Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: czw, 03 lis 2016 23:05:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 124
ko20 pisze:

Ja mam domowego desktopa zrobionego i5 6500T 4x2.50Ghz. (TDP35W)Jak się nudzi to zuzywa koło 15W. Podskakuje do 30W.


Jaką masz płytę? Procek jest trochę grogi ale i tak wyjdzie taniej niż płyta za 2000, chociaz ta ostatnia jest całkiem fajna , czemu to takie drogie?


Na górę
Post: pn, 07 lis 2016 16:53:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 666
bo nowe :)


Na górę
Post: pn, 07 lis 2016 18:58:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 760
gadget pisze:
ko20 pisze:

Ja mam domowego desktopa zrobionego i5 6500T 4x2.50Ghz. (TDP35W)Jak się nudzi to zuzywa koło 15W. Podskakuje do 30W.


Jaką masz płytę? Procek jest trochę grogi ale i tak wyjdzie taniej niż płyta za 2000, chociaz ta ostatnia jest całkiem fajna , czemu to takie drogie?


Procek troche drogi, chodziło mi o przykład zuzycia pradu. Celerony czyli 2 rdzenie co Ci spokojnie wystarczy jak pisałem kosztuja 200PLN i pewnie pradu zuzyja mniej. Zreszta myslalem na celeronem badz pentium./i3. Ale tak jakos wyszlo. To u mnie robi za główny kopmuter w domu do pracy itp wiec celeron odpadł.

Ja mam jakas bardzo konkretna i tez niestety droga plytke. Musialbym by wygrzebac nazwe. Taka, bo chcialem zeby była bardzo nisko profilowa, z zasilanem DC, szyne PCI-e na złaczu M.2 celem podlaczenia malutkiego dysku SSD. Taki dysk na szynie PCI-e buja sie 1.5-2GB/s w testach komputer chodzi niewiarygodnie.

Do tego mam maciupka obudowe Akasa Euler, ktora jest.... pasywna. Obudowa jest radiatorem, a niestety nie kazda plyta tam wchodzi. Ale mam za to kopmuterek 20x20x7cm, ktory jest przyklejony pod biurkiem jest zupelnie pasywny. Jedyna wada ze nie ma napedu optycznego. Ale z CD/DVD korzysta sie teraz tak rzadko ze se wyciagne zewnetrzny na USB i podepne jak potrzebuje.


Na górę
Post: pn, 21 lis 2016 15:51:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 21 lis 2016 15:02:06
Posty: 4
Ja u siebie mam mini pc na celeronie 1037u i wydajnościowo pod linuxem jest bdb. Bez problemu wysyca 1Gbit/s podczas transferów na sambę mam jakieś 3-4% obciążenia procesora. Dyski mam podpięte przez kieszeń usb3.0 z raidem - jest to kieszeń na 2 dyski z możliwością ustawienia RAID 0/1/big/JOBD.
Z kieszeni osiągam transfery około 100MB/s.

Jeżeli interesuje Cię raid 0/1 to można bez problemu kupić kartę raid która działa samodzielnie - nie wykorzystuje żadnego slotu - dwa dyski podpinamy pod kartę, ustawiamy zwrokami odpowiedni raid i z karty podpinamy jednym kabelkiem się do dowolnego portu sata na płycie gł. Mam nawet taką kartę na zbyciu (używałem ją zanim kupiłem sobie kieszeń).


Na górę
Post: sob, 10 lut 2018 23:33:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 124
Witam

Odkopuję wątek sprzed ponad roku, co obecnie warto kupić na jakiś mały energooszczędny serwer? Przydała by się jak największa wydajność przy niewielkim apetycie na waty. Jest coś nowego jest na rynku?


Na górę
Post: sob, 10 lut 2018 23:48:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8345
Ja korzystałem z powodzeniem z tego:
http://itx-sklep.pl/plyty_glowne/mitac/ ... 19vdc.html

Gdybyś był zainteresowany, to mam komplet z prockiem i ramem. U mnie to pracowało z 12V.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 11 lut 2018 0:17:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 124
Wygląda nieźle jednak tylko 16 ramu, przydało by się z 64. Chciałbym uruchomić wvmare z jednym systemem dlatego szukam czegoś z dużym ramem. Nie znam Twojej płyty z opisu wynika że procek wstawiam jaki chce? i5 i i7 to już całkiem nieźle sobie radzi. Obecnie działa atom 520 (czyli zabytek) ale radzi sobie jakoś, niestety zamula to się coraz bardziej a chciałem po ftp wrzucać stream z ip-kamer dahua. W tym wątku pisał ktoś o takiej płycie http://www.asrockrack.com/general/produ ... ifications , kupił to ktoś? Z tym procesorem Intel Avoton C2750 Octa-Core Processor niema płyt. Czyżby był to jaki bubel?


Na górę
Post: ndz, 11 lut 2018 2:48:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8345
ja tam akurat mam bodajże jakieś Pentium lub i3, już nie pamiętam. Używałem to tylko na potrzeby prostego serwera do sieci. Żadnej wirtualizacji na tym nie odpalałem.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 12 lut 2018 22:48:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1305
Lokalizacja: Jaworzno
HP Microserver gen 8. Niestety trudno upolować. Sam szukam do domowego laba :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: śr, 08 sie 2018 23:29:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 124
Testował to ktoś? https://allegro.pl/asus-p9a-i-c2550-4l- ... 26925.html

Czemu to ma tylko 16g ramu? Inne z tym procem mają po 64.


Na górę
Post: śr, 08 sie 2018 23:43:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 158
Lokalizacja: Wrocław
gadget pisze:
Testował to ktoś? https://allegro.pl/asus-p9a-i-c2550-4l- ... 26925.html
Czemu to ma tylko 16g ramu? Inne z tym procem mają po 64.

Raczej 32GB (2x16GB), 64GB mają chyba płyty z czterema gniazdami pamięci.


Na górę
Post: śr, 22 sie 2018 9:40:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 20 sie 2018 10:14:38
Posty: 2
Również chcę postawić serwer na Linuxie pod Aircontrol (do monitorowania około 2 tysięcy urządzeń) i DUDE ( 50 urządzeń)
co polecicie aby wydajnościowo sobie poradził? myślałem o czymś typowym, serwerze poleasingowym z takim procesorem n 2x AMD OPTERON 2387 QUAD CORE 2.8 GHZ (czterordzeniowe) wytrzyma wydajnościowo?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 16 paź 2018 23:42:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl