Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 13 kwie 2018 15:34:23 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3289
Napisz do MT, to dadzą Ci instrukcję jak ustawić 160Mhz.
Wtedy to dopiero lata.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 13 kwie 2018 22:52:46 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16400
Lokalizacja: Nowa Ruda
Używanie kanałów powyżej 20MHZ w 802.11n jest bez sensu. W 802.11ac używanie 80MHZ też jest jakimś nieporozumieniem - niezależnie czy to MT czy UBNT czy cokolwiek innego.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 9:12:44 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3289
broken pisze:
Używanie kanałów powyżej 20MHZ w 802.11n jest bez sensu. W 802.11ac używanie 80MHZ też jest jakimś nieporozumieniem - niezależnie czy to MT czy UBNT czy cokolwiek innego.


Mi to się z takimi nawet dyskutować nie chce.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 9:44:27 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16400
Lokalizacja: Nowa Ruda
Znam takich idiotów którzy wszystkie nadajniki AC mają w 80MHZ na Mikrotikach - bo MOGĄ. I tyle. A to, że im przy większym ruchu pół innych nadajników wycina.. who cares ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 9:48:03 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3289
broken pisze:
Znam takich idiotów którzy wszystkie nadajniki AC mają w 80MHZ na Mikrotikach - bo MOGĄ. I tyle. A to, że im przy większym ruchu pół innych nadajników wycina.. who cares ;)


Wtedy pomoże na pewno zmiana na 160mhz, więcej pasma, musi lepiej chodzić.

Dosyły do baz radiolinią, albo światłem i niema ANI JEDNEGO nadajnika AC w 40Mhz.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 10:48:52 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3794
Lokalizacja: Szczecin
broken pisze:
Używanie kanałów powyżej 20MHZ w 802.11n jest bez sensu.
Ma sens na linkach P2P. Na dostępie może pomóc na chwilę (przed wymianą na AC, albo rozbiciem sektora na 2), jak eter czysty i sektor przytyka się od ruchu.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 13:40:01 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 636
Ogólnie -50/-50 to już na granicy przesteru. Na węższym kanale będzie jeszcze lepszy sygnał co dla CCQ zbyt dobre nie będzie. Zawsze można, co wiele razy powtarzam, bawić się w blokowanie tylko jednej wartości MCS i można wtedy w miarę precyzyjnie określić co link potrafi.


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 17:23:19 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3355
Lokalizacja: Mazury
Karas pisze:
broken pisze:
Znam takich idiotów którzy wszystkie nadajniki AC mają w 80MHZ na Mikrotikach - bo MOGĄ. I tyle. A to, że im przy większym ruchu pół innych nadajników wycina.. who cares ;)


Wtedy pomoże na pewno zmiana na 160mhz, więcej pasma, musi lepiej chodzić.

Dosyły do baz radiolinią, albo światłem i niema ANI JEDNEGO nadajnika AC w 40Mhz.
I jeszcze dokręcić moc na maxa. Wtedy to link żyleta :chinczyk:

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 20:31:38 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 108
A wracając do meritum: ktoś ma uruchomione produkcyjnie AC na MT i działa to ok? Chodzi zarówno o p2p i p2mp.
Wyszły jakiś czas temu siatki LHG G-5acD XL z całkiem solidnym prockiem 4-rdzeniowym i zastanawiam się jak to działa i czy soft nadal nie jest problemem.


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 20:37:36 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 745
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Mam w dwoch miejscach P2P w oparciu o SXT - jedna wielka kupa. W jednym miejscu musialem na N przelaczyc bo rzeznia byla, w drugim lata na AC w czystym 802.11 i przewala oszalamiajace 110Mbps....

Wszystkie APki mam w AC, ale na zadnym nie mam wlaczone bo narazie to jedna wielka kupa smiechu. Wszedzie N.

Wiem, ze niektorym AC w MT dziala. I sa zadowoleni. Ja nigdy nie dostapilem takiego zaszczytu i tam, gdzie chce, zeby mi dzialalo szybciej to mam Ubnt :-)


Na górę
Post: sob, 14 kwie 2018 20:52:26 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3289
Na najnowszym sofcie na QRT sprawdzałem to leciało 100-120mb tcp. Więc progres jest ładny, ale minimalnie brakuje jeszcze do ubnt. 802.11, bez żadnych "ulepszaczy".

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 15 kwie 2018 10:05:25 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 308
Lokalizacja: Oświęcim
Sam u siebie w praktyce widziałem. AC 40MHz pchało 180/80Mbps, AC 80MHz pchało około 30-40Mbps ze skokami. Trochę szumów, antena z jednej strony widzi ponad 150 sieci ;)
Link PTP

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 16 kwie 2018 10:16:43 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 135
Lokalizacja: Lubliniec
Karas pisze:
Napisz do MT, to dadzą Ci instrukcję jak ustawić 160Mhz.
Wtedy to dopiero lata.


W jakim modelu jest taka możliwość. :-)


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 13:28:07 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 108
Zakupiłem parkę LHG G-5acD XL do testów. Założyłem u siebie na testy jako drugi link do swojego domu, ale z innej bazówki. Osiągi na razie pominę, bo przy tym co zastałem, to jest to sprawa wtórna ;)
Ww. platforma ma:
Kod:
cpu: ARMv7
cpu-count: 4
cpu-frequency: 716MHz

więc myślałem, że jest czym robić. Wyszło niestety gorzej niż zazwyczaj. Problemy są ze stabilnością samej platformy. Ciężko mi samemu uwierzyć w to co obserwuję:
- po resecie do fabryki da się ustawić konfigurację radia, bridge'a, adresacji itp., ale jak już podziała to wszelkie zmiany konfiguracji powodują tylko restart urządzenia, np. po stronie ap chcę zmienić protokół z nstreame na nv2 - restart i po restarcie jest jak było,
- upgrade przez te sławne "dwa kliknięcia" również nie działa - pobierają się nowe paczki, restart i wraca tak jak było,
- w n.w. wersji softu po stronie ap zniknęła zakładka nv2.

ros obecnie:
Kod:
version: 6.41.4 (stable)
build-time: Apr/05/2018 12:23:55
factory-software: 6.40.2


Kod:
system routerboard print 
routerboard: yes
board-name: LHG XL 5 ac
model: RouterBOARD LHG G-5acD-XL
serial-number: 80BA089CA4DB
firmware-type: ipq4000L
factory-firmware: 3.43
current-firmware: 6.41.4
upgrade-firmware: 6.41.4


winbox 3.13

Osiągi natomiast wyglądają równie dziwnie jak to co powyżej. Link 5 km, kanał 20 MHz poziomy 50-59 dBm, ccq 100 % na obu kierunkach. Testy tcp wychodzą na początku ~70 Mb/s, potem spada do ~40 Mb/s (nstreame/nv2/ac bez większych różnic). Podłączyłem pod ten link osobnego kompa z utorrentem, aby pomęczyć te badziewie. Na początku szła suma ~20 Mb/s, aby w końcu zejść do 100 kb/s i w efekcie do nieużywalności linku. Testowane na torrentach z solidnymi źródłami (linuksy, libreoffice itp.).

Martwi mnie to, że nowe urządzenia na 60 GHz są chyba na tej samej platformie.


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 13:38:13 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3355
Lokalizacja: Mazury
@atmel mamy już 6.42 oraz 6.43rc3 w której wprowadzili zmiany w radiu a przynajmniej związane z chipsetem BCM , spróbuj tego.
Dodatkowo strefę masz? Mi to troche wygląda na brak strefy, albo syf w eterze. Czy te CCQ nie spada w dół jak puszczasz ruch?
Zakładka nv2 znika gdy ustawisz w zakładce wireless > wireless protocol na coś innego niż nv2.

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 13:44:30 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 636
Które konkretnie radia mają BCM?


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 13:52:40 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3355
Lokalizacja: Mazury
Nie doprecyzowałem, chodziło o clientów po radiu jak choćby smartphony, może coś jeszcze poczarowali nie mówiąc o tym nikomu.

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 14:25:10 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 9
Opisywane restarty platformy arm po zmianie protokołu naprawili w którejś wersji 42rc. Z własnych obserwacji i testów dochodzę do wniosków, że połączenie ARM<->ARM obecnie nie działa, natomiast MIPSBE<->ARM chodzi ok. Łącząc SXTsq do Omnitika AC na biurku w 80MHz w 802.11 na speedtest.net wyniki powyżej 400Mbps.


Na górę
Post: sob, 21 kwie 2018 21:14:09 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 135
Lokalizacja: Lubliniec
Testowałem 2 szt. SXT SQT AC spinałem je na stole czyli blisko.
Po próbie testu transferu wszystko się sypało. czyli ARM<>ARM lipa.
Może z wersją 6.42 pójdzie coś lepiej. Widzę, że nowy procek ARM ma sporo problemów
Sam serwis doskonale o tym wiem ale twierdzą, że nic się nie dziej i wsio jest OK


Na górę
Post: ndz, 22 kwie 2018 15:08:28 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 26 sty 2007 23:00:12
Posty: 125
U mnie po zmianie na 6.42 wszystko na arm OK. Wcześniej niestworzone rzeczy się działy włącznie z tym że po aktualizacji na 6.41 mikrotik nie wiedział jaki ma system, jaka platforma itd. Reboota nie mozna było zrobic. Netinstall i ostatnia RC 6.41 pomogła. Teraz 6.42 i jest OK.


Na górę
Post: pn, 23 kwie 2018 10:39:36 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 108
Potwierdzam powyższe:
- ARM<>ARM lipa,
- 6.41.x na ARM = problemy, po netinstalu na 6.42 zachowuje się stabilnie, ale tylko tyle - link dalej lipa.


Na górę
Post: pn, 23 kwie 2018 12:18:28 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3794
Lokalizacja: Szczecin
noyo pisze:
jak choćby smartphony, może coś jeszcze poczarowali nie mówiąc o tym nikomu.
Wreszcie! Wgrałem najnowszą RC na domowy AP i 40/40 Mbit na speedteście. Przedtem 20 w DL nie mogłem przekroczyć.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 2:06:35 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 22 sty 2014 22:46:32
Posty: 107
Śmiech przez łzy ..... mam jeden link na Mikrotiku AC zestawiony jako drugi do testów.
Wisi odkąd pierwsze Mikrotiki AC się pojawiły .. ze 3 lata będzie ?
Łotysze soft produkują na kolanie raz na tydzień nowa wersja a dalej działa to jak gówno.
To chyba jakiś cud że N-ke im się udało zrobić jako tako .. a i to ledwo ogarnęli ...

_________________
MrG


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 10:09:57 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3794
Lokalizacja: Szczecin
N-ka działa akurat lepiej niż w ubnt, zwłaszcza w serii XM. Dopiero XW dorównuje MT. Nie wiem jak to możliwe, że można tak dobrze zrobić N, a nie potrafić ogarnąć AC. No ale jak z Broadcomami walczyli prawie 2 lata, to z AC może być podobnie. Tym bardziej, że na ich forum nie widać jakiś wielkich narzekań na wydajność AC (pewnie ludzie nie wiedzą jak testować, albo nie mają porównania do ubnt).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 24 kwie 2018 10:14:20 
   Tytuł: Re: 802.11AC w MT
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 745
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Ja juz dawno stracilem nadzieje. Gdyby to byla wina softu to juz dawno by to ogarneli.
Cos sprzetowego/konstrukcyjnego chyba jest na rzeczy, bo innego wyjasnienia nie widze


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 25 kwie 2018 4:42:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl