Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 17 maja 2018 15:42:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 567
Lokalizacja: P.W Batna
Po ostatnich konferencjach Inet, Kike, Securex i SPIN oraz rozmowach z wieeeeloma klientami postanowiliśmy zebrać wszystkie popularne routery bezprzewodowe i porównać je pod względem funkcjonalności, wydajności oraz co ostatnio staje się najważniejsze ceny!

Załącznik:
porownanie tabelkaaaa.jpg
porownanie tabelkaaaa.jpg [ 129.42 KiB | Przejrzano 319 razy ]


Testy wydajności zostały wykonane przy pomocy zajefajnego narzędzia iperf (pakiety TCP) w odległościach 15 i ponad 30m od testowanego routera.

A stanowisko testowe wygląda tak:
Załącznik:
porownanie schemat111.jpg
porownanie schemat111.jpg [ 32.39 KiB | Przejrzano 319 razy ]

Załącznik:
porownanie schemat222.jpg
porownanie schemat222.jpg [ 32.67 KiB | Przejrzano 319 razy ]



Warto wziąć pod uwagę to, że na rynku są dostępne routery, które wspierają zarówno standard 802.1ac jak i 802.1n, a ich ceny potrafią przekraczać nawet 150-200zł, ale urządzenia na spełniają założeń odpowiedniego standardu.
Ale czy aby na pewno zakup wydajnego routera, spełniającego nasze podstawowe, a zarazem wystarczające potrzeby, musi się wiązać z poniesieniem takich kosztów? I czy względem wydanej kwoty na pewno uzyskamy oczekiwaną wydajność, adekwatną do ceny produktu?

Cały test wraz z uzyskanymi wynikami macie dostępny tutaj -> https://www.anteny24.pl/porownanie-rout ... -wydajnosc

:polacmu: :polacmu: :polacmu:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: czw, 17 maja 2018 18:21:49 
Odpowiedz z cytatem
Online
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 394
Brakuje podstawowych rzaczy, tj. procesor, pamięć, flash.

To od tego zależy czy kiedykolwiek pojawi się alternatywny soft.

Te producenta są często dziurawe jak sito i nie można doprosić się poprawek.


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 5:09:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 188
Nie bardzo rozumiem sens i podsumowanie testu rekomendowany przez was TOTOLINK A3 posiada port WAN w standardzie FastEthernet (100Mb/s) podobnie dwa porty LAN FE. Czy jest sens go dzisiaj polecać kiedy u większości ISP pakiet 100Mb/s jest najniższym w ofercie? Poza przypadkami osób które nie mają możliwości podłączenia szybszego internetu zakup wydaje się być pozbawiony sensu.

Ciekawi mnie także stabilność tego sprzętu jak podłączymy do niego kilka urządzeń i zaczniemy korzystać.


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 10:48:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1442
seb235 pisze:
Nie bardzo rozumiem sens i podsumowanie testu rekomendowany przez was TOTOLINK A3 posiada port WAN w standardzie FastEthernet (100Mb/s) podobnie dwa porty LAN FE. Czy jest sens go dzisiaj polecać kiedy u większości ISP pakiet 100Mb/s jest najniższym w ofercie? Poza przypadkami osób które nie mają możliwości podłączenia szybszego internetu zakup wydaje się być pozbawiony sensu.

Ciekawi mnie także stabilność tego sprzętu jak podłączymy do niego kilka urządzeń i zaczniemy korzystać.


Dokładnie abaz test był oszukany:
1. Na ch..j ten router na początku i to marki totolink
2. Na ch..j ten router na końcu i to marki totolink.
3. "Przykładowe warunki domowe" bitch please pokaż mi dom gdzie są pomieszczenia 30 i 50 metrów, i używa się repeaterów.
4. A gdzie masz np. Mikrotik hap ac lite
5. Nosz równie dobrze w temacie mogłeś napisać "Patrzcie debi...e zrobiłem test, może i wyniki podałem obiektywnie ale środowisko testowe zrobiłem pod totolinka A3"


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 11:57:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 736
kensai pisze:
seb235 pisze:
1. Na ch..j ten router na początku i to marki totolink
2. Na ch..j ten router na końcu i to marki totolink.

Nie na ...uj, tylko dla lepszej kompatybilności, bo by niedajboże wyszło nie to co miało wyjść.
Jak kiedyś autorom tych "testów" zasugerowłem, przeprowadzenie takiego samego testu ale z jakąś standardową kartą sieciową z laptopów. Względnie dodatkowo z kartami sieciowymi innych producentów testowanych urządzeń.
Niewiedzieć czemu w swym obiektywizmie puścili me sugestie mimo uszu, hehe MIMO uszu ;-)


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 12:17:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 567
Lokalizacja: P.W Batna
Panowie...
nie ma problemu żebym przeprowadził to samo przy użyciu domyślnych kart w laptopach, a nie totolinków 2000ua - wprawdzie zależało mi na tym, żeby oba urządzenia miały taką samą kartę bezprzewodowa, ale nie musi tak być.

Kolejny temat - warunki domowe - odległości 15m i 30m od routera to chyba nie jest jakieś super wyimaginowane środowisko testowe ? A tym bardziej korzystanie ze smartfona przy odległości ok 40-50 m ? No chyba że korzystacie z routerów bezprzewodowych tylko i wyłącznie w tym samym pomieszczeniu gdzie znajduje się router ?

@kensai - a jeśli chodzi o Mietka, to faktycznie mogłem go dorzucić do ogółu... ale spoko, postaram się jak najszybciej przemielić i Mikrotiki. :okularnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 12:30:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 736
aBaZ pisze:
Kolejny temat - warunki domowe - odległości 15m i 30m od routera to chyba nie jest jakieś super wyimaginowane środowisko testowe ?

Tu zgoda. Mieszkanie na planie "około kwadratu" 30x30m miałoby akurat taki typowy metraż polskiego mieszkania.


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 12:35:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 567
Lokalizacja: P.W Batna
@k20 - to zaproponuj proszę, w jakich Twoim zdaniem odległościach od routerów powinny być wykonywane testy ? :)

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 18 maja 2018 13:13:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1291
seb235 pisze:
Nie bardzo rozumiem sens i podsumowanie testu rekomendowany przez was TOTOLINK A3 posiada port WAN w standardzie FastEthernet (100Mb/s) podobnie dwa porty LAN FE.

Router który dziś nie obsługuje przepustowości gigabit (chociaż po LAN), nie jest wart żadnego testu i uwagi jako brama do sieci, może służyć jedynie jako AP przedłużający/uzupełniający zasięg.


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 11:28:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 567
Lokalizacja: P.W Batna
No po części się z tym zgodzę, ale....?! :D

Jeśli chodzi o przepustowość sieci bezprzewodowej, to trochę zdziwiły mnie wyniki, bo na routerach, które dysponują portem gigabitowym można wyciągnąć bardzo zbliżoną przepustowość (a wielokrotnie nawet i mniejszą) niż na routerach wyposażonych w porty 100Mbps... :hmm:

Więc jedynie drogą kablową można odczuć, to że router posiada port gigabitowy... :okularnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 11:55:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5094
no tak, podsumowując, wychodzi na to, że porty gigowe są w takim przypadku wąskim gardłem...


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 12:58:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 567
Lokalizacja: P.W Batna
Raczej wiele urządzeń z portem gigabitowym, ma wąskie gardło w postaci mało wydajnej sieci wifi :oczko:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 16:24:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1803
Lokalizacja: Rybnik
aBaZ pisze:
Raczej wiele urządzeń z portem gigabitowym, ma wąskie gardło w postaci mało wydajnej sieci wifi :oczko:


Mało wydajne może być tylko 2.4G ale nie 5G AC. Nawet 433Mbps AC bez problemu zamknie port WAN 100M.
Sens zakupu routera AC1200 z portami 100M jest żaden...

_________________
Uplink WR1200AC - gigabit dual band AC za 89.99 netto :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bemben1997, glitzy, pix92 i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 maja 2018 16:39:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl