Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 03 gru 2008 14:18:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
Czy da sie rozroznic na "oko" jak swiatłowod mam w rekach ??
Chodzi o to ze mam dwa kawalki swiatlowodu 16 włókien kazdy ma 300m, jest to kabel zdobyty po znajomosci i nie ma zadnych nadrokow na oslosnie
Jak rozroznic co to za swiatlowod ??
Chcialbym wykorzystac Konwertery Swiatło>>Ethernet i z tego co wiem musze wiedzec co mam za swiatlowod bo jednomodowy jest ledami "zasilany" a jednomodowy "laserem",

Jakie sa dobre /jakosciowo i cenowo/ konwertery na Gigbitowy Lan na kabel wielomodowy i jednomodowe

Dzieki za odpowiedz


Na górę
Post: czw, 04 gru 2008 20:31:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
Jest ktos kto moze mi pomóc ??
z góry dzieki za pomoc


Na górę
Post: pt, 05 gru 2008 1:32:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lis 2005 4:48:25
Posty: 1478
Kurka spawa³em i takie i takie i powiem CI szczerze ¿e lipa raczej z odró¿nieniem.

Chocia¿...

mm zazwyczaj grubszy... ale mo¿esz spróbowaæ jeszcze (nie wiem na pewno, ale spróbuj za¶wieciæ w niego jak±¶ diodk± laserow± (np taki wska¼nik z bazarku za 35 z³) i je¶li na koñcu ¶wiat³o bêdzie skupione bêdzie to sm je¶li takie rozczepione mm - niektóre mm ¶wiec± troszkê "bokiem" sm tylko czo³em... (oczywi¶cie trzeba obraæ w³ókno z lakieru)

A najlepiej w³o¿yæ do spawarki i przy próbie spawu wszystko bêdzie ju¿ wiadome...

A tak swoj± drog± to co to za ró¿nica... pospawaæ (wiêkszo¶æ nowych spawarek sama dobiera rodzaj spawu dla mm czy sm i wtedy kupiæ odpowiednie urz±dzenia.
Dla ciekawostki powiem ¿e bez wiêkszego problemu idzie pospawaæ mm do sm (wiêc urz±dzenia - jakie by nie by³y dzia³aæ bêd±- kwestia tylko jak sprawnie....

Pozdr

_________________
A fe! ...tkt


Na górę
Post: wt, 13 sty 2009 23:31:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 22 mar 2008 17:06:51
Posty: 7
qnx pisze:
Jakie sa dobre /jakosciowo i cenowo/ konwertery na Gigbitowy Lan na kabel wielomodowy i jednomodowe


Z mojego doświadczenia wynika, że bardziej się opłaca kupić switch z jakimś Combo gigabit/SFP i włożyć moduł. SFP gigabitowe nie są drogie w odróżnieniu od konwerterów.
Koszt switcha L2 8-port 10/100 + 2xCombo oraz SFP singlemode np. to poniżej 500 zł netto. Koszt konwertera mniej więcej to samo. Tyle tylko że jak kupi się switcha to jest te 8 port i zarządzalność a jak sie dorzuci wkładke to są dwa konwertery gigabitowe za jakieś 600 netto.

Pozdrawiam

_________________
Współpraca przynosi pieniądze.


Na górę
Post: wt, 13 sty 2009 23:41:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 cze 2008 12:47:41
Posty: 143
Kolor oraz grubość.

Jednomodowe jeżeli nie jest w peszlu ma powłokę żółtą. 9/125μm
Wielomodowe -||- ma powłokę pomarańczową. 50/125μm

Najtaniej jest zastosować duplex multi-mode na końcówkach LC (stosuję się bezpośrednio do modułów SFP).

Jeżeli pod konwertery to najtaniej duplex multi-mode na końcowkach SC i konwertery Planeta lub AlliedTelesis.


Na górę
Post: śr, 14 sty 2009 23:57:05 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 17 paź 2007 21:45:09
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Koledze raczej chodzi o kabel zewnętrzny, bo patchcordy to raczej nie było by problemu, aczkolwiek z tym też różnie bywa. Co do rozpoznania to niewierzę że nie ma żadnego opisu na 300 m kabla, chyba że go ktoś z kanalizacji odzyskał. Ogólnie tak jak kolega napisał przy próbie spawania wszystko stanie się jasne.

_________________
from AS20853


Na górę
Post: czw, 15 sty 2009 0:07:44 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
Chodzi mi o swiatło zewnetrzne , pozatym kolorem patchkorda sie nie sugerujcie czy jedno czy wielomodulowy :-)
Co do kabla to jest to lezak z magazynu od podwykonawcy telekomunikacji polskiej , nowy kabel ale przepatrzylem 300M i zero nadruku :-( ale podczas spawania wlokien na spawarce mozna zobaczyc co to za swiatło, tak mi powiedziala ososba ktora bedzie u mnie ten swiatłowod spawala:-)


Na górę
Post: czw, 15 sty 2009 3:00:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lis 2005 4:48:25
Posty: 1478
Oczywi¶cie ¿e rozpozna pod warunkiem ¿e bedzie to w miarê nowsza spawarka z detekcj± rodzaju w³ókna. Ole kto¶ kto ju¿ spawa³ "parê" razy w ¿yciu rozpozna bez najmniejszego problemu.

Kolory zewnêtrzne kabla (p³aszcza czy jakiegokolwiem elementu kabla) nie maj± znaczenia ¿±dnego!!!

np optral nexo sm czarny (na zamówienie jaki siê chce)
brugg luxline - zielony lub czarny (zale¿y z którego roku i jaki rzut)...

zero nadruku??? ¶mierdzi straszn± chiñszczyzn±.... nawet fujikura 15 letnia ma opis. Ja bym takiego kabla nie dotyka³...

Nie wiem czy wiesz drogi kolego ¿e w³ókna mêtniej±???? ¿e kabelek ma okres przydatno¶ci, ¿e traci w³a¶ciwo¶ci niezbêdne do uk³adania, a potem uzytkowania,...

_________________
A fe! ...tkt


Na górę
Post: czw, 15 sty 2009 10:20:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
Mozesz rozwinąć stwierdzenie ze włókna Mętnieją ?? Bo o tym nie słyszalem :-)
Tzn wiem ze kabelek ma jakis tam okres przydatnosci do "kładzenia" ale o mętnieniu włókien nie słyszalem


Na górę
Post: czw, 15 sty 2009 11:16:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lis 2005 4:48:25
Posty: 1478
Poprostu takie jest efekt taniej produkcji. Spotka³em siê z czym¶ takim jak po spawaniu link nie ruszy³... mysla³em ¿e ja co¶ ¼le zrobi³em - zleceniodawca by³ na mnie z³y odgra¿a³ siê itp... Nastêpnego dnia przywio¿³em reflektometr i wszystko wysz³o na jaw... wykres by³ bardzo ciekawy... t³umienie regularnie wzrasta³o razem z odleglo¶ci±... Zapyta³em p. Koryciñskiego z Interlabu (jeden z najbardziej wtajemniczonych go¶ci od ¶wiate³ek w polsce...) i stwierdzi³ ¿e to normalna kolej rzeczy, ¿e tak siê dzieje z gorszymi w³óknami. - tak¿e oszczêdno¶æ nie pop³aca. Wykonali¶my wtedy ok 70 spawów, do tego pomiar podró¿e itp - ze wszystkich w³ókien uda³o siê spi±æ max 4 na odleg³o¶æ ok 250m. Ale z tak du¿± strat± ¿e jeden patchcord wiêcej i linku nie ma...


Je¿eli to niedu¿a odleg³o¶æ a zale¿y Ci na oszczêdno¶ciach kup kabelek w elmacie z wyprzeda¿y (maj± krótkie odcinki - naprawdê siê op³aca) pe³na gwarancja i wiesz co kupujesz...

a swoj± drog± to jak± canê za ten kabelek dosta³e¶??? - czy a¿ tak CI siê op³aca ryzykowaæ?

_________________
A fe! ...tkt


Na górę
Post: czw, 15 sty 2009 11:24:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
Kabel dostalem za darmo od wlasciciela wspomnianej firmy , bo lezalo im to na magazynie a oni takich malych odcinkow nie wykorzystaja , wiec koszt zakupu takich dwoch kawalkow po 300 M wyniosl mnie 0,7 dobrego alkocholu


Na górę
Post: pt, 16 sty 2009 0:13:09 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lis 2005 4:48:25
Posty: 1478
bardzo dobra cena, jednak koszty w wypadku niewypa³u bêd± uuuuu bardzo bola³y...

_________________
A fe! ...tkt


Na górę
Post: pt, 16 sty 2009 0:24:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 29 lut 2008 19:42:50
Posty: 222
No to zeby nie bolało az tak bardzo :-) to w zwiazku z tym pytanie :-)
Czy np jak bym zadzwonil do osoby ktora ma mi pospawac swiatłowód , ona by przyjechala i zespawała patchkordy z dwóch stron np na 4 włóknach i by chodzilo w szpuli to niema ryzyka ze te wlokna po polozeniu szlak trafi ??
I czy 4 patchkordy ktore na czas ciagniecia kabla w ziemi bede musial uciac , czy bedzie mozna jeszcze raz zespawac do włókien ?? czy nowe trzeba kupic ?? Mysle ze mozna :-) ale na 100% nie jestem pewny


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 sty 2019 22:29:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl