Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 01 lip 2018 21:39:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 581
Od jakiegoś czasu obserwuję na swoim serwerze pewną nieprawidłowość, która przytrafia mu się z częstotliwością średnio raz na miesiąc. Serwer pełni rolę m.in. bramy do internetu (eth0-wan, eth1-lan), jest na nim zainstalowany Debian.
Dwa dni temu użytkownicy w sieci stracili dostęp do Internetu. Do serwera nie dało się zalogować więc poszedłem sprawdzić fizycznie co się dzieje. Na ekranie przewija się ciąg znaków wyglądających tak: http://83.218.127.29/files/kern.log
Wygląda to jakby interfejs eth1 ciągle się podnosił i padał. Aby nie wyłączać serwera w sposób brutalny udało mi się do niego dostać poprzez WAN (eth0) i z poziomu konsoli go zrestartować - póki co pracuje poprawnie.
Oto dodatkowa pozostałość w logach po tym incydencie: http://83.218.127.29/files/messages
Przyznam, że problem się zaczyna cyklicznie powtarzać, a nie bardzo wiem od czego zacząć, aby spróbować wyeliminować ten problem. Czy mogę prosić o jakąś wskazówkę co jest przyczyną takiego stanu?

Wersja Debiana: Linux Lan14 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.68-1+deb7u1 x86_64 GNU/Linux


Na górę
Post: ndz, 01 lip 2018 22:24:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
to jakiś Broadcom? ma swój firmware czy to jakaś stara padaka?

spróbuj interfejsy uruchamiać bez kontroli filtrów flow

Kod:
ethtool -K <interfejs> ntuple off


możesz także sprawdzić jak zachowuje się z wyłączoną autonegocjacją

Kod:
ethtool -A <interfejs> autoneg off rx off tx off


jeżeli nie pomoże kombinuj z wył/wł. TSO/GRO

Kod:
ethtool -K <interfejs> tso off/on gro off/on


jeżeli dalej będzie flapować to... nie wiem.. wymień na coś innego -;)


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 7:53:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 581
Dziękuję za sugestie. Przetestuję te ustawienia
Serwer jest zakupiony stosunkowo niedawno, jest nim: HP ProLiant MicroServer Gen8. To są jego podzespoły:
Kod:
 lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port
00:06.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 7
00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 8
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation C204 Chipset Family LPC Controller
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SATA AHCI Controller
01:00.0 System peripheral: Hewlett-Packard Company Integrated Lights-Out Standard Slave Instrumentation & System Support
01:00.1 VGA compatible controller: Matrox Electronics Systems Ltd. MGA G200EH
01:00.2 System peripheral: Hewlett-Packard Company Integrated Lights-Out Standard Management Process                                                                           
01:00.4 USB controller: Hewlett-Packard Company Integrated Lights-Out Standard Virtual USB Controller
03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5720 Gigabit Ethernet PCIe
03:00.1 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5720 Gigabit Ethernet PCIe
04:00.0 USB controller: Renesas Technology Corp. uPD720201 USB 3.0 Host Controller (rev 03)


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 8:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 581
Kod:
root@Lan14:/# ethtool -K eth1 ntuple off
Cannot change ntuple-filters


Jaka może być tego przyczyna, że nie da się tego wyłączyć?

TSO/GRO - wyłączyłem
Autonegocjację - wyłączyłem

nie mniej jednak wygląda jakby powyższe polecenia nie przyniosły zamierzonego efektu:
Kod:
root@Lan14:/var/log# ethtool -A eth1 autoneg off rx off tx off
root@Lan14:/var/log#

root@Lan14:/var/log# ethtool -K eth1 tso off gro off
root@Lan14:/var/log#

root@Lan14:/var/log# ethtool eth1
Settings for eth1:
        Supported ports: [ TP ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Half 1000baseT/Full
        Supported pause frame use: No
        Supports auto-negotiation: Yes
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Half 1000baseT/Full
        Advertised pause frame use: Symmetric
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: Twisted Pair
        PHYAD: 2
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        MDI-X: Unknown
        Supports Wake-on: g
        Wake-on: g
        Current message level: 0x000000ff (255)
                               drv probe link timer ifdown ifup rx_err tx_err
        Link detected: yes


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 12:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
załączone TCP segmentation offload (TSO) i GRO oszczędza procesor ale powoduje problemy np na i40 to tak dla sprawdzenia tylko podałem

może jest nieco inna specyfikacja karty, brałem na szybko ze swojej Intela, spróbuj tak

Kod:
ethtool -s <interfejs> speed 100 duplex full autoneg off


po tym przerestartuj interfejs

możesz także o ile Broadcom wystawia źródła i sterownik masz teraz jako moduł zbudować nowy sterownik i przeładować bez restartu systemu bo te z kernela to jakiś archaizm, po czym sprawdź

Kod:
ethtool -i <interfejs>


tutaj masz nowy

https://www.broadcom.com/products/ethernet-connectivity/controllers/bcm5720#downloads

Kod:
Version: 1.8.54


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 13:17:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 581
Wykonałem coś takiego:
Kod:
root@Lan14:/# ethtool -K eth1 tx off sg off tso off
Actual changes:
tx-checksumming: off
        tx-checksum-ipv4: off
        tx-checksum-ipv6: off
scatter-gather: off
        tx-scatter-gather: off
generic-segmentation-offload: off [requested on]


Czy może na razie tak pozostać do obserwacji?


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 15:39:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
tak do obserwacji, sprawdź także w commitach kernela czy twój problem nie był gdzieś powielony , jeżeli tak zaktualizuj


Na górę
Post: sob, 05 sty 2019 17:00:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 581
Po wielomiesięcznych obserwacjach mogę stwierdzić, że problem więcej się nie pojawił. Serwer pracuje stabilnie. Mam jeszcze jedno pytanie: czy powyższe ustawienia po wklepaniu ich do konsoli zostają w konfiguracji Debiana czy każdorazowo po restarcie serwera należy je wklepać?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 21 sty 2019 7:03:58

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl