Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 06 sie 2018 9:19:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 829
Pytanie brzmi, jak zrobić podgląd z rejestratora IP sieciowego na TV dla starszej osoby? Komputer odpada, telefon "smartfon" nie ma opcji, TV z androidem raczej też nie, babcia z dziadkiem tego nie obsłużą. Samego rejestratora w domu również nie ma, przy TV jedynie skrętka. Czy są jakieś STB co można to w prosty sposób skonfigurować żeby obraz był od razu po włączeniu do prądu?

Mam takie zlecenie, dziadek z babcią, sympatyczni ludzie a robię po znajomości. Wszyscy wokół mają kamery to i oni też chcą. W domu jest normalne LCD'ek z hdmi.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2018 9:44:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 18 lis 2014 18:56:13
Posty: 105
To jest monitoring osiedlowy jakiś? Najszybciej co mi do głowy przychodzi to kupić najtańszy rejestrator tej samej firmy co główny, a następnie dodać ten główny rejestrator(IP bądź P2P) do tego nowego bez możliwości nagrywania(tylko podgląd). Musisz tylko dodać ten sam rejestrator parę razy, bo dodając rejestrator do rejestratora definiujesz, z której kamery masz mieć podgląd zdalny(dodajesz rejestrator 1 - kanał kamery 1, rejestrator 1 - kanał kamery 2 itd.). Rejestrator podpiąć do skrętki, potem po HDMI do telewizora. Z tego co ja zauważyłem na rejestratorach co instalowałem, to po zaniku prądu kamery same wskakiwały na główną plansze(przeważnie jest to 16 okienek). Przełączenie źródła na telewizorze z telewizji na hdmi i z powrotem nie powinno sprawić dla nich problemu. To jest moja propozycja, może ktoś ma jeszcze inne pomysły.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2018 9:48:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 829
Tak osiedlowy, taki na 3 domki jednorodzinne. Każdy ma kamery a tylko w jednym domu rejestrator. No i teraz małe gospodarstwo podłączam. Z drugim rejestratorem bez dysku to jest myśl, wieczorkiem spróbuję.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2018 13:28:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 gru 2009 0:24:51
Posty: 24
Do podglądu nawet zdalnego w domu po internecie my dajemy takie TV BOX n a androidzie. Cena kompletu do 200 zł
Odpowiednio skonfigurowane działa w ten sposób, że po uruchomieniu automatycznie startuje i odpala się dana aplikacja (autostart).
Wadą niestety jest to, że urządzenia są na adroidzie więc musi być jakaś aplikacja danej firmy do obsługi kamer.
Rozwiązanie sprawdza się w praktyce mamy urządzenia które działają od 2 lat. Mamy też jedno miejsce gdzie jest kilka kamer z 2 lokalizacji i lokalne.
My używamy kamer BCS/Dahua, ale działa też z HIKVision. Jak inne firmy musisz szukać aplikacji na androida, która potrafi automatycznie odpalić predefiniowany
schemat wyświetlania kamer.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2018 15:41:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1305
" że po uruchomieniu automatycznie startuje i odpala się dana aplikacja (autostart)." autostart na androidzie ? byłem przekonany, że nie da się tego tak zrobić, troszkę mnie zaskoczyłeś. Zdradził byś "patent" jak to robisz ?


Na górę
Post: wt, 07 sie 2018 23:59:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 211
Lokalizacja: /dev/null
a) Uruchomić podgląd monitoringu na jakiejś maszynie (autostart podglądu do fullscreena itd.), i rozszyć obraz wyjścia monitora HDMI switchem na X mieszkań.
Potem zestaw np. taki https://allegro.pl/transmiter-extender- ... 14166.html i na końcu wtykasz kabelek HDMI w telewizor.
Minus taki, że musisz każdemu pociągnąć skrętkę. No ale wyjdzie dość profesjonalnie.
(to co napisał iT0mT0m też ma sens, ale tam nie poustawiasz wszystkiego jak chcesz, według mnie)

b) Uruchomić podgląd monitoringu na jakiejś maszynie (autostart podglądu do fullscreen itd.), i użyć VLC streamujący zrzut ekranu do internetu.
W lokalu użyć jakiegokolwiek android boxa albo smart tv i prekonfigurowanej appki (musisz jakoś podać swój adres ze streamem) do oglądania streamów - czyli np. androidowy vlc czy jakikolwiek mediaplayer. Minus taki, że klient musi mieć internet. I to wcale nie taki kiepski.

W obu przypadkach ekran podglądu monitoringu powinien być w full hd, co znaczy że komp powinien być dość mocny.


Na górę
Post: czw, 09 sie 2018 22:42:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 575
Lokalizacja: Ostróda
Są dedykowane urządzenia do takiego celu np HIK DS-6400HDI-T ale to do ogromnych instalacji ;) Zdecydowanie taniej będzie kupić używany rejestrator bez dysku wyłączyć alarm braku hdd, dodać strumienie jak ktoś wspomniał i tyle - będzie nawet pilot by wygodnie fullscreen z kamery zapuścić.

_________________
brak.


Na górę
Post: pt, 10 sie 2018 13:30:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 sie 2010 12:58:00
Posty: 4
Lokalizacja: Myślenice
Pomyślałbym nad tym, na Twoim miejscu:
mt420 Terra R82515

Wysłane z mojego BLN-AL20 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 10 sie 2018 13:39:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 211
Lokalizacja: /dev/null
Zlituj się. Analog?

Do tego trzeba dokupić półkę DIN do zamontowania tego...
(tak, wiem - nie trzeba - można przybić modulator do ściany i dolutować zasilanie).

No i po tym jak już sygnał leci, to przydałoby się go "nadać" jakimś wzmacniaczem...
I nagle koszt przewyższa wszystkie pomysły dwa razy ;p


Na górę
Post: pt, 10 sie 2018 14:15:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 829
Na razie poszukam na internetach jednak coś używanego z rejestratorów. Myślę, że będzie to najlepsze i absolutnie idiotoodporne. Wystarczy, że nauczę ludzi przełączać źródło na HDMI i gotowe :) dzięki


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 18 sie 2018 14:24:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl