Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 18 sie 2010 9:59:32 
   Tytuł: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 14 cze 2008 12:31:44
Posty: 295
Witam, czy to sie da jakos uruchomic? mam vlany na interfejsie skonfigurowane, na switchu rowniez, ruch ip dziala prawidlowo, pppoe nie, probowalem uruchamiac na interfejsie glownym i vlanowym i nici....


Na górę
Post: śr, 18 sie 2010 16:11:20 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1742
Moze MTU na koncentratorze daj na 1488.

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: śr, 18 sie 2010 19:32:53 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 14 cze 2008 12:31:44
Posty: 295
vconfig set_flag, poza tym troche nakombinowalem z tymi vlanami na linuxie i switchach...


Na górę
Post: śr, 18 sie 2010 20:46:51 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1742
Przecież to działa out of the box w zasadzie :) Na mieciu mam w paru miejscach pppoe puszczone vlanem i działa. MTU dla PPPoE 1488.

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: śr, 18 sie 2010 22:00:31 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6588
Lokalizacja: Polska
Tak jak zwierzu mowi. Zmniejszaj MTU aż podziała.

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: czw, 19 sie 2010 8:11:39 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 14 cze 2008 12:31:44
Posty: 295
tak, dziala. jak wspomnialem wyzej nakombinowalem troche z vlanami i przez to mi nie dzialalo.


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 9:57:18 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 lip 2008 22:08:40
Posty: 558
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wybaczcie, że odgrzewam kotleta, ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Kombinuję z pppoe over vlan, w teorii powinno działać, w praktyce - nie działa. Klient - Huawei HG8245H, koncentrator to mikrotik. Oczywiście ont podłączony do olta, przy ustawieniu IP na sztywno wszystko działa, przy ustawieniu pppoe w logach wyraźnie widać, że koncentrator odbiera ramkę PADI i wysyła PADO. Niestety na tym koniec informacji w logach. Ani na ontku, ani koncentratorze nic więcej w logach nie ma. Może ktoś coś podpowiedzieć?
z góry dzięki.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
compus-net.com


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 13:47:55 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 25 kwie 2012 8:08:07
Posty: 68
Mtu?


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 14:07:37 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 lip 2008 22:08:40
Posty: 558
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
mar7707 pisze:
Mtu?


Już sporo pokombinowałem z MTU/MRU na ont i koncentratorze, nic to nie zmieniło. Osobiście nie mam więcej pomysłów. Zmniejszyłem już nawet MTU do 1200 na koncentratorze, na ont jest konfiguracja tylko MRU.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
compus-net.com


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 14:12:38 
   Tytuł: Re: pppoe over vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 25 kwie 2012 8:08:07
Posty: 68
A daj ont w bridge i zobacz czy z kompa zrobisz pppoe


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 09 sie 2020 5:05:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl