Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 15 sty 2018 23:55:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Witam. Mam pewne ciekawe pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi :(
Chciałbym stworzyć w domu własny serwer VPN :okularnik: Coś niewielkiego, dla kilku-kilkunastu osób- w domu serwer VPN i serwery innych rzeczy, w terenie np. modem LTE i komputer z klientem VPN. Nie posiadam zbyt wielkiej wiedzy o Linuxie (czego bardzo żałuję ale na chwilę obecną brak czasu z doszkoleniem się :czerwony: ), dlatego mierzyłem w coś na Windowsie, ale jest ciężko coś znaleźć... Od czego zacząć? Czy istnieje jakaś aplikacja pod Windowsa do stworzenia własnego serwera? Jeśli nie to jak się tym zająć na Linuxie? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc ;)
Pozdrawiam!
Krzysiek

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 1:19:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Na Linuxie postawienie serwera OpenVPN to max 2 minuty jak użyjesz tego skryptu, jak chcesz sam dłubać to może 20min. Potem tylko w routerze przekierować porty i śmiga.
Chociażby ten poradnik: https://www.cyberciti.biz/faq/howto-set ... 16-04-lts/
Wystarczy pobrać pliczek i odpalić a dalej już prowadzi za rękę, zada 5 pytań o zewnętrzne IP itd. i już od razu śmiga.
Ja używałem tego wiele razy, co prawda na Fedorze a poradnik podesłałem o Ubuntu ale to jeden pies, nieliczne komendy tylko inne, bez problemu sobie poradzisz.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 1:40:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Dzięki! :oczko: jakie ma zapotrzebowanie na RAM i procesor? Jutro się za niego wezmę, tak jak w przykładzie na Ubuntu 14.04 żeby nie kombinować zbytnio :) Pierwsze pytanie już- publiczny adres wg. serwera. Publiczny adres mam swój, ale serwer stoi za routerem który zmienia mu adresację na taką z zakresu 10.*.*.* , jaki adres wpisać w czasie konfiguracji: publiczny czy już ten za routerem?
Pozdrawiam :oczko:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:17:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Ten serwer VPN to już masz? Jaki router masz do tego, może lepiej warto zmienić router na jakiegoś Mikrotika i na nim ogarnąć serwer VPN. Kosztowo wyjdzie pewnie z czasem podobnie bo serwer zje prądu dużo więcej niż taki Mikrotik.
Router to już w zależności od potrzeb mocowych i złączowych.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:29:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Nie mam jeszcze. Serwery i tak będą musiały harować 24/7 więc to ogarnę jakoś :)
Na ten moment wygląda to tak:

Świat od operatora
|
|
router "domowy" 192.168.0.0 /24 -----------------> sieć domowa 192.168.0.0 /24
|
|--> router "S" WAN 192.168.0.* LAN 10.*.*.* --> switch -->sieć serwerów 10.*.*.*

I tak to zostanie również jak zwiększę łącze (biorę światłowód więc nowy router "domowy" dostanę do kompletu, podzielę na nim łącze w jakiś korzystny sposób dla domu i dla serwera :) ). Więc całkiem ciekawą opcją byłoby rzeczywiście wymienić router "S" na takiego który już dawałby mi VPN :) Przemiał niewielki, kilka stacji stałych i parę dopinanych sporadycznie.

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:32:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 72
Wpisujesz adres publiczny routera, a potem tylko 1 port który wybierzesz sobie dowolny przy konfiguracji będziesz musiał przekierować w routerze. A to specjalnie chcesz komputer do tego stawiać? Jakie masz łącze i jakie wymagania, co to za pc, może rzeczywiście wystarczy VPN serwer wbudowany w router, jaki masz? Nawet tanie routerki Asusa itd mają taki server który zależnie od modelu przewali 20 czy 100Mbps, a mikrotik to wgl :D

Edit: wyprzedziłeś mnie o parę minut ;)


Ostatnio zmieniony wt, 16 sty 2018 10:36:00 przez Pagnite, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:34:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Jak światłowód od O to mikrotik i wkładka SFP i pominąć od razu ich router. Jest tutaj poradnik jak to zrobić.
Jak inny to też bym wolał mieć jeden roter niż dwa i wszelkie zmiany powielać na dwa routery i mieć dwa NATy.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 10:42:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 19 sty 2008 0:25:38
Posty: 374
Lokalizacja: Myszków
fajnie swego czasu o VPN opisali Zaufana Trzecia Strona
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/twoj-darmowy-prywatny-i-samodzielnie-skonfigurowany-serwer-vpn/
Jeśli nie chcesz dodatkowych urządzeń prądożernych w domu, zawsze można według ich opisu wykupić serwer VPS za 4 zł netto, i sprzęt łączyć przez niego.


Na górę
Post: wt, 16 sty 2018 11:36:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3500
Mikrotik to podstawa, teraz potrzebujesz vpn, następnym razem co innego.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 20:32:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Witam po trzydniowym pobycie w szpitalu :ups:
Jakiego Mikrotika polecicie do takiej roli? Myślę na początku postawić takiego VPN na komputerze na Ubuntu tak jak było pisane, a potem dopiero przerzucić się na Mikrotika gdy będzie większy budżet :gwizdek: Jakoś się przełączy tych kilkunastu userów :chinczyk:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 1:33:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Jutro małe przemeblowanie w serwerowniopokoju :chinczyk: Szafka z serwerami zamieni się miejscem z łóżkiem i będę mógł spokojnie pracować :zlosnik: Spróbuję dopasować którąś obecną maszynę pod VPN, poprzepinam tą sieć jakoś logiczniej, na ten moment myślę nad jakimś nowym routerem który służyłby już na przyszłość- dwie podsieci wewnętrzne, najlepiej ze sterowanymi limitami prędkości, każda na inny port do LANu (dzielę jedno łącze na dom i maszyny), oczywiście WAN po skrętce 10/100/1000 lub wkładka optyczna, zobaczę jaki internet światłowodowy wezmę, no i ten nieszczęsny VPN :hmm: Co wybrać? Mikrotik? Jaki model? :hmm:

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 9:45:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 32
Wszystko ogarniesz na pfsense. Możliwości konfiguracyjne serwera i klientów VPN dużo większe niż na Mikrotiku, nie wspominając o stabilności połączenia. Jeśli będziesz potrzebował dodatkowych zabezpieczeń to zawsze możesz dograć snorta lub suricate. Polecam bo używam.


Na górę
Post: ndz, 11 lut 2018 9:15:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Serwerownia stoi, powoli będę ogarniać tego VPN na Ubuntu na dniach :oczko: Temat chyba nadaje się do przeniesienia do działu Linux na chwilę obecną, bo będę to robił póki co na Ubuntu, najwyżej potem przeniosę się na Mikrotika :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 07 lip 2018 13:32:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Przepraszam za długą nieobecność :czerwony: :) matury zdane, praca zaczęta, więc powoli rozkręcam serwery w weekendy :) Myślę nad realizacją tego VPN. Obecnie mam serwer Dell SC1425, będzie stał na nim Windows Server zapewne (VMWare nie rusza, niekompatybilne procesory :( ), jeśli dorzucę mu RAMu to mogę na nim odpalić VPN i jakieś wirtualne maszyny, ewentualnie poszukam jakiegoś routera gigabitowego małego (i tak jest mi potrzebny). Co polecicie w dobrej cenie dla amatora który wszystko robi z własnej kieszeni hobbystycznie? Klientów VPN będzie z kilkunastu, prędkości nie będą używać dużo :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 07 lip 2018 14:10:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
HAP AC2, i porzucić wizję VPN na tym serwerze i zrobić serwer VPN na Mikrotiku.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 07 lip 2018 14:30:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 100
Popieram kolegę wyżej. HAP AC2 zje Ci kilka wat w porównaniu do ryczącej krowy, która zje pewnie minimum 200 wat


Na górę
Post: sob, 07 lip 2018 15:36:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Fajny sprzęcik ten AP2 :) Cena nie jest zła. Z ciekawości spytam- ma on może opcję rozdzielenia sieci na dwa LANy? np. na porcie LAN 1 jest jedna sieć, a na radiu i portach LAN 2-4 jest druga? :) Jak wygląda jego konfiguracja? Jest w miarę prosta czy wymaga trochę natrudzenia się? :)
Pudel pisze:
Popieram kolegę wyżej. HAP AC2 zje Ci kilka wat w porównaniu do ryczącej krowy, która zje pewnie minimum 200 wat

Cóż, ta rycząca krowa musi i tak pracować bo na nim będą wszystkie rzeczy stały :) Ale co racja to racja, lepiej mieć luźne te kilkaset MB RAM na co innego niż męczyć je dodatkowo VPN-em :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: sob, 07 lip 2018 17:51:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Konfiguracja jak to na RouterOS jaka sobie wyśnisz, kwestia czy będziesz umiał go tak skonfigurować.
Odpowiadając na pytanie, tak możesz mieć praktycznie kilka tysięcy LANów jak byś bardzo chciał.
A co do tej ryczącej krowy to nie lepiej mieć coś w obudowie tower, mniej prądożerne, cichsze i dające więcej możliwości? Szafę RACK masz?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 07 lip 2018 22:44:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
To jest niestety jedyny w miarę serwer jaki mam, 2x Xeon 3.0 GHz dwurdzeniowe, możliwość rozbudowy do 24 GB RAM z tego co wiem (lub 12, tam jest mała lista kości RAM do dokupienia :( ), fakt że hałasuje ale jest wydajny jak na to co potrzebuję, no i dorwany tanio :P . Mam komputerek na Pentiumie jakimś 2x 2,5 GHz ale to raczej pod coś małego, dodatkowo... Nie mam szafy rackowej, stoi to w metalowym regale zamontowane z paroma innymi rzeczami (stary router, switch itd.), na szafę to mi się nie zanosi wydawać 2000 zł :zzz: :) A regał przerobiłem tak że mam racka 9U poziomo leżącego, z 5U pionowo (co może robić pionowo to może), do kompletu miejsce na sprzęty inne (cała półka szeroka) a na dole szafka na zapasowe modemy, walizki z narzędziami, anteny mniejsze itd. :) Spisuje się to, na górze stoją jeszcze monitory :) Niestety nie da się tego wygłuszyć, no chyba że ściany wkoło :P

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: ndz, 08 lip 2018 0:46:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 100
Xeon 2 core to chyba konstrukcja z 2006 roku. Wydajnością, kulturą pracy czy też energooszczędnością nie grzeszy. Dorwany tanio bo stary.
Szczerze powiedziawszy, kolejny raz poprę kolegę. Lepiej kupić Towera pod serwer a VPN faktycznie walnąć na Mikrotiku.

Ty masz to w domu z tego co czytam, więc rachunki dużo bardziej odczuwasz niż w firmie gdzie to mogłoby zarabiać. Tak nawiasem lepiej byłoby kupić Thinkcentre poleasingowe, lub nawet składaka od NTT na Supermicro niż to coś utrzymywać.
W Twoim wypadku wydajność tego typu jest w stanie ogarnąć płyta przemysłowa 24/7 od Fujitsu z byle Core i7 a nawet śmiem powiedzieć, że i5. Owszem to nie serwer ale prądu nie wpierdziela tyle co ten cudak a podziała ładne parę lat (mam z tymi płytami dużo do czynienia i ich awaryjność na próbce 2000 sztuk jest niemal zerowa, a działają często po 2 lata non-stop).


Na górę
Post: ndz, 08 lip 2018 15:03:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
No serwer właśnie z lat 2007-2008 z tego co widzę po naklejkach w środku, ale nic większego w ówczesnym budżecie nie dorwałem. Za tą maszynkę dałem 100 zł okazyjnie, a za taki zestaw jak polecasz Kolego to podejrzewam że minimum dwa zera musiałbym dopisać. Może kiedyś się uda uskładać :) W sumie maszynka fajna, jedyną wadą jest to że jest biedna w porty PCI :( Tylko jeden :(
Myślę nad tym żeby mieć jeden a dobry serwer pod wszystko, dobra płyta, dobre procki, dużo PCI, wydajne pod wirtualne maszynki, ale no budżet, zwłaszcza że robię to hobbystycznie :) Kultura pracy pier*****ych się zająców tak naprawdę :P Głośne ale zawsze jest. VPN raczej przerzucę rzeczywiście na Mikrotika, 250 zł to jeszcze nie byłaby tragedia teraz na niego :) Na ten moment pracuję na tym co mam, ale odkupić taką przemysłową płytę jak mówisz nie byłoby złym pomysłem, tylko żeby nie trafić na bubel który zepsuje się 2 dni po zakupie :zzz: Wielkich wymagań nie mam, na tym ma pracować kilkanaście, góra kilkadziesiąt osób i raczej nigdy nie będą pracować razem :D Małe forum, mały serwer plików, małe usługi własne (przesył danych z radiostacji i telemetrii do innych stacji) itp., Wszystko zoptymalizowane i małe. Ale lepsze dwa Xeony 2 Core niż jeden Pentium jak wcześniej :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: pn, 09 lip 2018 9:20:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Na takie potrzeby ti nały Dell albo HP z i3 wystarczy, dwa dyski w RAID1 do tego 4GB RAM, za 200-300zł kupisz. W prądzie zwróci się po roku, teraz kupiłeś sprzęt za 100zł i po 30zł w ratach co miesiąc do prądu na czas nieokreślony.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 7:08:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl