Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 26 paź 2018 8:03:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 761
Google nic nie podpowiada.
Czy firma zarejestrowana w PL, oferująca serwer VPN, ma prawny obowiązek logowania połączeń tak jak ISP?


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 8:23:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1815
Na zdrowy rozum to tak, bo jak użytkownik coś zbroi to musisz go wskazać policji, ale jak chcesz konkretną odpowiedź to zapytaj w UKE.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 29 paź 2018 16:28:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1696
Lokalizacja: W-wa
Na 99% nie liczy sie miejsce siedziby firmy, ale miejsce świadczenia uslugi. Wiec, jezeli to usluga realizowana w PL, to TAK


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 2:10:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
czolo pisze:
Na 99% nie liczy sie miejsce siedziby firmy, ale miejsce świadczenia uslugi. Wiec, jezeli to usluga realizowana w PL, to TAK



Jesteś pewny że każda hostnigownia która ma w polsce jakąś placówkę z vpsami na których przecież można bez problemów odpalić vpn serwer - robi pełne logowanie ruchu?


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 8:45:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 423
Lokalizacja: Łódź
Nie musisz nic logować bylebyś wiedział że ten ipk to ten klient. A jak ty to zrobisz to już twoja sprawa.

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 30 paź 2018 8:46:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 423
Lokalizacja: Łódź
To jest tak samo jak z publikami. My np nie logujemy publikowane bo po co?

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 04 lis 2018 19:04:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2025
gavron pisze:
To jest tak samo jak z publikami. My np nie logujemy publikowane bo po co?

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

O kurcze aleś ty bohater :rotfl: . Do mnie na kontroli z UKE od razu przyczepili się za brak logów na publikach. I nie było dyskussji "bo po co"? Panowie nawet kawą nie dali się poczęstować. Ot bekniesz kiedyś. Na niektórych publikach mam te VPN i niektóre podłączenia są tylko do maszyny i na publikach, do jej zdalnego sterowania. I co myślisz, że nie trzeba?


Na górę
Post: ndz, 04 lis 2018 19:20:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 423
Lokalizacja: Łódź
Jakieś 2 lata temu była już na trzepaki dyskusja na ten temat.
Z założenia jak ktoś ma publika (statycznego oczywiście) to nie potrzebujesz logów bo wiesz do kogo należy adres. A policji co wysyłasz logi czy dane właściciela?



Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 2:03:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1558
Lokalizacja: Kraków
gavron pisze:
Jakieś 2 lata temu była już na trzepaki dyskusja na ten temat.
Z założenia jak ktoś ma publika (statycznego oczywiście) to nie potrzebujesz logów bo wiesz do kogo należy adres. A policji co wysyłasz logi czy dane właściciela?


niektóre organy bardzo często proszą o logi a nie tylko o dane abonenta

inna sprawa że poza logami identyfikującymi każdy isp musi mieć możliwość na życzenie zrobienia zrzutu ruchu live dla danego użyszkodnika


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 9:06:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
prawo telekomunikacyjne wyraźnie pisze o logach, oraz o tym co mają zawierać.
Nie ma tam słowa o tym, że operator jest zwolniony z obowiązku logowania ruchu w przypadku przydzielania klientom zewnętrznego adresu.


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 20:07:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2025
krasnoludek pisze:
prawo telekomunikacyjne wyraźnie pisze o logach, oraz o tym co mają zawierać.
Nie ma tam słowa o tym, że operator jest zwolniony z obowiązku logowania ruchu w przypadku przydzielania klientom zewnętrznego adresu.

Kontrolę miałem w tym roku. Musiałem też pokazać możliwość zgrywania ruchu na żywo dla moich klientów. Za brak logów na publikach można dostać karę. Żadne pierdzenie czy to potrzebne i bez sensu nie pomoże. :okularnik: Po co o tym dyskutować. Logi mają się przechowywać przez rok i ani dnia dłużej, co miałem sprawdzane.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 21:27:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl