Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 12 paź 2018 14:44:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
https://www.ppe.pl/news/126252/inea-z-1 ... lacza.html


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 15:11:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 07 cze 2018 22:46:53
Posty: 8
Ciekawi mnie jaka prędkość jest np do Londynu albo Amsterdamu na tym łączu. Może jest 10gbps ale do dc inea


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 17:56:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 18
Zastanawiam się jaki sprzęt będą instalowac klientom.


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 17:56:56 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 01 lis 2014 19:23:51
Posty: 78
Lokalizacja: Września
v1ncent pisze:
Ciekawi mnie jaka prędkość jest np do Londynu albo Amsterdamu na tym łączu. Może jest 10gbps ale do dc inea


Skoro premier Morawiecki przy tym był to musi tak być ;)
Ma to na taśmie nawet (kolejnej).


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 19:12:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 441
Z Satkurier: "Tak, już widzę ich ofertę w działaniu. Obecnie ciągnę umowę 50/10Mbit i nie są w stanie zapewnić tych prędkości do routera brzegowego. PR mają dobry, ale wykonanie kijowe."

Źródło: https://satkurier.pl/news/174630/inea-z ... 0-gbs.html


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 19:43:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1803
Ej to nawet taniej niż moje 700/700mbps za 36,90 :D


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 21:05:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 223
kamikaze pisze:

...

Swoją drogą jest to pewnie początek masowego wprowadzenia do ofert u operatorów przepływności 1 Gb a co za tym idzie za chwilę prędkości przestaną być metoda różnicowania oferty od konkurencji i przyciągania Abonentów na tym polu drzwi się niedługo zamkną a przekroczenie 1 Gb u detalu chwile potrwa więc w zakresie oferowanych przepływności nadchodzi parę lat stagnacji
...



Minęły niecałe 2 miesiące :)


Na górę
Post: pt, 12 paź 2018 22:23:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3466
Lokalizacja: Mazury
Nie wiem czy się śmiać, czy płakać.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 9:55:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 366
Mnie najbardziej ciekawi jak rozwiaza problem klientow ktorzy maja 950/950mbit i beda dzwonic w tej sprawie.

Inny problem to wykonanie speedtestu powyzej 1gbit.
Przegladarka i system sie poci no i wyniku powyzej 1gbit nie da sie zapisac.
Chyba ze cos sie zmienilo w ostatnim czasie


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 16:13:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4621
Co tu rozwiązywać? 950 Mbps to masz przecież w zaokrągleniu 10 Gbps.

Inna sprawa jest, że taki test w domu nie wykonasz oraz kto ma w kompie sieciówki 10G... o ile jak masz stacjonarkę to spoko dołożyć nie problem ale jak w laptopie?

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 17:16:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1717
Lokalizacja: Kraków
mixerDW pisze:
Co tu rozwiązywać? 950 Mbps to masz przecież w zaokrągleniu 10 Gbps.

Inna sprawa jest, że taki test w domu nie wykonasz oraz kto ma w kompie sieciówki 10G... o ile jak masz stacjonarkę to spoko dołożyć nie problem ale jak w laptopie?



Mikser chyba jednak nie do końca 950Mbps to owszem w zaokrągleniu 1Gbps ale
żeby uzyskać w przybliżeniu 10Gbps to musiało by być 950MBps a nie 950Mbps


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 17:42:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
hub_lan pisze:
żeby uzyskać w przybliżeniu 10Gbps to musiało by być 950MBps a nie 950Mbps

Właściwie to bardziej 1250MBps :P


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 19:45:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 489
Lokalizacja: Limanowa
lol a ilu waszych klientów odróżnia Mbps od MBps? :D

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 20:59:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1717
Lokalizacja: Kraków
lanc70 pisze:
lol a ilu waszych klientów odróżnia Mbps od MBps? :D

u mnie z 20-25%


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 8:36:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 766
Pagnite pisze:
https://www.ppe.pl/news/126252/inea-z-10-gb-s-w-polsce-oferta-symetrycznego-lacza.html

Paru bogatych gimbazjalistów namówi rodziców że to MUST have do granai w gierki sieciowe. Tak jak router z kanciastymi antenkami za 2500


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 12:22:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 366
I potem taki rodzic dziecka wysluchuje placz ze mialo byc 10gbit a na speedtescie polazuje 950mbit i trzeba reklamacje skladac bo operator to uj i oszust bo jest 1/10 tego co w umowie.

Chyba ze te ONT beda mialy wszystkie porty miedziane 10gbit to jeszcze takiemu klientowi mozna sprzedac karte ethernet 10gbit za 500zl.

W skrocie bedzie to wygladalo tak.
Operator twierdzi ze klient ma za slaby kompiter (karta sieciowa) a on klient odpowie ze komputer kupiony za 10k z procesorem i7 i co to za kochaj operator opowiada

Wsumie sami mozecie juz dzis sprzedawac 2,5gbit download i 1,25gbit upload :)

Inea bedzie musiala miec 10GPON symetric a to juz drozsza zabawa niz zwykly 10GPON.

Tak w ogole sa ONT z portami 10Gbit? Wszystkie popularne maja na PON 10gbit ale juz ethernet to 4xGE


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 12:54:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4621
hub_lan pisze:
mixerDW pisze:
Co tu rozwiązywać? 950 Mbps to masz przecież w zaokrągleniu 10 Gbps.

Inna sprawa jest, że taki test w domu nie wykonasz oraz kto ma w kompie sieciówki 10G... o ile jak masz stacjonarkę to spoko dołożyć nie problem ale jak w laptopie?



Mikser chyba jednak nie do końca 950Mbps to owszem w zaokrągleniu 1Gbps ale
żeby uzyskać w przybliżeniu 10Gbps to musiało by być 950MBps a nie 950Mbps


MiXer jak już :p

Tak nasz rację, pomyliło mi się jak na szybko pisałem ;)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 12:56:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4621
Hmmm no to trzeba na testy brać xg-pona może na dniach zamówię olt + ont :D

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 14:16:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1717
Lokalizacja: Kraków
mixerDW pisze:
Hmmm no to trzeba na testy brać xg-pona może na dniach zamówię olt + ont :D



ja na razie w ramach ciekawostki zamówiłem na testy
http://tibitcom.com/architecture/
http://tibitcom.com/wp-content/assets/T ... f-v1.0.pdf

jak przyjdą to będę macał co to potrafi :)


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 15:30:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 12 gru 2008 20:39:50
Posty: 149
Ciekawe tylko, ile portów RJ/SFP będą miały urządzenia Inei :oczko: Bo same switche na 10GBit kosztują niemało... :ups:


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 17:54:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 366
Ta slowo klucz. Ile portow 10gbit bedzie mial ONT


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 20:24:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1723
Lokalizacja: W-wa
Mam pomysl - kupic ze dwa takie lacza i zglosic od razu brak paramterow do UKE. Na zdrowy rozum, nie da sie przetestowac nawet :)


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 22:10:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1717
Lokalizacja: Kraków
Szczotek pisze:
Ta slowo klucz. Ile portow 10gbit bedzie mial ONT


tutaj masz trochę technikalii :)
http://www.speedtest.pl/wiadomosci/news ... d-10-gbit/

generalnie łącze 10G będzie tylko teoretycznie bo cyt:

"...Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób klienci INEA będą mogli korzystać z łącza 10 Gbit/s. W końcu znajdujące się w naszych domach routery ograniczone są interfejsem Ethernet 1 Gbit/s. Z kolei do łącz 10 Gbit/s używa się specjalnych bram XGS-PON, do których podłącza się światłowód. Przykładem takiego urządzenia jest router Arris NVG578S. Posiada on 4 porty LAN 1 Gbit/s oraz obsługuje sieci Wi-Fi w standardzie 802.11ax (Wi-Fi 6) w konfiguracji 4×4 MIMO, 160 MHz (4800 Mbit/s). Dzięki temu kilka komputerów podłączonych przewodowo wraz z paroma urządzeniami korzystającymi z sieci Wi-Fi powinno być w stanie wykorzystać potencjał łącza 10 Gbit/s..."

co oznacza że nie ma najmniejszych szans na przejście certyfikowanego pomiaru UKE

no chyba że wykorzystany zostanie jeden jedyny port 10G miedziany i do niego podłączone będzie coś co będzie w stanie zrobić takiego speedtesta


przy okazji na nowo wrócą pajęczarze :) i będą brać 1 łącze na 4 sąsiadów :)


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 2:51:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4621
Cytuj:
Przykładem takiego urządzenia jest router Arris NVG578S


Napisali tylko, że to przykład urządzenia... w dodatku napisali też, że robili to razem z Nokią więc sądzę, że sprzęt będzie inny.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 9:51:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 514
Router końcowy to jedno a sprzęt kowalskiego to drugie.
Już widzę jak mały Jasio kupuję kartę PCI-e 10G do swojego świecącego potwora do grania żeby mieć super ping.
:rotfl: :rotfl:
Wsadza kartę za 500.....1000zł, i nawet nie ma gdzie speedtesta zrobić.
Pozostaje tylko patrzeć na piękny napis 10Gbps w trayu, zawsze można screenika wrzucić na fejsika.

Została przekroczona granica popieprzenia, z drugiej strony, przekraczanie granic napędza postęp i gdzieś tak z tyłu głowy coś mi szepcze "i dobrze", niech napędzają postęp :zlosnik:

To tylko inna modulacja światła a ludziom odpie..ala jakby kajakiem na księżyc polecieli :D.
Toć już dawno osiągnięto 1TB/s na światełku :D 10Gb to popelina :aqq: :aqq: :aqq:

Sprzęt jest drogi ale właśnie dzięki takim "popaprańcom" jak INEA będzie on taniał i o to w tym wszystkim chodzi, to tylko zasrany kawałek krzemu i diodka ;) , jeszcze kilka lat temu mieliście tplinki w szkolnym chlebaku za oknem :D a dzisiaj większość idzie w GPONa.... bo wam więksi zaczęli robić koło pióra :jezyk: (....bo przecież 10Mb wystarczy każdemu....) Haha.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 18 gru 2018 23:20:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl