Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 05 mar 2013 9:40:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 16:42:53
Posty: 711
Witam!

Pytanko: czy orientuje się ktoś czy jest możliwe przeniesienie numeru VoIP do Netii/TP.

Inaczej: macierzystą siecią numeru jest TP, później został on przeniesiony na VoIP, jednak VoIP działa kiepsko i chcę spowrotem wrócić do TP, w TP czekam już 4 miesiące bo nie wiedzą co z tym zrobić, dzwoniłem na infolinie mojego dostawcy VoIP - ten mówi, że nie ma takich możliwości technicznych.

Chciałem się dowiedzieć od kogoś kto siedzi w temacie, jak sprawa wygląda faktycznie...


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 9:55:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 sie 2009 8:56:32
Posty: 392
Lokalizacja: Tarnów
Jak dało się w jedną to da się i w drugą, z tym, że numer za ciebie przenosi i wypowiada umowę operator do którego idziesz, a nie ten u którego jesteś.

_________________
Tarnowskie forum airsoftowe


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 10:02:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 16:42:53
Posty: 711
Jesteś tego pewien, czy tak Ci się wydaje...?


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 10:07:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 sie 2009 8:56:32
Posty: 392
Lokalizacja: Tarnów
Normalną praktyką jest, że nie składasz wypowiedzenia w firmie A, która obecnie świadczy usługi, tylko idziesz do firmy B, podpisujesz umowę i papierek, że operator może w twoim imieniu wypowiedzieć umowę, oni załatwiają resztę.
To tak działa.
A gadanie, że nie można przenieść numeru to sranie w bambus, nie chcą wypuścić klienta i tyle.

_________________
Tarnowskie forum airsoftowe


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 10:26:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Kiedyś przerabiałem podobny temat. W przypadku numerów mobilnych formalnościami zajmuje się sieć biorca. Jako że w moim przypadku byla to TPSA to nie zajeli sie niczym bo największy problem mieli z tym, kto ma się tym zająć (jak to w biurokratycznym molochu zwykle bywa) Natomiast freeconet w którym miałem numer powiedziało,że też nie mają technicznych mozliwości. Stymże był to numer który własnie od freeconet uzyskałem.


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 14:04:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 mar 2011 16:14:40
Posty: 232
Lokalizacja: Tarnów
jak operatorem macierzystym (rozgłaszającym) jest TP to nie ma najmniejszego problemu bo właśnie TP dokleja routing number w tej chwili i wysyła połączenia do aktualnego operatora. Po przeniesieniu TP po prostu zdejmuje w systemie RN i przyjmuje połączenia, przy czym dotychczasowego operatora to nie boli bo po on prostu znika z trasy.

_________________
* pozdrowienia z kraju k*** i szatana


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 14:47:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 16:42:53
Posty: 711
Dzięki za wyjaśnienie.

W takim wypadku mam jeszcze jedno pytanko:

Jeżeli dotychczasowym operatorem jestem ja, tzn. moja firma, a klientem mój klient (były klient TP) i chce on teraz wrócić do TP.

Czy muszę posiadać jakieś specjalne cuda, czy wystarczy odpowiedni wpis do UKE, aby TP mogło (umiało) wystosować do mnie pismo, że przejmują klienta.

Bo Pani z okienka mówi klientowi, że takiego operatora jak ja nie ma i gościu nie wie co ma wpisać w dane operatora w formularzu...


Na górę
Post: wt, 05 mar 2013 15:18:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15907
Lokalizacja: Wrocław
ma wpisać ten, którego jest numer routingowy.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 15 maja 2013 13:25:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 3:18:38
Posty: 175
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Czy operatorzy VoIP mają obowiązek przenosić ich numery do innych opów? Przykładowo chcę przejść z easycall do TP. Jak to wygląda od strony prawnej?


Na górę
Post: śr, 15 maja 2013 14:39:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 mar 2010 4:33:30
Posty: 189
Lokalizacja: Podlasie
seba11 pisze:
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Czy operatorzy VoIP mają obowiązek przenosić ich numery do innych opów? Przykładowo chcę przejść z easycall do TP. Jak to wygląda od strony prawnej?


Jeszcze w listopadzie takiej możliwości nie było bo:
-operator świadczący tylko VOIP bez neta nie ma obowiązku prawnego
- easycall nie przenosi z tego co wiem
- brak uregulowań prawnych ostatnie są z 2002r UE i nie dotyczą operatorów voip

_________________
Mądrość przychodzi z doświadczeniem. Trzeba sparzyć się by wiedzieć. Ale i tak najlepsze były początki. One zawsze na samą myśl wykręcają "ryło".
Przyjmuję wpłaty na konto pow. 100$
Zaczynam rozumieć "SIEĆ WiFi PRZYSZŁOŚCI" prędkość, odległość, niezawodności, minima kosztów ... Wybieram trzy + jeden.


Na górę
Post: czw, 16 maja 2013 9:54:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 mar 2011 16:14:40
Posty: 232
Lokalizacja: Tarnów
jesteś pewien? bo tak samo było z publiczną usługą telekomunikacyjną, też niby operatorzy stricte VoIPowi nie mieli być publiczni, potem się okazało, że jednak nie do końca.
zresztą tak naprawdę brak możliwości technicznych to wykręt - jak masz punkt styku z PSTN i potrafisz przyjąć numer z zewnątrz to możesz także obsłużyć RN w drugą stronę. prawdziwy problem to taki, że operator dawca wypuszczając numer z własnego rozgłoszenia poza sieć płaci za połączenia przychodzące do tego numeru a to boli.

_________________
* pozdrowienia z kraju k*** i szatana


Na górę
Post: czw, 16 maja 2013 11:53:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 mar 2010 4:33:30
Posty: 189
Lokalizacja: Podlasie
maup pisze:
jesteś pewien? .............



Wprowadzenie do polskiego Prawa Telekomunikacyjnego zapisów Dyrektywy 2002/22/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 marca 2002r. w sprawie usługi powszechnej i związanych z sieciami i usługami łączności elektronicznej praw użytkowników (dyrektywa o usłudze powszechnej) spowoduje, iż obowiązek realizacji uprawnienia abonenta dotyczący przenoszenia przydzielonego numeru nie będzie zależny od „przyłączenia do publicznej sieci telefonicznej” tylko od usług, które będą świadczone przy wykorzystaniu numerów z Planu Numeracji Krajowej. Dyrektywa zobowiązuje Polskę do aktualizacji prawa w tym zakresie, jednak obecnie nie ma informacji kiedy to nastąpi a maja czas do 2018r.

Zgodnie z prawem telekomunikacyjnym obowiązującym w Polsce obowiązek przenoszenia numeracji ciąży na tych operatorach, którzy zapewniają przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej oraz korzystają z numeracji z Planu Numeracji Krajowej. Wg operatorów VoIP ich usługa nie jest siecią, ale cyfrową technologią umożliwiającą przesyłanie głosu za pomocą łączy internetowych lub dedykowanych sieci wykorzystujących protokół IP. Obecna wykładnia prawa mówi iż operator VoIP musi zapewniać dostęp do publicznej sieci telefonicznej ale nie musi jednocześnie zapewniać dostępu do internetu oraz możliwość inicjowania i odbierania połączeń telefonicznych. Większość operatorów świadczących usługi w technologii VoIP nie posiada jednocześnie usługi głosowej oraz łącza internetowego. Samo UKE nie umie określić a tym bardziej wymusić by obecne zapisy prawa zostały zaktualizowane gdy z nie mają do usług VOIP'owych jednoznacznego odniesienia.

Reasumując operator usługi VOIP może ale nie musi udostępniać możliwości przenoszenia numerów niezależnie czy ma taką techniczną możliwość czy nie.

_________________
Mądrość przychodzi z doświadczeniem. Trzeba sparzyć się by wiedzieć. Ale i tak najlepsze były początki. One zawsze na samą myśl wykręcają "ryło".

Przyjmuję wpłaty na konto pow. 100$

Zaczynam rozumieć "SIEĆ WiFi PRZYSZŁOŚCI" prędkość, odległość, niezawodności, minima kosztów ... Wybieram trzy + jeden.


Na górę
Post: czw, 16 maja 2013 12:00:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 mar 2011 16:14:40
Posty: 232
Lokalizacja: Tarnów
kolaborant pisze:
Wg operatorów VoIP ich usługa nie jest siecią, ale cyfrową technologią...

Pokrętne to tłumaczenie ale w kraju k**** i szatana normalne (nie bierz tego absolutnie do siebie, rozumiem że tylko prezentujesz informacje). Dla mnie sytuacja jest jasna - Używamy PNK, abonenci mają możliwość odbierania i nawiązywania połączeń ergo musimy mieć styk z PSTN, cudów nie ma. Klnę, sprawozdaję, robię plany wojenne ale w razie czego nie będę udowadniał, że tak naprawdę to jestem wielbłądem ;)

_________________
* pozdrowienia z kraju k*** i szatana


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 14 lis 2019 21:48:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl