Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 05 kwie 2018 11:09:50 
   Tytuł: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 25 lut 2016 12:12:05
Posty: 61
Witam,
Aktualnie posiadam jeszcze starą wersję DUDE na Windowsie 7 gdzie również mam zdalny dostęp do mojej sieci wewnętrznej
Planuje przerzucić DUDE na jakąś inną platformę.
potrzebuje pomocy w tym temacie

Aktualnie posiadam 190 urzadzen- mikrotik i ubi

Na jakim urządzeniu w takiej sytuacji najlepiej postawić serwer DUDE ?
i czy może być on na jakiejś maszynie w użyciu np. pełniącej funkcję switcha np. CRS326-24G-2S+?


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 14:01:02 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 05 paź 2015 23:58:24
Posty: 77
Lokalizacja: Wielkopolska
Ja zrobiłem najpierw na RB750Gr3 a później na 3011 i mam ją na usb i moduł gsm ;)

Dude możesz zainstalować na TILE, ARM, X86, MMIPS, Cloud Hosted Router.

Robiłem wszystko od nowa

Zresztą co by tutaj pisać jak mamy to:
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=58096

_________________
Michał

Wielkopolska I Świętokrzyskie
- Łącza dla domu
- Łącza dla firm
- Transmisje Danych


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 14:40:19 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 756
od miesiąca RB750Gr3, nie stosuj karty tylko zewnętrzny dysk hdd lub ssd z przejściówką USB od mikrotika
monitoring 3 więcej urządzeń niż u Ciebie - obciążenie w załączeniu
konfiguracja zaimportowana z wersji 4.03beta zgodnie z WIKI, bez żadnych problemów


Załączniki:
RB750Gr3-cpu.png
RB750Gr3-cpu.png [ 31.88 KiB | Przejrzano 1865 razy ]

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"
Na górę
Post: czw, 05 kwie 2018 16:25:06 
   Tytuł: Re: RE: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 sty 2010 19:09:24
Posty: 41
szewcu_23 pisze:
Witam,
Aktualnie posiadam jeszcze starą wersję DUDE na Windowsie 7 gdzie również mam zdalny dostęp do mojej sieci wewnętrznej
Planuje przerzucić DUDE na jakąś inną platformę.
potrzebuje pomocy w tym temacie

Aktualnie posiadam 190 urzadzen- mikrotik i ubi

Na jakim urządzeniu w takiej sytuacji najlepiej postawić serwer DUDE ?
i czy może być on na jakiejś maszynie w użyciu np. pełniącej funkcję switcha np. CRS326-24G-2S+?
Ja mam na atomie. Raczej zastosuj maszyne dedykowana i HDD

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 06 kwie 2018 10:46:03 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 25 lut 2016 12:12:05
Posty: 61
Jaka przejsciowke z USB na SATA stosujecie ?


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 12:09:57 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 22
Mam pytanie do osób używających DUDE na RB750Gr3 z kartą pamięci. Czy macie jakieś problemy z kartami po pewnym czasie? Po około 2-3 miesiącach zaczyna wyskakiwać że database is malformed i muszę przywracać backup, a po pewnym czasie już nie da się przywrócić i muszę wymieniać kartę. Już 4 karty poszły do śmieci, nawet sformatować się nie dało. Karty oryginalne ze sklepu, nie jakieś podróbki. 2x Sandisk, Kingston, Goodram.


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 13:49:04 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Zabija je zapis, było nie raz nie tylko przy trzymaniu Dude ale też np. systemu i pliku wymiany na kartach pamięci. Albo HDD albo SSD.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 11:15:09 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 153
Lokalizacja: Wrocław
Potwierdzam

Dopiero teraz trafiłem na ten wątek.
i do tej pory myślałem że mam jakiegoś pecha do kart mikro SD i nawet do pendriva w 750Gr3

wszystkie padły po około 2 tyg.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 17:54:19 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 101
Ja tam nie mam problemów z kartą , działa już z pół roku. Włożyłem jedną z tych które polecał mikrotik. Na penie to chodziło z miesiąc i zdechło.


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 13:18:53 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
Taki problem:
Aktualizuje Duda na maszynie wirtualnej z 6.38.6, na najnowsze bugfix.
Baza miała ok. 350 Mb
Robi się to już ok 45 min. I teraz nie wiem czy coś się zwiesilo czy czekać bo MT obrabia bazę.

Ktoś miał podobny przypadek


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 13:37:08 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Backup masz?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 13:45:00 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
Tak, obraz całego ROS


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 13:46:37 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Ale jest jakiś postęp aktualizacji czy co?
Stopowałeś dude przed aktualizacją?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 13:52:46 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 247
nie dałem stop:/
Instalowało po kolei pakiety stanęło na PPP. Chyba 7 zainstalowało się bez problemu. I nie wiem czy czasami na Dude się nie zacielo
Obciążenie procka na maszynie wirtualnej 100%

Najwyżej wieczorem wrzucę stary obraz wirtualki.

--
edit
Zostawiłem to na 6h bez rezultatu
Po wymuszonym restarcie maszyna odpowiedziala na kilka pingów i znów obciążenie 100%
Po kolejnym restarcie wszystko ruszyło:D baza ok, system działa;]


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 11:36:14 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 22
Po kilkunastu problemach z bazą Dude (database malformed) w ciągu kilku ostatnich dni przeniosłem dane z Hexa na zwykłego PC z Mikrotikiem. Po paru dniach znowu problem z bazą. Powoli kończy mi się cierpliwość, niektóre urządzenia dodawałem już dziesiątki razy. Ma ktoś pomysł co może być nie tak?


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 11:51:32 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Na czym stoi baza danych Dude?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 12:46:59 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 22
Najpierw na karcie SD, później jak Dude zarżnął wszystkie karty to poświęciłem pendrive. Teraz stoi na zwykłym talerzowym dysku SATA.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 13:12:02 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 08 mar 2009 2:58:37
Posty: 318
Panowie... a może by tak jakaś chmura, jak np. Vultr?
Jeżeli nie potrzebujemy dokładnych pingów i kilka ms więcej nam nie zaszkodzi - za 5 USD miesięcznie można miec w chmurze porządnego CHRa, lokalizacje połączone tunelami (SSTP czy też IPsec), nie przejmujemy się ile i jak częstych zapisów mamy, etc. :)


Na górę
Post: pt, 08 cze 2018 18:02:39 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 22
Obawiam się że w chmurze też mi baza siądzie :P


Na górę
Post: śr, 13 cze 2018 23:46:47 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 05 paź 2015 23:58:24
Posty: 77
Lokalizacja: Wielkopolska
Mam na RB3011 [6.42.1 (stable)] od 13 listopada 2017 12:56. Nie miałem żadnego problemu z bazą danych. Raz zawiesiła się z wysyłką smsów ;p hehe zrobiłem se kopie i zrobiłem reboot. Dalej działa i nic nie straciła. Dodam że siedzi na pendrive (Kingston DataTraveler 101 G2 16GB) wraz z lte stick podpiętym do huba usb.

_________________
Michał

Wielkopolska I Świętokrzyskie
- Łącza dla domu
- Łącza dla firm
- Transmisje Danych


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 22:39:10 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 756
Nie spodziewałem się, że przy upgradzie softu na mt zniknie paczka `the dude`
Pewnie znowu coś nie doczytałem...

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 10:02:13 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Ale wrzuciłeś też nowszą paczkę Dude na upgrade, bo tak to masz nowy ROS i starego Dude.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 22:58:28 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2624
Lokalizacja: Wrocław
cserf pisze:
Nie spodziewałem się, że przy upgradzie softu na mt zniknie paczka `the dude`
Pewnie znowu coś nie doczytałem...


Nie tylko Ty :P na dodatek zajechał mi kartę SD, po pół roku padła ;-(


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 11:42:30 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2014 10:37:44
Posty: 22
Mi zjechał już 4 karty i 2 pendrive :P
Nadal wywala mi database malformed kilka razy dziennie. Strasznie irytujące. SQLite mówi że baza jest w porządku.


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 8:05:46 
   Tytuł: Re: DUDE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 756
chce aby dude pokazywal mi sygnal tylko na końcówkach KLIENT (ubnt)

sprawdzam czy to AP czy ST poprzez funkcję:
string_substring(oid("iso.org.dod.internet.private.enterprises.ubnt.ubntMIB.ubntAirMAX.ubntRadioTable.ubntRadioEntry.ubntRadioMode.1"),0,2)

w wyniku dostaję ap lub st

Mam problem z porownaniem lancuchów bo zawsze zwraca mi wartość "2" co znaczy "rozne":

string_compare(string_substring(oid("iso.org.dod.internet.private.enterprises.ubnt.ubntMIB.ubntAirMAX.ubntRadioTable.ubntRadioEntry.ubntRadioMode.1"),0,2),"st")

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: venthyln i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 10:30:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl