Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 18 cze 2018 15:34:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 17 cze 2018 15:09:19
Posty: 15
Sorry jeśli zły dział bo zastanawiałem się czy dać to w Mikrotik i UBUNT czy tutaj ale zdecydowałem się tu bo pod uwagę wchodzi też komputer z Debianem, innym Linuxem lub RouterOS. Szukam brzegówki dla sieci osiedlowej. Przy czym nie będzie to typowa brzegówka tzn bez BGP. Mamy łącze od głównego dostawcy 1Gbps. Ok. 200 userów z pakietami 50 lub 100mega. IP z DHCP bez rewelek typu PPoE. Jaki sprzęt do tego polecicie?


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 16:16:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
Ja bym to zrobił na tym: http://allegro.pl/serwer-supermicro-x8s ... 07230.html + MikroTik na X86 (pendrive / karta CF)
Tylko dopytaj czy mają szyny bo z tym ogólnie jest ciężko.

CCR w ostateczności.

Jak masz czas i chęci to zawsze możesz skorzystać z linuksa. Mikrotik jest dla wygodnych :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 20:44:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2225
Mi się taki marzy zamiast CCR tylko zeby mial sloty na front a nie z tylu

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 22:11:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2038
Lokalizacja: Kłaj
Kup sobie CCR'a najtańszego. Ten Supermicro z linku to prądożerny złom.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 23:12:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
Zawsze można coś kupić z E3 v2 lub v3 na pokładzie, ale to inna kasa. Niemniej moja opinia jest znana: chce się mieć spokój, nie kupuje się CCRa na brzeg dla kilkuset osób.

CCR dla łącza 1 gbit: kilka kolejek (a to będzie trochę więcej niż kilka bo overbooking wyniesie ~1:15) i dostanie czkawki bo soft ma nadal znane problemy z wydajnością CPU. Do tego dochodzą przygody z portami SFP/SFP+ (wiem że nikt tu nie pisze że planuje je używać) i wkrótce pojawi się kolejny niezadowolony ze sprzętu.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 23:30:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 363
Przemigrowalem już parę sieci z intruxa na prądożernym serwerze (w dodatku intrux nie wyrabiał... serwer dość dobry) na CCRy.
Jedna z sieci:
- ponad 400 osób
- radio - max 20Mbps, FTTH 50/100/300Mbps
- ‎ponad 500 kolejek (simple queue)
- ‎ruch przekracza 600Mbps w szczycie
- ‎zużycia CPU nawet nie obserwujemy, max 15%
- ‎zmiana z serwera który żarł ponad 400W na router który obecnie bierze 22W... Różnica w rachunkach ogromna, a UPS trzyma i trzyma...
- ‎klienci zaczęli zgłaszać poprawę jakości internetu

Nie opłaca się stawiać prądożernego serwera, kiedy zrobi Ci dokładnie to samo tańszy w utrzymaniu router.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 23:41:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1343
Prądożerny serwer? Intel E3 1220 v5 supermicro x11, 2x intel quad, hdd 1tB - pobór start <80W, praca<50W
Jednak wolę serwer a nie mikrotika. No chyba że żal ci kilku złotych za prąd.


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 22:07:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 143
Bez dwóch zdań CCR-y,według wymagań mogą być z wyższej półki. Każdy port w nim jest na osobnym rdzeniu i dlatego chodzi niezawodnie.Używałem kilka lat debiana na dobrym kompie.Porażka,wieczne problemy,w dodatku się zamula bez powodu,nie rysuje rzeczywistego ruchu itp.W dodatku odświeżanie statystyk co 5 minut dramat.Nie zamienię na nic innego only Mikrotik. Supermicro jak kolega dobrze zauważył prądożerna,głośna młockarnia :rotfl: Kolega nie bez przyczyny migrował kilka sieci i tu nie chodzi o parę groszy na prąd.


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 23:39:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2624
Lokalizacja: Wrocław
Supermicro oparte o Intel Broadwell (Xeon E3 v4 lub Xeon E5 v4) lub Ivy Bridge(Xeon E3 v2) to cwale nie są prądożerne maszyny.
CCR nie jest zły, tylko w przypadku rozbudowy o kolejne porty SFP+ pojawia się problem, który rozwiązuje X86 :oczko:


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 1:39:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
bobas69 pisze:
Prądożerny serwer? Intel E3 1220 v5 supermicro x11, 2x intel quad, hdd 1tB - pobór start <80W, praca<50W
Jednak wolę serwer a nie mikrotika. No chyba że żal ci kilku złotych za prąd.
Na stronie intela pisze że jeden procesor podczas pracy pobiera 80w. Czyli same procesory pobierają 160w do tego dysk albo dyski i inne duperele. Wiadomo, że intel wbudowuje w procesory automatyczne oszczędzanie energii ale jako router on będzie miał co robić i nic zbytnio nie oszczędzi.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 10:30:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
zamiast pisać głupoty to najpierw doczytaj co oznacza TDP :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 10:55:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2038
Lokalizacja: Kłaj
Orin pisze:
Zawsze można coś kupić z E3 v2 lub v3 na pokładzie, ale to inna kasa. Niemniej moja opinia jest znana: chce się mieć spokój, nie kupuje się CCRa na brzeg dla kilkuset osób.

CCR dla łącza 1 gbit: kilka kolejek (a to będzie trochę więcej niż kilka bo overbooking wyniesie ~1:15) i dostanie czkawki bo soft ma nadal znane problemy z wydajnością CPU. Do tego dochodzą przygody z portami SFP/SFP+ (wiem że nikt tu nie pisze że planuje je używać) i wkrótce pojawi się kolejny niezadowolony ze sprzętu.


Nie wiem skąd masz te CCRy ale moje nie mają problemu z 2-3G NATu czy inny z ponad 1000 kolejek. :-) Z portami SFP+ też nigdy nie miałem kłopotów.

A i 35 watów bierze. Inna sprawa że do 200 ludzi i 1G łącza to i RB3011 sobie powinien poradzić.

E3 drugiej generacji podczas pracy zje koło 60-70W. Poniżej 50W to ma ale w idle. A to spod linku nie jest E3 i z pewnością nie zmieści się z poborem w tych widełkach :-P

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 11:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
Orin pisze:
zamiast pisać głupoty to najpierw doczytaj co oznacza TDP :)
W rozumieniu firmy Intel TDP to moc, którą procesor pobiera (i oddaje w postaci ciepła) przy obciążeniu realnymi aplikacjami. :)
To w amd jest tylko teoretyczna moc.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 9:50:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1496
Użyj hap ac2, powinien wystarczyć na 200 ludzi, my tego używamy na rozproszone koncentratory.


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 12:46:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
kensai pisze:
Użyj hap ac2, powinien wystarczyć na 200 ludzi

To jest żart? chyba 200x pani Krysia przeglądająca pocztę


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 14:03:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1496
Pagnite pisze:
kensai pisze:
Użyj hap ac2, powinien wystarczyć na 200 ludzi

To jest żart? chyba 200x pani Krysia przeglądająca pocztę

Czy ja wiem - mam na jednym z nich setkę ludzi (PPPOE + nat) i CPU nie przekracza 50% (teraz jest kilkanaście procent). Tylko tam są taryfy z radiówki, na światło mam zazwyczaj CCRy.


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 22:10:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1343
Orin pisze:
zamiast pisać głupoty to najpierw doczytaj co oznacza TDP :)

+1
Poza tym napisałem ci pobór podczas pracy serwera (ok 700 userów), Zużycie procka 1-2%.
Na 200 osób pewnie wystarczyłby nowy Atom.


Na górę
Post: ndz, 24 cze 2018 15:56:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1307
Lokalizacja: Jaworzno
Nie jestem miłośnikiem CCRów, ale do wymagań autora nie bałbym się go polecić. Generalnie nie mam z nimi większego problemu o ile się nie przesadzi z ilością wpisów w SQ.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 14:44:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 17 cze 2018 15:09:19
Posty: 15
O kurczę, nie miałem dwa tygodnie czasu aby wejść na forum (nawał pracy przed urlopem) a tu rozpętała się taka dyskusja która totalnie zbiła mnie z tropu.

Pojawiło się tyle kwestii do rozwiązania a mianowicie:

- ile SFQ będę miał przy tych 200 ludkach? 200 + 15 jakichś podstawowych dla WWW, https, FTP itp czy może X*200?
- Czy dzisiaj nadal potrzeba kształtować ruch przy łączach idących w dziesiątki jak nie setki megabitów?
- jak takiego Mikrotika zasilić z siłowni telekomunikacyjnej lub UPSa?


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 15:02:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Kształtować już nie można, przepisy zabraniają.
Jak chcesz robić bardzo dobrze to CCR, jak dobrze to HEX_S z SFP i 5 gigabitami oraz 4x880MHz prockiem.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 15:07:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 17 cze 2018 15:09:19
Posty: 15
od kiedy i jaka durna ustawa to nakazała?


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 17:53:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
prawo telekomunikacyjne :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 18:41:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Co zalicza się pod kształtowanie i jak ktoś miałby wgl to sprawdzić?


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 18:49:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
prosty przykład - markowanie pakietów i tworzenie różnych priorytetów dla usług

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 05 lip 2018 20:02:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Przepis jest ten pewnie po to, ISP leci po suficie z łączem, wszystko chodzi wolno, ale łapie wszystkie strony z testami i daje im wysokie prio tak samo dla ICMP. Klient robi test i idzie tyle ile w pakiecie, puszcza ping i wszystko idzie gładko a internet jak nie działał tak nie działa.
Jeżeli chcesz dbać o jakość swojego internetu to robisz markowanie, którego nie widać poza mikrotikiem, wszystkie marki itp. są widoczne tylko wewnątrz niego.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 7:46:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl