Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 09 sie 2018 18:06:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 wrz 2009 11:43:14
Posty: 352
Witam,
mam zapytanie do znawców OSPF'a. W momęcie restartu dowolnego MT trasa do niego wstaje kilka minut.
Network - broadcast. Zmienilem na nbma + konfiguracja sasiada nbma. Szczegolnej roznicy nie widzę.
Jak można skrócić ten czas?


Na górę
Post: czw, 09 sie 2018 22:43:06 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 75
Nie jestem znawcą OSPF ale miałem OSPF w sieci opartej o radio, wycofałem się bo losowo RB nie potrafiły odbudować tras po restartach.


Na górę
Post: czw, 09 sie 2018 23:41:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3411
Lokalizacja: Mazury
U nas przy nbma (/30) trasy potrafi pobierać tak do 5min, zazwyczaj po chwili jest.
Zauważyłem, że czasem jest problem gdy po drodze jest dosył na ub, mikrotik potrafi stracić trasy i już nie pobrać, trzeba wtedy wywalić ub po radiu lub restart jednej lub drugiej strony, rzadkie ale bywa, dlatego też nie jestem zwolennikiem długich uptime, 20 dni max

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 10 sie 2018 0:23:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
Do przedmówców: nie wiem co prawda co, ale mieliście coś skopane że działy się u Was takie cyrki.

W OSPFie istotnych jest kilka rzeczy:
- zawsze włączony interfejs bridge, choćby i bez żadnego interfejsu
- ten bridge warto zaadresować, a w/w adresu IP użyć jako IP instancji routera OSPF
- nie kombinujcie (jeśli tak robiliście) z kilkoma "area". Wszystko do area0 i gra.
- pomiędzy mikrotikami, jeśli używacie UBNT, to mosty spinacie jako ap-wds <-> station-wds

To są naprawdę podstawy, ale to wystarcza by OPSF odpalał się prawidłowo za każdym razem. OSPF mam u siebie na wielu różnych sprzętach, nawet na leciwych RB433 z softami 3.28 i 4.17 (te jeszcze nie miały tylu dziur co obecne softy :) )

około 1200 tras u mnie pobiera się od startu routeros (od momentu gdy lokalnie można się już zalogować) po ~ 1 minucie. I tak jest od wielu lat.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 10 sie 2018 8:06:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 21 lut 2013 23:46:52
Posty: 19
Wrzuć przykładową konfigurację takiego MT, ktory wstaje kilka min...

Pozdrawiam
LEEYO


Na górę
Post: czw, 16 sie 2018 18:01:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 16:41:59
Posty: 17
Orin pisze:
Do przedmówców: nie wiem co prawda co, ale mieliście coś skopane że działy się u Was takie cyrki.

W OSPFie istotnych jest kilka rzeczy:
- zawsze włączony interfejs bridge, choćby i bez żadnego interfejsu
- ten bridge warto zaadresować, a w/w adresu IP użyć jako IP instancji routera OSPF
- nie kombinujcie (jeśli tak robiliście) z kilkoma "area". Wszystko do area0 i gra.
- pomiędzy mikrotikami, jeśli używacie UBNT, to mosty spinacie jako ap-wds <-> station-wds

To są naprawdę podstawy, ale to wystarcza by OPSF odpalał się prawidłowo za każdym razem. OSPF mam u siebie na wielu różnych sprzętach, nawet na leciwych RB433 z softami 3.28 i 4.17 (te jeszcze nie miały tylu dziur co obecne softy :) )

około 1200 tras u mnie pobiera się od startu routeros (od momentu gdy lokalnie można się już zalogować) po ~ 1 minucie. I tak jest od wielu lat.


Wszystko prawda, tylko jedna rzecz jest dyskusyjna:
Korzystam z Area w moim konkretnym przypadku (OSPF+PPPoE) i oddzielny Area (stub) przypisuję na każdym routerze dla adresacji klientów PPPoE. Żeby area ID w sieci się nie powtórzyło używam ostatniego oktetu IP przypisanego do loopbacka (pusty bridge). Jeszcze jedną dobrą praktyką jest dodanie czegoś takiego:
/routing ospf interface add passive=yes interface=all
Dzięki temu wszystkie interfejsy dynamic wygenerowane przez klientów PPPoE będą miały też flagę Passive.
Bez tych rzeczy miałem w logach jakieś dziwne errory związane z OSPF i aktualizowanie tras nieco muliło.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], w.wrona i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 18 sie 2018 14:23:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl