Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 20 cze 2018 9:07:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 119
Czy ktoś z was ma już to uruchomione i może się podzielić wrażeniami?

Uruchomiliśmy u siebie jeden pół-produkcyjny link na 1,1 km. Nie było łatwo ;) Na wizowanie z wstępnym testowaniem zeszło dobre 3h+. W skrócie:
- zdecydowanie przydałby się uchwyt typu PA,
- mam wrażenie, że jest tam jakiś mechanizm a'la DFS, bo po włączeniu czy restarcie przez dobre 10 min strona master nie nadaje - przydałoby się info o tym w UI,
- w zakładce statusu interfejsu w60 po stronie master/ap nie jest pokazane na jakim kanale działa, dopiero po zlinkowaniu (urządzenia AP na 2,4/5g pokazują kanał/szerokość itp.),
- beamforming ze wskaźnikiem led góra/dół/lewo/prawo do wizowania fajna rzecz, działa całkiem dokładnie,
- nadal nie mogę się domyśleć i znaleźć sensownych informacji, co oznaczają odczyty: tx-sector: 28 i rx-sector: 96,
- zwabiłem kawałkami chleba trochę ptaków w obszar LOS - sygnał spada z 80 do 65,
- ping 0-1 ms,
- zamyka GE (testy zewnętrznymi urządzeniami).


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 23:17:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 mar 2010 1:25:47
Posty: 82
Hej.
mam nie udało mi się spiąć linka na 1,2km


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 1:00:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 119
Dzisiaj robiliśmy podejścia na 1643,94 m (podaje odczyty co do centymetra ;). Sygnał najlepszy jaki udało się wykręcić to 50% przy mcs 8 oraz phy-rate 2,3gb, ale każde pierdnięcie w okolicy disha rozwalało link. Maszty muszą być mega stabilne i manewrowanie anteną dokonywane jest w zasadzie w granicach +/- 1 stopnia.

Link na 1,1 km póki co działa, ale jeszcze nie było deszczu za bardzo.


Na górę
Post: sob, 23 cze 2018 1:38:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 12 maja 2010 22:29:33
Posty: 24
"Ożenił" ktoś wAP-60ad LEV4 z np 4 LHGG-60AD ? (jako PTMP), (200-400m) Jeżeli tak to jakie spostrzeżenia?


Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 20:01:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5166
Nikt nie ma żadnych dodatkowych doświadczeń czy wrażeń? Faktycznie tak jest że strona master przez tyle czasu od włączenia nie nadaje?
Jakieś nowe obserwacje?
Zastanawiam się poważnie czy nie wykorzystać LHGG-60AD w celu dosłania internetu do nowego biura, bo niestety dociągnięcie światła będzie wymagało sporo zachodu - odległość do przeskoczenia to ok 460m więc powinno się zapiąć bez stresu.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 12:22:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 119
Na 6.43rc32 działa znacznie stabilniej i nie ma już tego oczekiwania po starcie.
460m spokojnie. Sądzę, że sensowną granicą jest 1 km.
Trochę opadów, czy wręcz ulew link 1,1km już przetrwał bez zrywania. Sygnał jednak potrafi spaść do 20-30 i odpowiednio MCS/rate też spada.


Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 13:00:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1119
Lokalizacja: Suwałki
Ja dziś zaczynam testy na linku 700m to może coś więcej dodam od siebie. Straszliwie mało opcji w zakładce W60.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 18:48:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 465
Dzisiaj przygotowałem link na biurku, w ponidziałek idzie w teren. Testy faktycznie zamykaja 1gbit, vlan przerzuca bez problemu. Czekam tylko na sensowne obudowy chroniące przed śniegiem.
Link będzie alternatywa dla światłowodu w dosyle do pewnego bloku i zastąpi tam AC. Na biurku sygnał 100% mcs 8, zobaczymy jak wypadnie w linku na 760m


Ostatnio zmieniony sob, 30 cze 2018 9:11:55 przez it-konsult, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 23:38:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Na razie testowałem między blokami na odległość ok. 300m - (niestety nie duża :/) Jak dla mnie to świetna alternatywa na krótkie linki.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 30 cze 2018 10:18:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
Ja wczoraj dostałem, mam do wymiany docelowy 4 linki 500-1100m więc będzie co testować. Pewnie po weekendzie powieszę.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 17:11:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 465
Wisi, wizowanie zajęło 30 minut

[admin@LGH60_REMSTMA-1] /interface w60g> monitor 0
connected: yes
frequency: 60480
remote-address: 04:D6:AA:A6:DC:7A
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -62
tx-sector: 28
tx-sector-info: center
distance: 774.38m

Zamyka 1 gbit bez problemu. Zobaczymy jak będzie przy deszczu konkretnym


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 22:19:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 paź 2013 12:42:29
Posty: 12
Dobry wieczór. Właśnie w warunkach domowych testuje ten sprzęt, i mi w Bandwidth Test przy ustawieniach Protocol tcp Direction both TCP Conection Count 20 nie puszcza więcej jak 220 Mbps/200Mbps, więc proszę wyjaśnijcie mi czy to ja coś robię źle, czy źle zrozumiałem że ten sprzęt ma przepchnąć 1Gbps w dwóch kierunkach. Anteny oddalone o 10 metrów
[admin@MikroTik] /interface w60g> monitor 0
connected: yes
frequency: 60480
remote-address: 04:D6:AA:A6:DC:6A
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -59
tx-sector: 60
tx-sector-info: right 0.2 degrees, up 1.4 degrees
distance: 10.75m
Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 22:36:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 238
Jak Bandwidth Test jest robiony na samych antenach to wiecej nie poleci bo ten test korzysta z jednego rdzenia trzeba jakies np. ccry podpiąć i na nich zrobić Bandwidth Test


Na górę
Post: śr, 11 lip 2018 22:29:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 465
leje teraz u mnie. Sygnał spadł do -70, MSC nadal trzyma się na 8 :D


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 12:54:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1119
Lokalizacja: Suwałki
it-konsult pisze:
leje teraz u mnie. Sygnał spadł do -70, MSC nadal trzyma się na 8 :D


Jaki dystans ?

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 14:42:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 465
MethOd pisze:
it-konsult pisze:
leje teraz u mnie. Sygnał spadł do -70, MSC nadal trzyma się na 8 :D


Jaki dystans ?


distance: 774.38m


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 19:03:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1119
Lokalizacja: Suwałki
Ciekawe jak będzie na 1,2 km. AirFiber 24 na odcinku 2,3 km dziś przy ulewach zjechał do minimum.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 9:06:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 96
Jaką wersję softu stosujecie/polecacie?


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 9:11:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 795
Najnowszą, każda wersja wnosi coś nowego. Jest już 6.42.6 :)


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 10:14:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1338
Lokalizacja: Góry
No i pojawił się na rynku uchwyt precyzyjny do RBLHGG-60adkit (Cyberbajt)


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 11:15:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 795
I czekamy na wszelkiego rodzaju osłony. Sądzę, że na przód wystarczy, przynajmniej na śnieg. :)


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 12:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
I to mnie bardzo cieszy. Poprawie sobie link do domu (497m), swiatla nie mam jak puscic


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 22:27:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 119
1,1 km rozwalił się dzisiaj dwa razy przy ulewach


Na górę
Post: sob, 14 lip 2018 7:38:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 96
atmel pisze:
1,1 km rozwalił się dzisiaj dwa razy przy ulewach

jak długie były przerwy? Zerwał i wstał czy na czas ulewy leżało?


Na górę
Post: sob, 14 lip 2018 9:59:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 340
Lokalizacja: BDG
Połączone z Wap60
Mocna ulewa około 30 min u mnie wyglądało tak:


Kod:
Jul/13/2018 13:12:19 interface,info wlan60-1: link down
Jul/13/2018 13:16:23 interface,info wlan60-1: link up
Jul/13/2018 13:19:25 interface,info wlan60-1: link down
Jul/13/2018 13:26:18 interface,info wlan60-1: link up
Jul/13/2018 13:31:34 interface,info wlan60-1: link down
Jul/13/2018 13:33:33 interface,info wlan60-1: link up
Jul/13/2018 13:35:51 interface,info wlan60-1: link down
Jul/13/2018 13:37:28 interface,info wlan60-1: link up


Załączniki:
60ghz1.png
60ghz1.png [ 27.87 KiB | Przejrzano 182 razy ]

_________________
www.shih-tzu.pl
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 18:04:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl