Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 23 sie 2018 15:47:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Witam :)
Może nie jest to temat związany z sieciami, ale jest związany z systemem Windows (konkretniej XP i 7), a nie mam już gdzie spytać :(
Mam pewien pakiet plików do sterownika który musi lądować w systemie w folderze C:\Windows\System32\drivers. Pakiet ten instaluje się na dwa sposoby: pierwszy to dodanie ich do obrazu z systemem, drugi to niezależny instalator zrobiony w batchu, np. gdy chcemy je doinstalować w już istniejącym systemie. Pierwszy sposób już zrealizowałem, pliki są pojedynczo spakowane do postaci archiwów nazwapliku.sy_ i nazwapliku.dl_ i wpisane do plików dosnet.inf oraz txtsetup.sif (Windows XP). Dla oszczędności miejsca na płycie (plików jest naprawdę dużo) niezależny instalator na nich bazuje, wykorzystując komendę expand z płyty. Pojawia się niestety problem- komenda expand jest bardzo łatwa w użyciu i działa bez zarzutu, dopóki nie mówimy o wypakowaniu do katalogu systemowego w Windowsie 7... W tym momencie robią się schody bo pojawia się odmowa dostępu i nie wypakowuje plików :( Próba włączenia pliku setup.bat z uprawnieniami administratora powoduje wywalenie komunikatu że nie rozpoznano procesu expand.exe, z kolei uruchomienie bez uprawnień admina kończy się tym że expand.exe działa, ale odmawia wypakowania archiwów. Do innych folderów (niesystemowych) wypakowuje się bardzo pięknie, powstał więc pomysł by najpierw wypakowywać je expandem do folderu C:\TMP, a następnie dopiero przenosić je komendą move, jednak i to nic nie daje... Co z tym fantem zrobić? :(
Pozdrawiam! :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: pt, 24 sie 2018 15:13:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 10 maja 2018 6:41:43
Posty: 7
Spróbuj tego:
zrób bata
runas /user:nazwakomputera\user_z_adminem /savecred sciezka_do_aplikacji

Przy pierwszym uruchomieniu zawoła o hasło admina i je zapisze.


Na górę
Post: pt, 24 sie 2018 16:41:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Coś mi to nie działa :(
Wygląda to tak:
Kod:
expand.exe "he00001.dl_" -f:*.* TMP\he00001.dll
expand.exe "he00001.sy_" -f:*.* TMP\he00001.sys
runas /user:%computername%\%username% /savecred mov.bat
pause >> nul

Mov.bat to krótki skrypt:
Kod:
move TMP\*.* %systemroot%\system32\drivers

Pliki wypakowuje elegancko do folderu TMP, tylko nie chce ich przenosić tam gdzie ja chcę :( Wyświetla monit o hasło, po czym szybko mignie w tle okno i nic nie kopiuje. Administrator zamiast %username% też nic nie daje, wyrzuca błąd.

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: ndz, 26 sie 2018 2:30:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 107
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
A zamień trzecią linijkę na coś takiego:

Kod:
powershell -command Start-Process .\mov.bat -Verb RunAs


Wbrew nazwie, verb RunAs nie wyzwala okienka wyboru usera, tylko triggeruje pytanie o podniesienie uprawnień.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 lis 2018 18:01:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl