Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: wt, 06 sie 2019 21:29:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8775
Ja idę na spokojnie wyjaśnić wtedy delikwentowi że mu w gratisie wstawię w drodze słup albo dwa zaraz za granicą jego działki.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 06 sie 2019 21:48:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3713
Orin pisze:
Ja idę na spokojnie wyjaśnić wtedy delikwentowi że mu w gratisie wstawię w drodze słup albo dwa zaraz za granicą jego działki.


i nawet złożyliśmy wniosek o decyzję lokalizacyjną jak na słowo nie uwierzyli, to z gminy do mnie dzwonili, że jakieś świry przez nas do nich z awanturą przyszły.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 06 sie 2019 22:28:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8775
:)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 06 sie 2019 22:31:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2356
lukasz88 pisze:
pomidor pisze:
Ja jestem w trakcie - ale to w *** roboty i kasy w sądzie.
Jak gmina się pluje ze gwarancja to przewiercik - wyjdzie taniej i szybciej

@Karas @Pomidor i jak z tym klientem co widziałeś się w sądzie?

Bo też mam problem z jednym gościem nawet bym nie podejrzewał ze wszedłem na jego działkę idąc po ulicy. Chyba więcej moja stopa zajmuje na ziemi jak idę po jego działce niż kabelek który powiesiłem.
Nie wiem jak gmina mogła mu zrobić chodnik jak taki problematyczny człowiek. Zajmuje mu 15cm2 (15 centymetrów kwadratowych) działki no i jest problem. Chciałem się dogadać na jednorazową opłatę bo kabel już wisi no nic najwyżej pójdę po Orangu jak się nie zgodzi ale ciekaw jestem jak u Was się skończyło.

Chłop chce internet za darmo ale no nie dam mu tego bo zaraz przyjdą ludzie gdzie zajmuje jeszcze mniej albo kabel wchodzi im jak wieje i będą też chcieć za darmo. :oszalal:

W każdym razie koleś nie chce żebym od razu spadał tylko dał czas i się zastanawiam jak to się u Was skończyło?


Może zamontuj dystans na słupie żeby odejść od linii działki

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: śr, 09 paź 2019 21:22:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 328
Lokalizacja: północ
Czy za wiszący światłowód po słupach, ale nad pasem drogowym, właścicielowi pasa drogowego trzeba zapłacić wg obowiązujących stawek ? (Powierzchnia kabla = gr x dł)


Na górę
Post: śr, 09 paź 2019 22:11:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
ferrit pisze:
Czy za wiszący światłowód po słupach, ale nad pasem drogowym, właścicielowi pasa drogowego trzeba zapłacić wg obowiązujących stawek ? (Powierzchnia kabla = gr x dł)


Moim zdaniem jeśli jest w cieniu innych kabli na tych słupach to nie


Na górę
Post: czw, 10 paź 2019 11:42:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 174
hub_lan pisze:
ferrit pisze:
Czy za wiszący światłowód po słupach, ale nad pasem drogowym, właścicielowi pasa drogowego trzeba zapłacić wg obowiązujących stawek ? (Powierzchnia kabla = gr x dł)


Moim zdaniem jeśli jest w cieniu innych kabli na tych słupach to nie


Moim zdanie też
ale zdaniem większości urzędników tak
choć ostatnio PGE u nas w w terenach LP i Powiatowych w trakcie modernizacji sieci umieszcza kable na słupach jeden nad drugim.
Większość tłumaczeń urzędniczych polega na tym że jeśli są to twoje kable to teoretycznie są w cieniu.
ale nie są w cieniu energetyki bo to nie twoje kable tylko energetyki.


Na górę
Post: czw, 10 paź 2019 14:50:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
radeks-dc pisze:
hub_lan pisze:
ferrit pisze:
Czy za wiszący światłowód po słupach, ale nad pasem drogowym, właścicielowi pasa drogowego trzeba zapłacić wg obowiązujących stawek ? (Powierzchnia kabla = gr x dł)


Moim zdaniem jeśli jest w cieniu innych kabli na tych słupach to nie


Moim zdanie też
ale zdaniem większości urzędników tak
choć ostatnio PGE u nas w w terenach LP i Powiatowych w trakcie modernizacji sieci umieszcza kable na słupach jeden nad drugim.
Większość tłumaczeń urzędniczych polega na tym że jeśli są to twoje kable to teoretycznie są w cieniu.
ale nie są w cieniu energetyki bo to nie twoje kable tylko energetyki.


I wszytko pięknie tylko niech wyjaśnią w jaki sposób zwiększam zajętość terenu dowieszając swoje kable pod juz istniejącymi

Samo założenie tej opłaty to rodzaj dzierżawy fragmentu nieruchomości a jeśli tak to nie da się tego samego fragmentu wydzierżawić dwóm różnym podmiotom stąd gmina wydzierżawia go np energetyce a energetyka nam


to jest bardzo podobna sytuacja do takiej w której właściciel terenu wynajął 5m2 pod postawienie tablicy reklamowej a teraz domagałby się dodatkowej opłaty za to że ktoś na tej tablicy przykleił plakat


Na górę
Post: sob, 12 paź 2019 16:08:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 sie 2012 22:11:52
Posty: 38
Wieszają kolejny przewód, jako osobna firma nie związana z Operatorem Energetycznym, musimy dopełnić sami wszystkich obowiązków wynikających z ustawy o drogach. Czyli w pierwszej kolejności uzyskać decyzję lokalizacyjną, następnie zajęcie pasa i umieszczenie.
Tak samo jest jeśli układamy kanalizację w ziemi. Załóżmy że pierwsza rura będzie z Orange, który uzyskał zgodę na lokalizację, umieścił i przy tym zajął pas drogowy. Przychodzi kolejny operator i układa rurę nad Orange "w cieniu", ma zrobić lokalizację? (TAK) musi uzyskać zgodę na umieszczenie i zająć pas celem umieszczenia? (no TAK, będzie kopał, zajmował pas itd...)
UKE dopuszcza możliwość koordynacji robót budowlanych, gdzie kilku operatorów może uzyskać decyzje lokalizacyjne, a przy jednym wykopie każdy układa swoją rurę (kabel), wtedy zajęcie pasa dzielone jest na kilka firm, ale płatność za umieszczenie, każdy sobie.


Na górę
Post: sob, 12 paź 2019 18:20:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8775
Bardziej chodzi o słupy jako podbudowę na której możesz zamontować swójh kabel, tak jak w kanalizacji technicznej operatora X wciągasz kabel i płacisz tylko firmie X za wynajem. Nawet zajęcia pasa się nie robi.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 12 paź 2019 19:50:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2968
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
Bardziej chodzi o słupy jako podbudowę na której możesz zamontować swójh kabel, tak jak w kanalizacji technicznej operatora X wciągasz kabel i płacisz tylko firmie X za wynajem. Nawet zajęcia pasa się nie robi.


Dokładnie tak słupy czy kanalizacja to podbudowa i dokładanie kolejnych kabli powinno być uzgadniane tylko z właścicielem podbudowy


Na górę
Post: pn, 14 paź 2019 11:41:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 174
Orin pisze:
Bardziej chodzi o słupy jako podbudowę na której możesz zamontować swójh kabel, tak jak w kanalizacji technicznej operatora X wciągasz kabel i płacisz tylko firmie X za wynajem. Nawet zajęcia pasa się nie robi.

Zajęcie pasa na czas wykonywania prac powinien głosić bo wykonuje prace nie związane z utrzymanie drug i coś tam...
Ale jak wiadomo nie wszyscy to robią jak np O.. bo oni często są na ty z kierownikami ZD.
Jak masz na pieńku z ZD to pamiętaj że kara to 10xstawka podstawowa więc czasem szkoda czasu na papiery i mapy przy zajęciu np przez drabinę tj ok 2m2 czy bęben.


Na górę
Post: pn, 14 paź 2019 20:03:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 922
Tym sposobem jak zaciąganie kabel do kanalizuje OPL, to tez zgłaszacie zajęcie pasa?


Na górę
Post: wt, 15 paź 2019 11:32:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 174
darux pisze:
Tym sposobem jak zaciąganie kabel do kanalizuje OPL, to tez zgłaszacie zajęcie pasa?


Według większości urzędników to powinieneś zgłosić , ale ich rozumowanie jest bardzo wybiórcze i nie podlega prawą logiki.
Bo np twój samochód, bęben, stolik itp to zajęcie pasa na czas wykonywania prac ale np kontenery ze śmieciami wystawione już nie - tu się zamotali w tłumaczeniach jak dałem taki przykład.
Teoretycznie samochód urzędnika z Powiatowego ZD stojący w trakcie godzin pracy urzędu w pasie Gminnego ZD już powinien zgłosić zajęcie pasa.
Podstawa jest taka wykonujesz zaciąg powinieneś zgłosić chociaż bęben bo czasami z nadzoru O.. też się czepiają. Nie zgłaszając robisz to na własne ryzyko (kara , będą mieli cię na oku.. itp) tłumaczyć się że awaria itp zawsze można najwyżej będziesz pisał zajęcie lub grzecznie podasz dane.
Nałożenie kary wiąże się z papierkową robotą dla urzędnika , protokół , wezwanie możesz się odwołać list polecony itp.. a kwota wyniesie np 20 zł czy 30zł.
Przykład z życia zajęcie pasa na czas robót droga gminna 2m2 opłata podstawowa za dzień 0,9 zł , droga powiatowa 16zł .


Na górę
Post: ndz, 08 gru 2019 14:02:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1446
Ej, pany, w gminie u nas ostatnio dostałem info, że wchodzą nowe stawki za zajęcie pasa - 0,20zł za 1m2 za dzień i 20zł opłaty rocznej za umieszczenie :) Podobno ustandaryzowane dla gmin, powiatów i województw.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: pn, 09 gru 2019 16:32:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1612
Lutek pisze:
Ej, pany, w gminie u nas ostatnio dostałem info, że wchodzą nowe stawki za zajęcie pasa - 0,20zł za 1m2 za dzień i 20zł opłaty rocznej za umieszczenie :) Podobno ustandaryzowane dla gmin, powiatów i województw.

To żeś się obudził, już od 25 października jest.


Na górę
Post: pn, 23 gru 2019 19:16:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3713
a z art.33 ustawy o WRUIST ktoś korzystał? Jak to wygląda w praktyce?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 14 lut 2020 22:59:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 256
Witam

U nas gmina miała stawkę za umieszczenie infrastruktury teletechnicznej w pasie drogowym 150zl /m2 na rok teraz się zmieniły te stawki max do 20zł
Gmina o tym nie poinformowała. Poszedłem zapytać i faktycznie stawka jest 20zł. Urzędniczka kazała napisać wniosek o zmianę stawki.
Co najlepsze dostałem pismo, że stawki mi nie zmienią bo jak składałem wnioski o umieszczenie infrastruktury w pasie dróg gminnych to wpisałem, że na 20 lat

I teraz pytanie czy ta ustawa odgórnie nakłada obowiązek obniżenia wszystkim tych opłat? Mam 14 dni na złożenie odwołania.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 lut 2020 16:45:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl