Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 14 cze 2018 2:21:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 lis 2011 11:46:33
Posty: 12
Witam

Włączyłem sobie na USG VPN L2TP oraz utworzyłem kilku userów tak samo na L2TP. Dodałem sieć Remote User VPN (L2TP) z defaultowym profilem. z mojego telefonu łączę się bez problemu (jedyny problem to że po połączeniu oprócz dostępu do zasobów w mojej sieci lokalnej, cały ruch leci przez ten tunel. Chciałbym tylko mieć dostęp do zasobów lokalnych a dostęp do internetu bezpośrednio poprzez LTE. Ale ten problem można zostawić na później).

Mam do testów RB433 zrestartowany od ustawień fabrycznych. Chciałbym go tak ustawić żeby można było go wpiąć w dowolną sieć między router a jakiekolwiek urządzenie (przewodowo) w taki sposób, aby wpięte urządzenie łączyło się do ww USG i pozwalało urządzeniom wpiętym za nim, na dostęp do zdalnej sieci lokalnej. Idealnie byłoby gdyby internet działał tak samo jakby tego VPN pomiędzy nie było.


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 8:39:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1115
Lokalizacja: Myszków
I gdzie masz problem? Inaczej wygląda to na zlecenie z działu giełda.
PS1. Trzeba wyłączyć aby nie używał tunelu jako bramy domyślnej. Jest to zaszyte w ustawieniach TCP/IP tunelu na Windowsach, w tel poszukać musisz sobie sam w zależności od OSa.
Załącznik:
brama_domyslna.png
brama_domyslna.png [ 31.18 KiB | Przejrzano 162 razy ]

PS2. Jeżeli internet rozdawany jest po DHCP to konfiguracja jest taka sama jak wszędzie. Na ether1 masz clienta DHCP, na ether2,3 masz serwer DHCP i robisz maskaradę na tunel VPN.
To tak w dużym skrócie.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 11:19:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 lis 2011 11:46:33
Posty: 12
...a ja nigdzie nie wspominałem o windowsie. Jest USG i RB433 ...chce to zrobić niezależnie od tego co podłącze za RB433. Poza tym napisałem że to poboczny problem, na ten moment nie wiem jak skonfigurować RB433 jako klient VPN dzięki któremu mam dostęp do zdalnych zasobów.

Co do to tego co napisałeś o dziale giełda naprawdę nie wiem co mam o tym myśleć.
Gdzie się podziały czasy, że każdy czerpał satysfakcję z tego że mógł komuś pomóc. Ja w swojej dziedzinie pomagałem na forach setkom osób, dzieliłem się nawet gotowymi rozwiązaniami i czerpałem z tego przyjemność. Chyba dlatego powstały fora internetowe tak? Może nie.
Może w takim razie zlikwidować wszystkie działy i zostawić tylko dział giełda.
Nie piszę tego dlatego że nie mogę zapłacić za ustawienie tego. Mogę, i jeśli znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy, jasne możemy tak zrobić. Aczkolwiek też chciałbym się dowiedzieć jak to działa i jak zostało skonfigurowane.


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 11:36:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1115
Lokalizacja: Myszków
No to pytam jeszcze raz gdzie masz problem?
Napiszę jeszcze raz, teraz wygląda to tak jak byś czekał aż ktoś za Ciebie Ci to zrobi. Czasy pomocy jeszcze nie umarły, spokojnie. Ale w dobie zabiegania i pracy całymi dniami szanujmy swój czas.
Napisałem Ci z grubsza rozwiązanie, zrób tak i jak coś Ci nie ruszy to napisz, zobaczymy na czym stanęło.
Wspomniałem o Windowsie bo tam jest taka funkcja wyłączenia bramy, w tel będzie to zależne od telefonu czy OSa. Szukałeś?
Pozdrawiam

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 17:54:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 lis 2011 11:46:33
Posty: 12
W zasadzie na jakieś wskazówki ;)

Na ten moment zrobiłem to tak:

USG PRO 4:


Załączniki:
Komentarz: Radius profile
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.32.png
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.32.png [ 48.1 KiB | Przejrzano 115 razy ]
Komentarz: User
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.47.55.png
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.47.55.png [ 67.68 KiB | Przejrzano 115 razy ]
Komentarz: Radius
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.47.24.png
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.47.24.png [ 84.16 KiB | Przejrzano 115 razy ]
Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 17:55:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 lis 2011 11:46:33
Posty: 12
...i dalej


Załączniki:
Komentarz: VPN NETWORK
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.57.png
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.57.png [ 147.55 KiB | Przejrzano 111 razy ]
Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 17:56:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 lis 2011 11:46:33
Posty: 12
inne dostępne opcje dla usera w polach Tunnel Type oraz Tunnel Medium Type


Załączniki:
Komentarz: Inne opcje Tunnel Medium Type
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.16.png
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.16.png [ 47.71 KiB | Przejrzano 108 razy ]
Komentarz: Inne opcje Tunnel Type
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.06.png
Zrzut ekranu 2018-06-14 o 17.48.06.png [ 62.38 KiB | Przejrzano 108 razy ]
Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 18:00:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 12 lis 2011 11:46:33
Posty: 12
...i to wszystko działa, jak się łącze bezpośrednio ...np. z komputera/telefonu. (niestety przy okazji cały ruch leci poprzez ten vpn a chciałbym wszystko zostawić jak działa bez niego, tylko dodać dostęp do zdalnych zasobów)

Nie mam totalnie pojęcia jak skonfigurować RB433 żeby działał jako swoista bramka VPN. Czyli wpięta pomiędzy router a jakieś urządzenie powinna dać dostęp temu urządzeniu do zdalnych zasobów. RB433 jest na ustawieniach fabrycznych. Nie wiem czy mam go ustawić jako mostek czy router?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest ndz, 24 cze 2018 5:09:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl