Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 12 lip 2018 11:22:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 658
Witam.

Próbuję wymyślić sposób na logowanie się (z automatu) do Hotspot-a. Z tego co wiem, wystarczy zmodyfikować stronę logowania. Problem tylko taki, że każda maszyna będzie się z automatu logowała na tego samego usera i hasło.

Tymczasem widzę, że istnieje możliwość logowania za pomocą: user: MAC address, hasło: wspólne dla wszytskich MAC-ów.

Obrazek


Byłoby fajne, gdyby w oknie logowania nazwa usera sama się uzupełniała na podstawie MAC-a (ale tak to niestety nie działa). Wtedy można by dostosować okno logowania i ze wspólnym (hidden) hasłem każda maszyna byłaby z automatu logowana do hotspota na indywidualnego usera.

Próbuję wdrożyć Hotspot-a z automatycznym logowaniem się maszyn, po to by skorzystać z funkcjonalności hotspot-a (dobowe limitowanie czasu i ilości danych upload / download) oraz walled garden dostępnych w hotspocie.

Jeśli ktoś ma pomysł, jak to zrealizować, niech się odezwie. Dzięki.

Inna opcja to zbindować do hotspota wszystkich userów i drukarki które nie wymagają specjalnych restrykcji (powinny obowiązywać standardowe kolejki simple) a userom, którym chcemy nadać restrykcje, pozostawiamy okno logowania (i niech się logują).


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 13:11:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 401
Lokalizacja: Wrocław
Cos chyba przekombinujesz, ale poczytaj to:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:C ... ng_Hotspot

Tu masz wymieniona zmienna, ktora przechowuje MAC klienta.
Wez z niej wartosc, wpisz w pole login
Hasło wpisz takie jak tam sobie zyczysz.
Ukryj oba pola.

I chyba osiągniesz co potrzebujesz.


Na górę
Post: pn, 16 lip 2018 9:19:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 08 mar 2009 2:58:37
Posty: 307
Dokładnie tak.
Wariant prosty - jako "value" w polu logowania wstawiasz zmienną $(mac), czyli:
<INPUT TYPE="TEXT" NAME="login" VALUE="$(mac)">
Albo w bardziej rozbudowanej wersji - jakiś skrypt JS zaszywasz w tym HTML-u, który na podstawie tej zmiennej MAC auto-uzupełnia login jakoś inaczej.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MarkoB, Misiu_3D i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 21:51:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl