Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 12 sie 2018 22:36:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 12 sie 2018 22:31:23
Posty: 5
Cześć wszystkim :) Na początku chciałbym wszystkich powitać. Forum przeglądałem już jakiś czas ale teraz muszę się doinformować w kwestii sprzętu :D
A więc tak, dotychczas posiadałem sprzęt MT oraz parę TP-Linków, Chcę zmienić cały sprzęt w domu na UBNT. Potrzebny mi będzie jeden główny router, tutaj myślałem o Edgerouter X lub Lite. Następnie potrzebuję aby w ten router wpiąć jakiś AP oraz switch. W 2 innych punktach również potrzebuję switcha i AP, chyba że są urządzenia które mają wbudowany switch i ap w jednym. Zależy mi żeby AP już ogarniały ac, mam już parę takich sprzętów. W okolicy jest tylko jedna sieć WiFi także nie powinno być problemów z interferencjami. Budżet do 1500zł. Proszę o jakieś wskazówki jakim sprzętem się zainteresować.


Na górę
Post: pn, 13 sie 2018 8:41:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Jaka powierzchnia.
Dlaczego tak chcesz UBNT?
Ile portów w tym switchu potrzebne?
Porty GE czy FE, PoE out czy nie?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 13 sie 2018 11:38:08 
Odpowiedz z cytatem
Online
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 717
Lokalizacja: P.W Batna
@Drail - a myślałeś coś o rozwiązaniu MESH od Ubi ?

Osobiście polecam... świetna spr. bo nie czeba kablologii rozciągać, a dodatkowo rozwiązania mesh dysponują bardzo dużą wydajnością... :ok:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 13 sie 2018 15:36:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 12 sie 2018 22:31:23
Posty: 5
Mam kable pociągnięte dlatego nie chce się pchać w mesha :)
Chce UBNT ponieważ jestem po prostu ich ciekaw.
Trochę zrobiłem research i tak, router chyba Edgerouter X, nie wiem czy od razu nie iść w PoE. A AP to UAP-AC-LITE. Switche 5 portów minimum optymalnie 8, ale nie wiem jeszcze jakie. Gigabit to must have.


Na górę
Post: ndz, 19 sie 2018 10:53:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 28 paź 2016 11:54:04
Posty: 8
Drail pisze:
Mam kable pociągnięte dlatego nie chce się pchać w mesha :)
Chce UBNT ponieważ jestem po prostu ich ciekaw.
Trochę zrobiłem research i tak, router chyba Edgerouter X, nie wiem czy od razu nie iść w PoE. A AP to UAP-AC-LITE. Switche 5 portów minimum optymalnie 8, ale nie wiem jeszcze jakie. Gigabit to must have.


Mam wszystko u siebie postawione na Unifi (USG PRO4, US48, US8, 2xUAP AC LR). Dziala to bardzo ladnie. Cieszy fakt, ze z kazda aktualizacja Controller dostaje sporo nowych opcji. Jak cos Cie konkretnie interesuje to pisz.


Na górę
Post: ndz, 19 sie 2018 19:32:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 31 mar 2014 23:34:04
Posty: 4
Drail pisze:
Mam kable pociągnięte dlatego nie chce się pchać w mesha :)
Chce UBNT ponieważ jestem po prostu ich ciekaw.
Trochę zrobiłem research i tak, router chyba Edgerouter X, nie wiem czy od razu nie iść w PoE. A AP to UAP-AC-LITE. Switche 5 portów minimum optymalnie 8, ale nie wiem jeszcze jakie. Gigabit to must have.


Jak chcesz robić AP w Unifi to idź w całości w Unifi, czyli i switch i Unifi Security Gateway, bo wtedy to się najlepiej spina i wykorzystujesz całość rozwiązania. EdgeRouter X na dobrą sprawę ma ten sam soft w CLI co USG, ale USG można zarządzać z poziomu kontrolera Unifi i robisz kompletnie no-brain sieć.


Na górę
Post: pn, 20 sie 2018 19:51:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 539
Lokalizacja: Poznań
aBaZ pisze:
@Drail - a myślałeś coś o rozwiązaniu MESH od Ubi ?

Osobiście polecam... świetna spr. bo nie czeba kablologii rozciągać, a dodatkowo rozwiązania mesh dysponują bardzo dużą wydajnością... :ok:

aBaZ proszę Cię...


Na górę
Post: pn, 20 sie 2018 23:33:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 12 sie 2018 22:31:23
Posty: 5
Proszę podpowiedzcie jaki switch zastosować. Fajnie jakby miał jedno wyjście PoE żebym nie musiał dorzucać zasilacza do AP.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 20:52:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl