Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 07 gru 2018 13:32:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 wrz 2016 9:20:13
Posty: 18
Witam

Czy ktoś z bardziej doswiadczonych użytkowników podpowie mi czy istnieje możliwość zdalnego dostepu do ONT, tak jak np. w sieci radiowej(wchodze na adres i mam dostep np. do konfiguracji mikrotika klienta na urządzeniu). Obecnie mamy możliwość zdalnej konfiguracji ONT(dodanie i podstawowa konfiguracja) przez program. Bardziej zależy mi na bezposrednim dostepie do urządzenia. Proszę o poradę. Dziekuje.


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 18:46:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3461
Lokalizacja: Mazury
Da się, jeśli to ten z funkcją router Jedynie nie da się zmienić portów z domyślnych, a przynajmniej jeszcze tego nie rozgryzłem.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 19:22:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 wrz 2016 9:20:13
Posty: 18
Super :ok: , a mógłbyś podzielić się jak to uczynić, to może nasz admin to ogarnie :)


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 19:25:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 167
Lokalizacja: Wrocław
l_donut pisze:
Witam
Czy ktoś z bardziej doswiadczonych użytkowników podpowie mi czy istnieje możliwość zdalnego dostepu do ONT, tak jak np. w sieci radiowej(wchodze na adres i mam dostep np. do konfiguracji mikrotika klienta na urządzeniu). Obecnie mamy możliwość zdalnej konfiguracji ONT(dodanie i podstawowa konfiguracja) przez program. Bardziej zależy mi na bezposrednim dostepie do urządzenia. Proszę o poradę. Dziekuje.

Jeśli wystarczy Ci dostęp do shella ONTa to poprzez diagnose:

X(diagnose)%%telnet 0/0/9 60
{ <cr>|ont-ip<I><X.X.X.X>|ont-vlan<U><1,4094> }:

Command:
telnet 0/0/9 60
! RUNNING WARNING 2018-12-07 19:22:17+08:00
EVENT NAME :The L3 interface link is in the up state
PARAMETERS :interface type: Vlanif, interface number: 4078

(diagnose)%%
Start to connect to the remote host, press CTRL_] to stop the connection
Trying 192.168.100.1 ...
Connected to 192.168.100.1 ...
Welcome Visiting Huawei Home Gateway
Copyright by Huawei Technologies Co., Ltd.

Login:root
Password:
Password is default value, please modify it!
WAP> su
success!
SU_WAP> shell

BusyBox v1.18.4 (2017-06-11 00:00:36 CST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

profile close core dump
WAP(Dopra Linux) #

PS zobacz na ispforum jest tam fajny długi wątek.


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 19:32:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3461
Lokalizacja: Mazury
Załącznik:
1.png
1.png [ 75.67 KiB | Przejrzano 219 razy ]

Załącznik:
2.png
2.png [ 61.41 KiB | Przejrzano 219 razy ]

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 19:50:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 wrz 2016 9:20:13
Posty: 18
Dzięki, masz tak zrobione w całej sieci? nie niesie to żadnego zagrożenia, że ktoś z zewnątrz wejdzie na wszystkie urządzenia? bo chyba hasło nie jest edytowalne(tylko zmiana pliku konfiguracyjnego), chyba ze się myle?


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 19:53:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3461
Lokalizacja: Mazury
Hasła można zmienić, tylko trzeba w configu pogrzebać.
Zagrożenie zawsze jest, z każdym urządzeniem ;)

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: pt, 07 gru 2018 22:15:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 wrz 2016 9:20:13
Posty: 18
Temat do zamknięcia, dzięki wszystkim za rady


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 21:06:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4444
Lokalizacja: woj Śląskie
ams pisze:
Jeśli wystarczy Ci dostęp do shella ONTa to poprzez diagnose:

X(diagnose)%%telnet 0/0/9 60
{ <cr>|ont-ip<I><X.X.X.X>|ont-vlan<U><1,4094> }:



Od jakiej wersji softu mozna się łaczyć via port?
Bo u mnie tylko po ip pozwala

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 21:15:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8416
bodajże r13.

niezastąpiona sprawa :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 21:53:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1454
noyo pisze:
... Jedynie nie da się zmienić portów z domyślnych, a przynajmniej jeszcze tego nie rozgryzłem.

Da się zmienić port - w dziwaczny sposób ale się da.

Dodaj takie przekierowania

Internal Host - ip które masz ustawione na HUAWEI od LAN

Internal port 80, external port DOWOLNY np 50080 - dzięki temu przekierowaniu od WAN wejdziesz na port 50080
oraz
Internal port 81 (dowolny), external port 80 - dzięki temu przekierowaniu od WAN zablokujesz port 80.

Jak nie dodasz tego drugiego przekierowania to wejdziesz i na porcie 80 i 50080

Obrazek

https://zapodaj.net/757a065df5c99.png.html


A tak w ogóle to nie używam tego, domyślnie dostęp od WAN zablokowany. Mam XPON od Piotrka i 90% rzeczy ustawiam bezpośrednio z xpon, a jak potrzebuję wykonać cos więcej jak np przekierowanie portów to odblokowuję sobie dostęp od WAN, a potem blokuję


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 23:01:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 28 wrz 2011 11:42:53
Posty: 37
Port da się zmienić dopisując do /mnt/jffs2/hw_hardinfo_spec:

spec.name="SSMP_SPEC_WEB_PORTNUM" spec.type="uint" spec.value="88"
spec.name="SSMP_SPEC_WEB_OUTCHANGEPORT" spec.type="uint" spec.value="88"
spec.name="SSMP_SPEC_WEB_OUTPORTNUM" spec.type="uint" spec.value="88"

Ogólnie polecam lekturę /proc/wap_proc/feature i /proc/wap_proc/spec


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 12 gru 2018 21:55:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl