Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 15 sty 2021 12:00:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 15 sty 2021 11:21:36
Posty: 2
witam nowy dom parter , salon 3 pokoje potrzebna sieć RTV/SAT , LAN

- chcę zakupić szafę rack , w niej będzie na początek swich , wideorejestrator do kamer , twardy dysk , multiswich , pewnie coś jeszcze
,
- szafa rack ma się znajdować na nieocieplonym poddaszu , doradzono mi aby zrobić jakieś pomieszczenie z płyt osb obić to styropianem i tam umieścić rządzenia czy ewentualny mróz lub gorąc takim urządzeniom nie zaszkodzi , drugie miejsce to kotłownia ale wolałbym strych

- kable salon 4 x UTP5e 3 x RG6 , pokoje 3 x UTP5e 1 x RG6

- kamery będą instalowane później czy kupić swicha z POE ? , kamer będzie 6


Na górę
Post: sob, 16 sty 2021 5:57:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 87
popieram


Na górę
Post: sob, 16 sty 2021 11:53:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4219
Lokalizacja: Szczecin
Puść po dwa kable LAN do każdego gniazda. Koszt niewielki, a może się przydać. Ja bym od razu położył co najmniej kable kat 6 (będzie na zapas do 10 Gbit).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 16 sty 2021 14:27:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3946
Lokalizacja: Kraków
zajadacz pisze:
Puść po dwa kable LAN do każdego gniazda. Koszt niewielki, a może się przydać. Ja bym od razu położył co najmniej kable kat 6 (będzie na zapas do 10 Gbit).


pod warunkiem że zrobi to dobrze bo w przeciwnym wypadku uzyskanie 1G będzie problemem


Na górę
Post: sob, 16 sty 2021 22:49:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4219
Lokalizacja: Szczecin
Jak na siłę zegniesz kabel (nie zachowasz promienia gięcia) to i na 5e może być problem z 1 Gbit.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 16 sty 2021 22:58:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9153
Ja jestem staromodny. Nie ważne co się układa w ścianie. W miejsca strategiczne zawsze doradzam dodatkową rurkę. Lata temu układało się peszle, a od kilku lat polecam alupexa 20 mm minimum. Te rurki są mega wygodne. A pies wie co będzie na topie za X lat (a jeszcze przed remontem :) )

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 17 sty 2021 13:19:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 15 sty 2021 11:21:36
Posty: 2
- zostanę raczej przy 5e

- najbardziej martwą mnie warunki na strychu mogę zrobić skrzynkę okleić styropianem czy wełną ale w lato może może tam być naprawdę gorąco , trzeba będzie instalować wentylatory aby było chłodzenie ?

- szafę rak jakiej głębokości kupić wybrałem 9u , brać 600 czy 450 wystarczy

- rozumiem ze skrętka może iść razem z koncentrykiem w jednej rurce , alupex fajne rozwiązanie

- koncentryki muszą być internet będzie z Plusa a tam od anteny idzie koncentryk


Na górę
Post: ndz, 17 sty 2021 16:03:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4219
Lokalizacja: Szczecin
Jak masz miejsce to zawsze lepiej głębszą szafę (nigdy nie wiesz, czy się nie przyda).
Skrętka z koncentrykiem bez problemów.
Dziś będziesz mieć net z Plusa, a co będzie za 2-3 lata nie wiesz. Myśl przyszłościowo.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 17:51:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1302
robin45 pisze:
- najbardziej martwą mnie warunki na strychu mogę zrobić skrzynkę okleić styropianem czy wełną ale w lato może może tam być naprawdę gorąco , trzeba będzie instalować wentylatory aby było chłodzenie ?


Jak nie masz izolacji strychu/dachu, to zrezygnuj z prowadzenia tam kabli, i ogólnie robienia w tym miejscu skrzynki.


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 18:09:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 753
Lokalizacja: Kraków
djrobson pisze:
robin45 pisze:
- najbardziej martwą mnie warunki na strychu mogę zrobić skrzynkę okleić styropianem czy wełną ale w lato może może tam być naprawdę gorąco , trzeba będzie instalować wentylatory aby było chłodzenie ?


Jak nie masz izolacji strychu/dachu, to zrezygnuj z prowadzenia tam kabli, i ogólnie robienia w tym miejscu skrzynki.


Czemu rezygnować z prowadzenia kabli na strychu przy braku izolacji dachu?


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 20:21:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3946
Lokalizacja: Kraków
br004d pisze:
djrobson pisze:
robin45 pisze:
- najbardziej martwą mnie warunki na strychu mogę zrobić skrzynkę okleić styropianem czy wełną ale w lato może może tam być naprawdę gorąco , trzeba będzie instalować wentylatory aby było chłodzenie ?


Jak nie masz izolacji strychu/dachu, to zrezygnuj z prowadzenia tam kabli, i ogólnie robienia w tym miejscu skrzynki.


Czemu rezygnować z prowadzenia kabli na strychu przy braku izolacji dachu?

a widziałeś kiedyś kabel wewnętrzny po 3 latach pod nieizolowaną blachą? rozsypywał się na 1 czy na 2 cm kawałki?

nie tylko UV jest szkodliwe...


Na górę
Post: sob, 23 sty 2021 1:12:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1302
br004d pisze:
Czemu rezygnować z prowadzenia kabli na strychu przy braku izolacji dachu?


Piszę głównie o skrzynce i aktywnych gratach wewnątrz. Owszem to przez jakiś czas będzie działać, ale wyobraź sobie co "czuje" sprzęt przy 60'C i więcej?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 24 cze 2021 5:52:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl