Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 19 lip 2018 10:20:19 
   Tytuł: Modem LTE dla serwera
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 64
Poszukuję urządzenia które zapewniołoby stabilne połączenie z 3G/4G dla serwera. Zastosowanie wewnętrzne, połączenie przez ethernet. Maszyna jest w serwerowni, modem będzie również w środku lub przynajmniej gdzieś w budynku. Nie zależy mi na przepustowości - ważne żeby połączenie nie było zrywane a w razie czego automatycznie się odtwarzało. Dotychczas używaliśmy D-Link DWR-921 i TP-Link TL-MR6400 ale niestety od czasu do czasu wymagały restartu.

Myślałem o czymś ze stajni Mikrotika, np. RBwAPR-2nD&R11e-LTE ale że do tej pory nie miałem do czynienia z ich modemami, wolę zapytać Was :)


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 15:37:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 761
piokol pisze:
Poszukuję urządzenia które zapewniołoby stabilne połączenie z 3G/4G dla serwera. Zastosowanie wewnętrzne, połączenie przez ethernet. Maszyna jest w serwerowni, modem będzie również w środku lub przynajmniej gdzieś w budynku. Nie zależy mi na przepustowości - ważne żeby połączenie nie było zrywane a w razie czego automatycznie się odtwarzało. Dotychczas używaliśmy D-Link DWR-921 i TP-Link TL-MR6400 ale niestety od czasu do czasu wymagały restartu.

Myślałem o czymś ze stajni Mikrotika, np. RBwAPR-2nD&R11e-LTE ale że do tej pory nie miałem do czynienia z ich modemami, wolę zapytać Was :)

Ja mam mikrotika ale z modemem Huawei jako łącze domowe. Antena zewnetrzna, 2.5km do BTS'a z małym pasem lasu po drodze.
Mam skrypt uruchamiany co 10minut, który sprawdza czy interfejs LTE jest w stanie połączonym, jak nie restaruje MT. Widywałem uptime po 30-40 dni. Wiec raczej to stabilne jest. Jak jest z ichnim modemem, nie potrafię powiedziec. Jakbym miał w ciemno wybierać wział bym modem Huawei a nie ich.
Całość siedzi w antenie na dachu. Chowanie tego w budynku jeszcze z jakimiś patykowymi antenami dramatycznie obniży poziom sygnału i zapewne wpłynie również na stabilność łącza.
Mikrotik oferuję zerową konfigurowalność takiego połączenia. W zasadzie może wybrał typ połączenia - LTE., 3G lub auto. Jakiegokolwiek wyboru BTS, czestotlisoci etc tam nie ma. Pozostaje pewnie zabawa kdami AT, ale do tego trzeba byc specem od modemów, jakichkolwiek podpowiedzi w necie nie znajdziesz, mujsisz ujmiec dokumentacje techniczna modem uzyc.

W przypadku zerwania połączenia generalnie samo się łączy ponownie.


Na górę
Post: wt, 24 lip 2018 16:26:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 64
Dzieki za odpowiedź.

Doborem bts-ów nie zamierzam się martwić, wolę żeby sam dobierał parametry. Potrzebuję tylko żeby był w stanie automatycznie reagować na brak Pinga. Resetem połączenia lub całego urządzenia.

Wolę też mieć jedno urządzenie zamiast podpinek. Tak aby w razie czego móc wysłać nowy egzemplarz że sklonowaną konfiguracją na podmianę.


Na górę
Post: wt, 24 lip 2018 18:42:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 444
Lokalizacja: Toruń
weź SXTR&R11e sprawdza się


Na górę
Post: wt, 24 lip 2018 21:09:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 64
SXTR&R11e wygląda na typowo outdoorowe rozwiązanie. Jak ja to postawię na półce w pomieszczeniu? :)


Na górę
Post: czw, 26 lip 2018 11:51:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 761
piokol pisze:
SXTR&R11e wygląda na typowo outdoorowe rozwiązanie. Jak ja to postawię na półce w pomieszczeniu? :)

Jeśli ma działać możliwie dobrze to powinno być coś takiego na zewątrz. NIe wierze żeby sie nie dało jednej skrętki podciągnąć.
Każda inny routerboard z modeme LTE i w obudowie desktopowej zadziła tak samo. Takie samo oprogramowanie masz. Twój wybór. Są nawet płytki z dwoma portami na modem, wiec na upartego mozesz mieć dwa łącza LTE.


Na górę
Post: wt, 31 lip 2018 22:40:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 64
Dzięki za podpowiedzi. Stanęło na wAP LTE kit. Wydaje się spełniać wszystkie potrzeby Możliwość umieszczenia zarówno w środku jak i na zewnątrz jest zdecydowanym plusem.

Wyłączyłem wifi i poustawiałem podstawowe parametry. Niekomfortowa rzecz to brak informacji że trwa próba połączenia się z siecią komórkową (a to trwa kilka minut) i parę razy bez potrzeby zmieniałem i resetowałem ustawienia :)

Zobaczymy jak długi uptime połączenia osiągnę :)


Na górę
Post: śr, 15 sie 2018 12:18:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 11:40:28
Posty: 33
piokol pisze:
Dzięki za podpowiedzi. Stanęło na wAP LTE kit. Wydaje się spełniać wszystkie potrzeby Możliwość umieszczenia zarówno w środku jak i na zewnątrz jest zdecydowanym plusem.

Wyłączyłem wifi i poustawiałem podstawowe parametry. Niekomfortowa rzecz to brak informacji że trwa próba połączenia się z siecią komórkową (a to trwa kilka minut) i parę razy bez potrzeby zmieniałem i resetowałem ustawienia :)

Zobaczymy jak długi uptime połączenia osiągnę :)


Najlepszy modem LTE cena do jakości to obecnie B525s-23a, działa najstabilniej , a jak jeszcze podmienimy firmware to uruchomimy tryb bridge.

Tu cały opis :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=50771


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 lis 2018 1:55:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl