Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 22 paź 2008 20:59:47 
   Tytuł: D-Link DIR-300
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16678
Lokalizacja: Nowa Ruda
Wlasnie sobie kupilem tego D-Link'a - do samej firmy mam oczywiscie mieszane uczucia ale do urzadzenia da sie w latwy sposob wrzucic ... DD-WRT. Poza tym urzadzenie bazuje an Atherosie.. wiec potrafi wiele.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 22 paź 2008 21:24:16 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 12 gru 2006 16:32:10
Posty: 561
Dla kogos kto zaczyna przygode z dd-wrt i dlinkiem.

soft:

http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/dd-wrt/downloads.html
stable -> dd-wrt.v24 SP1 -> Consumer -> Dlink -> Dir300

instrukcje:

ftp://ftp.dlink.pl/dir/dir-300/
documentation -> DIR-300_howto_pl_Instrukcja-ladowania-oprogramowania-DDWRT-24_20080520. (nowsza instrukcja do softu dd-wrt.v24 SP1)

(Pozatym nizej jest temat podobny)


Na górę
Post: śr, 22 paź 2008 22:16:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16678
Lokalizacja: Nowa Ruda
Firmware juz wgralem, teraz pozostaje tylko zapytac sie innych i samemu testowaæ z Mikrotikiem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 23 paź 2008 20:50:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 12 gru 2006 16:32:10
Posty: 561
W jakiej konfiguracji zamierzasz go uzywac ?

Ja chcialbym go przecwiczyć w roli APC z WISP-em, dla kilku użytkowników, akurat tak szczesliwie mam ze czesto, pod jednego ap
z 2-3 siasiadów podepne, Wiec APC z WISP-em + Qos + Vlan-y


Na górę
Post: pt, 24 paź 2008 14:00:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 20 sie 2007 12:59:25
Posty: 14
Lokalizacja: brzeszcze / krakow
Panowie nie chce robic OT ale chcialem sie zapytac czy da sie podbijac TTL na D-Link DIR-300 z DD-WRT ?? osobiscie uzywam WRT54GS z tomato ale kumpeli musze zrobic siec na mieszkanku z czyms tanim i podbijanie TTL jest konieczne


EDIT: do odpowiedzi nizej: nie interesuje mnie wa-2204B tylko DIR-300, ale dzieki za info


Ostatnio zmieniony pt, 24 paź 2008 14:39:37 przez oswaldini, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 24 paź 2008 14:01:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9125
wa-2204B to potrafi.


Na górę
Post: sob, 25 paź 2008 10:30:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
jeżeli da się wgrać dd-wrt, to da się podbić TTLe:

Link

Przynajmniej tak mi się wydaje :)



Ps-Ostatnio też założyłem podobny temat, ale odpowiedzi miałem jak na lekarstwo.... tutaj widze ze cos sie ruszyło, wiec proszę o odpowiedź tutaj, albo tam:

viewtopic.php?t=19094

A ten wa-2204B napewno ma możliwość podbijania TTLi? szperałem po necie i jakoś nie mogę znaleźć, nie znajduje go również na liście gdzie można wgrać DD-WRT...

Napiszcie coś o tym wa-2204B bo mało opini na necie widzę


Na górę
Post: pt, 21 lis 2008 12:10:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
broken pisze:
Firmware juz wgralem, teraz pozostaje tylko zapytac sie innych i samemu testować z Mikrotikiem.


I jak tam się spisuje DIR-300 na DD-WRT ?


Na górę
Post: sob, 22 lis 2008 1:55:59 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16678
Lokalizacja: Nowa Ruda
Szczerze to wysmienicie. Ale musze jeszcze zrobic szereg testow na DIR-300 i MT - bo takiej konfiguracji nie sprawdzalem. Ale mysle ze nie bedzie zle. Wkurza mnie tylko to ze zmiana softu z oryginalnego na DD-WRT trwa.. jakie¶ 10-15 minut.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 22 lis 2008 2:24:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 12 gru 2006 16:32:10
Posty: 561
A jak tam z klonowaniem mac adresu ? uzywasz? spisuje sie to ?
Bo czytalem o jakis problemach, ze ten mac adres jest trzymany az nie dojadzie wyłączenie/właczenia urzadzenia
Ja narazie nie potrzebowałem. Ale w momencie gdy podłacze wiecej uzytkownikow za dlinkiem, to obawiam sie ze moze byc problem, bez ustalenia jednego mac-a.
Sprawdzales moze vlany ? i Qos przydzielenie im predkosci?

Pozdro


Na górę
Post: sob, 22 lis 2008 13:18:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
Neutrino a Tobie wrócił Dir-300 z serwisu? co powiedzieli? wymienili bez problemu? działasz już na dd-wrt?

Ja właśnie kupiłem sprzęta, ale jadę na standardowym firmware, ale może w tym tyg zrobię przekładkę ;)


Na górę
Post: sob, 22 lis 2008 15:48:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 12 gru 2006 16:32:10
Posty: 561
ja wyslałem tego dlink-a dopiero teraz w srode, zobaczymy jak sie rozwiaze sytuacja, moze juz w nastpenym tygodniu, maja ponoc 10 dni. :oczko:


Na górę
Post: sob, 22 lis 2008 16:52:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
broken, a Ty instalowałeś tego dd-wrt w taki sam sposób i z tego samego źródła jak Neutrino wcześniej przedstawił??

Instalowałeś to dd-wrt.v24 SP1? To jest wersja beta (DD-WRT v24 Beta VPN) ??

No i faktycznie, jak jest z tym klonowaniem MACa? TUTAJ przeczytałem, że są z tym problemy :(
i jak jest z tym WPA, WPA2?

Update:
MACa podobno można zminić poprzez edycję RedBootConfig.bin

info TUTAJ


Na górę
Post: sob, 22 lis 2008 20:15:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 gru 2007 11:00:43
Posty: 412
Lokalizacja: SIEDLCE
to jak sie sprzecik sprawuje? mam zamiar kupic taki i rowniez dac dd-wrt a jak jest z tomato nieda sie?


Na górę
Post: ndz, 23 lis 2008 16:58:30 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16678
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ja u siebie wgrywalem zgodnie z instrukcja na stronie D-Linka (dokladniej na serwerze FTP masz instrukcje w PDFie). Jesli chodzi o dzialanie to nie interesowalo mnie klonowanie MAC - mi to nie jest potrzebne. Zasadniczo interesuje mnie tylko praca w trybie WISP - i tutaj dziala to naprawde dobrze z drugim DIR'em - nie mialem czasu zeby sprawdzic jak dziala to z Mikrotikiem ale podejrzewam ze tez bez problemu. Jedynym mankamentem jest to ze jakos dziwnie dziala WPA i WPA2 - pojawiaja sie drobne problemy z podlaczaniem sie z wpa_supplicantem. Ale to akurat szybko rozwiazalem sobie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 23 lis 2008 19:09:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 24 paź 2006 17:01:35
Posty: 465
Lokalizacja: Częstochowa
Heh, skuszę się bo cena niezła tego ap i taki soft można zapodać.


Na górę
Post: ndz, 23 lis 2008 22:14:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 gru 2007 11:00:43
Posty: 412
Lokalizacja: SIEDLCE
no to i ja zassam z allegro... za ten hajs hehe


Na górę
Post: ndz, 23 lis 2008 23:54:44 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
Ja się dalej zastanawiam nad zmianą oryginalnego firmware na dd-wrt :zzz:

Czy po tym zabiegu mój sprzęt będzie bardziej stabilny (chociaż nie narzekam), a najbardziej się boję tego, że nie bedę mógł sobie ustawić szyfrowania WPA2, a u mnie w akademiku nie trudno o to żeby jeden z drugim dla fanu utrudniali człowiekowi życie :zlosnik:


Na górę
Post: pn, 24 lis 2008 0:45:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 gru 2007 11:00:43
Posty: 412
Lokalizacja: SIEDLCE
no to wrócisz do starego softu... może czas pomyśleć nad pppoe? za prąd chyba nie płacisz-od ilości? powiedzcie coś więcej o tym co i jak z tym sprzętem.


Na górę
Post: pn, 24 lis 2008 15:03:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
tak, tylko wrócę bez WPA2 i max z WPA :zzz:


Na górę
Post: pn, 24 lis 2008 16:04:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 gru 2007 11:00:43
Posty: 412
Lokalizacja: SIEDLCE
a jak jest z zastosowywaniem ustawien zwiechy/itp? jak zasilacz?


Na górę
Post: pn, 24 lis 2008 17:40:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
witam,

a ja mam taki mały problemik z dir-300, rano i po południu mam pingi 1-2 ms, natomiast pod wieczór i w nocy constant ciepie mi po 16-20ms :zzz: Pinguje oczywiście po wifi AP na 192.168.0.1

Jestem podłączony do mojego ISP za pomocą kabla wpiętego do WAN z automatycznym przydzielaniem adresów.

Chciałem zapytać czy opóźnienia które mogą być większe w sieci mojego ISP w godzinach wieczornych mogą się przełożyć na gorsze pingi bezpośrednio u mnie po wifi? Wiem, ze tak nie powinno być, ale może jednak?


Na górę
Post: pn, 24 lis 2008 21:00:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16678
Lokalizacja: Nowa Ruda
Po wgraniu DD-WRT mozna powrocic do oryginalnego softu. WPA2 tez dziala w kazdym wariancie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 25 lis 2008 10:47:25 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 10:43:08
Posty: 288
Dziękuję :)

a czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć co mogą oznaczać takie pingi?


Na górę
Post: wt, 25 lis 2008 12:13:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
być może wtedy zaczynają wszyscy ściągać albo operator odblokowuje na noc jakieś porty które wcześniej na dzień blokuje. Może być wiele możliwości.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 14 maja 2021 12:57:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl