Post: wt, 08 sty 2019 23:29:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 452
Lokalizacja: Łódź
Czy Ty jesteś pewny że wina nie jest po Twojej stronie?

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 08 sty 2019 23:51:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 22
3 laptopy Surface pro, asus zenbook i Apple MacBook Air 13,3 w dodatku 2 fony jeden S8 i drugi Xiaomi redmi note5 i każdy sprzęt myślisz że ma awarie ?
Nawet konsole Nvidia Shield TV podlaczylem kablem żeby być pewny na 100%
A gdyby nawet cały sprzęt w domu był zepsuty to by mi nie pisali że mają awarie masową no chyba że ja o czymś nie wiem ;-(


Na górę
Post: śr, 09 sty 2019 10:58:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 502
Lokalizacja: Limanowa
A nie kazali Ci odłączyć wszystkiego od neta i odczekać 48h? :D

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: śr, 09 sty 2019 17:32:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 sty 2018 21:51:07
Posty: 9
Ja mam identyczną sytuację tylko że z uploadem od 2017 na radiówce i raczej nic się w tym temacie nie zmieni, mój przypadek opisałem tutaj viewtopic.php?f=20&t=58886


Na górę
Post: śr, 09 sty 2019 19:36:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 22
lanc70 pisze:
A nie kazali Ci odłączyć wszystkiego od neta i odczekać 48h? :D


Nie. Proszą tylko o cyt. :

Cytuj:
Proszę również o
pozostawienie włączonych urządzeń takich jak router/dekoder przez cały czas
trwania awarii.


Na górę
Post: pt, 11 sty 2019 20:34:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 03 paź 2018 22:04:37
Posty: 22
Nie dostałem jeszcze odp. ale wszystko już naprawione :ok:

Kod:
Testowanie predkosci ftp.atman.pl
_
--2019-01-11 19:11:00--  ftp://ftp.atman.pl/test25gb
           => `NUL'
Resolving ftp.atman.pl... 217.17.34.102
Connecting to ftp.atman.pl|217.17.34.102|:21... connected.
Logging in as anonymous ... Logged in!
==> SYST ... done.    ==> PWD ... done.
==> TYPE I ... done.  ==> CWD not needed.
==> SIZE test25gb ... 26843545600
==> PASV ... done.    ==> RETR test25gb ... done.
Length: 26843545600 (25G)

 3% [=>                                                                           ] 1,041,652,288 35.0M/s  eta 11m 59s


każdy prawie dobry hosting wyciąga teraz pełne 300Mbps w jednej sesji więc wg. mnie musieli dziś coś naprawić.
Nawet speedtest.net w jednej sesji po Wifi osiąga Full

Obrazek


http://www.speedtest.net/result/7949336488


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 13:53:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5199
no proszę, kto by się spodziewał, że należy zacząć od zgłoszenia problemu operatorowi :)


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 14:31:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1840
Lokalizacja: Kraków
krasnoludek pisze:
no proszę, kto by się spodziewał, że należy zacząć od zgłoszenia problemu operatorowi :)

Patrz jakie cuda :)


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 14:35:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
Mam taką samą sytuacje, że operator obcina prędkości pobierania przez pól pomimo, że na speedtestach wychodzą wyniki takie jak powinny być. Na początku pobierania przez jakieś 20 sekund pobieranie pełną prędkością a później spada o połowę pomimo, że serwery nie mają ograniczeń :).


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 14:38:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1840
Lokalizacja: Kraków
Krzysiek_6 pisze:
Mam taką samą sytuacje, że operator obcina prędkości pobierania przez pól pomimo, że na speedtestach wychodzą wyniki takie jak powinny być. Na początku pobierania przez jakieś 20 sekund pobieranie pełną prędkością a później spada o połowę pomimo, że serwery nie mają ograniczeń :).



Jak rozumiem zgłosiłeś reklamację i dostałeś odpowiedź?


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 14:50:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
Dopiero zgłosiłem także czekam na odpowiedź ;)


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 15:32:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1840
Lokalizacja: Kraków
Krzysiek_6 pisze:
Dopiero zgłosiłem także czekam na odpowiedź ;)


Jak dostaniesz taką która Cię nie zadowoli to przytocz oba dokumenty i będziemy analizować


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 18:48:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 502
Lokalizacja: Limanowa
Krzysiek_6 pisze:
Mam taką samą sytuacje, że operator obcina prędkości pobierania przez pól pomimo, że na speedtestach wychodzą wyniki takie jak powinny być. Na początku pobierania przez jakieś 20 sekund pobieranie pełną prędkością a później spada o połowę pomimo, że serwery nie mają ograniczeń :).


jest opcja wydłużenia speedtestu, nawet ponad minute

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 20:15:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
W jaki sposób ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 21 sty 2019 7:09:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl