Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 23 maja 2018 13:53:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 611
Miał ktoś ostatnio problem z automatyczną aktualizacją Windows 10?
U mnie już 2 kompy po niej nie wstały, logują się do pulpitu a tam czyściutko i nic nie da się uruchomić.
WTF ?

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 14:32:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 41
Tak. Masz przechlapane :)

Na chwilę obecną jedyna w miarę pewna metoda to instalacja naprawcza z najnowszego obrazu pobranego przez media creation tool.

Poszukaj po necie informacji, sporo ludzi ma ten problem. U mnie na szczęście tylko jedna osoba, większość ma opóźnione instalki


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 15:05:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 450
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Uruchom w safe mode i wyłącz tryb tabletu

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 16:01:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 753
Nie wspomnę, że wraz z każdą nową kompilacja rozpierd..... się ustawienia sieciowe. Chory system. Większość spersonalizowanych ustawień idzie na "default". System do gierek i przekazywania informacji firmom trzecim.

Parę dni temu jedna z firm mi dzwoniła, roz...jechana cała sieć, kompy się nie widzą itp. itd.


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 18:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 maja 2018 14:54:37
Posty: 4
Po aktualizacji do 1803 przestały działać aplikacje z linuxa ( smb 1.0 ) ;) udostępnianie plików działa, ale jest problem z dostępem do bazy danych na linuxie, jedynie powrót do kompilacji 17XX. I wszystko wróciło do normy.


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 22:58:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1139
Lokalizacja: Kraków
jednym słowem zrobili bubel i go zaczęli wpychać ludziom przy czym dobrze o tym wiedzą i na siłę próbują go łatać na bandytę bez testów i weryfikacji - normalnie cud, miód i orzeszki nic tylko ich odstrzelić hurtowo :)


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 23:37:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 753
O ile ktoś siedzi trochę w serwisach komputerów, powinien doskonale wiedzieć ile GB transferu pójdzie na same akutualizacje do 10 od pierwszego wydania. Sama instalka to kropla (gigabajtowa) w morzu.


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 10:32:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 750
Lokalizacja: Lublin
W firmie ktorą obługuje padł laptop głównej ksiegowej. Dwa dni go przygotowywałem po tym... Niestety system rozjechał się tak że część usług została ze starej wersji część w nowej, wszelakie naprawy nic nie dawały a zależało na czasie wiec reinstall.

Bałem się że to wina dysku SSD bo się dziwnie pod linuxem -live zachowoywał wiec jescze doszłą zmiana na MLC bo był TLC :/

Nie był to problem z uszkodzeniem profilu użytkowika jak się zdarza czyli brak możliwosci logowania, bo to da się szybko naprawić, tylko błąd w tej aktualizacji...

Księgowej nogi zmiękły :D

_________________
yep


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 12:05:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 753
Hehe aby tego twoja żonka nie przeczytała, że zmiękczasz księgowej nogi. :P


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 12:28:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1330
Lokalizacja: Góry
W internetach piszą, że to wina Avasta (swoją drogą, kto używa jeszcze tego badziewia)


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 12:49:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 750
Lokalizacja: Lublin
wojtekc pisze:
W internetach piszą, że to wina Avasta (swoją drogą, kto używa jeszcze tego badziewia)


nie sądze, tu był eset endpoint

_________________
yep


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 12:50:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 750
Lokalizacja: Lublin
djrobson pisze:
Hehe aby tego twoja żonka nie przeczytała, że zmiękczasz księgowej nogi. :P



ee spoko, póki z tego kasa jest ;)

_________________
yep


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 15:24:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
Może żadna nowość, ale w wersji Win 10 Pro w ustawieniach Windows Update można wybrać czy chcemy wersję 'tą co wszyscy' czy biznes (półroczny kanał NIE kierowany).


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 22:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 638
to co Panowie robić?
wracać do Win 7 ?

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 23:21:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 936
Lokalizacja: Szczytno
Z tego co zaobserwowałem, to problemy z Windows 10 występują tylko kiedy system był aktualizowany do Windows 10 z Windows 7 (przez automatyczną aktualizację).
Przy czystej instalacji nie ma problemów z aktualizacjami.

Czy przy aktualizacji z Windows 8 i 8.1 jest identycznie, to nie wiem. Nie miałem osobiście (ani nikt znajomy) więc nie zaobserwowałem.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 23:30:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 638
to ja się nie zgodzę, że nie ma problemów z aktualizacjami.
instalowałem na czysto Win 10 Pro 1803 - pobrany przez Media Creator Tool i po zainstalowaniu, wchodząc w Ustawienia -> Aktualizacje -> Sprawdź - mam dostępną aktualizację KB4103721, która wywala od razu błąd 0x80242006.
jak poradzić sobie z tym błędem? : opis tutaj: link do poprawki 0x80242006

chyba, że zrobię sobie kompilację .iso już z poprawką KB4103721?

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 8:51:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 750
Lokalizacja: Lublin
pcela pisze:
Z tego co zaobserwowałem, to problemy z Windows 10 występują tylko kiedy system był aktualizowany do Windows 10 z Windows 7 (przez automatyczną aktualizację).
Przy czystej instalacji nie ma problemów z aktualizacjami.

Czy przy aktualizacji z Windows 8 i 8.1 jest identycznie, to nie wiem. Nie miałem osobiście (ani nikt znajomy) więc nie zaobserwowałem.



nie potwierdzam, sam instalowałem księgowej czystą instalacje windows 10 kilka miesięcy temu w nowym dellu na nowym SSD podmienionym z z HDD i potej auktualizacji rozjechał się tak że konto nowego użytkownika ledwo co założyłem co i tak nic nie dało bo nawet plików użytkownika nie widział, jakby ich nie było...

Mój dell z z Windowsa 7 do Windowsa 10 up. zaktualizaował się szybko i bez problemów. Wiec moim zdaniem to loteria

_________________
yep


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 20:51:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 936
Lokalizacja: Szczytno
Pisałem o własnych obserwacjach. Jeszcze żaden Windows 10 instalowany na czysto nie zesrał mi się po aktualizacji, natomiast jeżeli był aktualizowany w Windowsa 7 to owszem tak.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: pn, 28 maja 2018 18:37:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 611
No ja u siebie tego nie miałem bo mam Win 7, tylko u dwóch klientów. W obu przepadkach nie dało się dostać do systemu, tylko wyjęcie dysku, podpięcie do innego kompa, zgranie danych i nowa instalka.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 9:22:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 95
Lokalizacja: WLKP
k-lisek pisze:
pcela pisze:
Z tego co zaobserwowałem, to problemy z Windows 10 występują tylko kiedy system był aktualizowany do Windows 10 z Windows 7 (przez automatyczną aktualizację).
Przy czystej instalacji nie ma problemów z aktualizacjami.

Czy przy aktualizacji z Windows 8 i 8.1 jest identycznie, to nie wiem. Nie miałem osobiście (ani nikt znajomy) więc nie zaobserwowałem.



nie potwierdzam, sam instalowałem księgowej czystą instalacje windows 10 kilka miesięcy temu w nowym dellu na nowym SSD podmienionym z z HDD i potej auktualizacji rozjechał się tak że konto nowego użytkownika ledwo co założyłem co i tak nic nie dało bo nawet plików użytkownika nie widział, jakby ich nie było...

Mój dell z z Windowsa 7 do Windowsa 10 up. zaktualizaował się szybko i bez problemów. Wiec moim zdaniem to loteria


dokładnie tak
ja mam w firmie 10 identycznych DELL'i i na 9 poszło bez problemów a jeden bluescreeny i zakończyło się formatem cały MS$ :sciana:
swoją drogą namawiają nas do porzucenia ichniejszego ponieważ ile można się stresować

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 9:34:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 41
Bluescreeny nie mają nic do rzeczy, to jest zupełnie inny problem. Czytałeś o czym jest ten wątek ? :)


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 11:05:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 95
Lokalizacja: WLKP
piokol pisze:
Bluescreeny nie mają nic do rzeczy, to jest zupełnie inny problem. Czytałeś o czym jest ten wątek ? :)

u mnie było dokładnie tak samo pusty pulpit
po kilku minutach bluescreen i restart

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 17:57:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 78
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Nie ma co psioczyć na Windowsa, bo BSOD-uje. Każdy BSOD ma swoją przyczynę i kod błędu. Żeby zrozumieć co się stało, trzeba właśnie tych danych - u mnie w robocie już dwa kompy wyburaczyły się po aktualizacji (chwile pochodzą, potem zwiecha, po dłuższej chwil BSOD i powtórka), patrzę w dumpa i kod błędu wskazał przyczynę: naruszenie struktur pliku wymiany. A takie cuś nie odwala się "ot tak o". Patrzę w smarta - read errors skaczą jak zaklęte, reszta "niby w normie". Skan MHDD - znaczący kawałek dysku wali bad sectorami jeden za drugim. Przecież w takich warunkach żaden Windows nie ma prawa działać, a co dopiero mówić o płynności. A wszystko przez jakiegoś "specjalistę" od poprawiania firmware dysku, że nie informował że skończyły mu się sektory w puli remapowalnych (bo wtedy jeszcze stary Windows by się zczaił i darł na cały regulator "rozważ wymianę dysku"). Oczywiście odzyskanie danych i wymiana na nowy dysk i wszystko działa po dziś dzień.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 18:00:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 41
Zdaje się autor nie wspominał o bluescreenach tylko o specyficznym błędzie po aktualizacji (pusty czarny pulpit) który okazał się byc dość popularny


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 18:33:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 611
Z bluescrenami to sobie radzę, zawsze widać co powoduje ten błąd i można to naprawić lub osunąć. Ale tu nie myło BS tylko czarny ekran z kursorem i nie dało się nic zrobić.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 24 cze 2018 5:01:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl