Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5
Autor Wiadomość
Post: pt, 01 lut 2019 20:12:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 maja 2016 17:51:20
Posty: 105
ams pisze:
Nie. 10gpon działa na innej długości fali (1577 nm down / 1270 nm up). Dzięki temu możesz do jednego włókna podłączyć poprzez splitter port gpon i port 10gpon z OLTa i będzie w tej sieci działać 10g i zwykły gpon.


Z ciekawości - używa się do tego zwykłego splittera, czy coś specjalnego?


Na górę
Post: pt, 01 lut 2019 20:14:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8544
zwykły

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 02 lut 2019 2:13:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2275
ciekawe kiedy Dasna wprowadzi

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 13:47:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
Cytuj:
Ciężko powiedzieć, czy to zasługa oferty z Internetem o prędkości 10 Gb/s i jej klientów, którzy nie mogą uwierzyć w cyferki na ekranie i stale powtarzają testy, ale Inea ma ogromną przewagę nad resztą operatorów Internetu stacjonarnego. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę różnicę w prędkości wysyłania danych.



Obrazek




https://www.telepolis.pl/wiadomosci/pra ... range-inea


:polacmu:


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 15:35:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2265
Lokalizacja: Kraków
Camis pisze:
Cytuj:
Ciężko powiedzieć, czy to zasługa oferty z Internetem o prędkości 10 Gb/s i jej klientów, którzy nie mogą uwierzyć w cyferki na ekranie i stale powtarzają testy, ale Inea ma ogromną przewagę nad resztą operatorów Internetu stacjonarnego. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę różnicę w prędkości wysyłania danych.
Obrazek

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/pra ... range-inea
:polacmu:

to już nie jest mijanie się z prawdą ale zwyczajne celowe wprowadzanie w błąd


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 17:48:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1372
Czy istnieje możliwość przeprowadzenia takiego testu prędkości zdalnie na końcówce klienta bez jego wiedzy?
Pytanie laika ;)


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 18:00:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2265
Lokalizacja: Kraków
bobas69 pisze:
Czy istnieje możliwość przeprowadzenia takiego testu prędkości zdalnie na końcówce klienta bez jego wiedzy?
Pytanie laika ;)

ale jakiego testu?


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 20:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 80
Zobaczcie sobie stronę INEI bo trochę się zmieniło, mają już tylko 2 pakiety:
1G za 70zł
oraz
10G za 200zł
Trzeba przyznać że są to niezłe ceny, a według regulaminu zwykle dostępna to 70% czyli nadal sporo
bobas69 pisze:
Czy istnieje możliwość przeprowadzenia takiego testu prędkości zdalnie na końcówce klienta bez jego wiedzy?
Pytanie laika ;)

Nie ma


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 20:50:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 01 lis 2014 19:23:51
Posty: 100
Lokalizacja: Września
O w mordę, ale poszli.
Ceny powalają, ciekawie jak długo tak pociągną.

Chociaż inne pytanie, bo nie mogę do tego dojść.

Znajdzie się taki klient "PHUP Janusz" i będzie chciał od Inei kupić łącze "biznesowe" dla swojej firemki,
czy też dostanie to w takiej cenie jak na stronie czy już będą to inne ceny.
Bo czasami taki PHUP Janusz za 70 zł brutto miesięcznie potrafi być bardziej wymagający od firmy co ma łącze za 200 zł netto ;)


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 20:54:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1372
hub_lan pisze:
bobas69 pisze:
Czy istnieje możliwość przeprowadzenia takiego testu prędkości zdalnie na końcówce klienta bez jego wiedzy?
Pytanie laika ;)

ale jakiego testu?


Predkości :sciana:

Skrypt na końcówce klienta wykonuje (np na łączu 10G) co jakiś czas speedtest na tej stronie
i w ten sposób operator podbija sobie średnią w rankingu.

#Pagnite dzięki za info. To mogę jakiś czas spać spokojnie bo na moim terenie mam wielu Ekonomicznych
co będą woleć 15M za 48zł niż 1G za 70zł.


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 21:25:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2265
Lokalizacja: Kraków
bobas69 pisze:
hub_lan pisze:
bobas69 pisze:
Czy istnieje możliwość przeprowadzenia takiego testu prędkości zdalnie na końcówce klienta bez jego wiedzy?
Pytanie laika ;)

ale jakiego testu?


Predkości :sciana:

Skrypt na końcówce klienta wykonuje (np na łączu 10G) co jakiś czas speedtest na tej stronie
i w ten sposób operator podbija sobie średnią w rankingu.

#Pagnite dzięki za info. To mogę jakiś czas spać spokojnie bo na moim terenie mam wielu Ekonomicznych
co będą woleć 15M za 48zł niż 1G za 70zł.


nie bardzo widze opcję na wywołanie takiego testu skryptem szczególnie że wymaga to posiadania zainstalowanej aplikacji
można by się pokusić o spreparowanie kilku końcówek z e zmiennymi IP publicznym z Twojej podsieci i postawienie za nimi lapka/serwa który byłby w stanie losować końcówkę i odpalać aplikację z testem ale to spora kombinacja jak na efekt czyli podbicie własnej statystyki w speedtest.net


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 23:01:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 80
Speedtest.net ma aplikację terminalową i było by to możliwe, ale speedtest.pl niestety nie, więc rzeczywiście jedyna opcja to jakiś laptop który by miał makro klikające myszką na przycisk "start" co minutę


Na górę
Post: pn, 11 lut 2019 23:15:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 488
Lokalizacja: Łódź
Pagnite pisze:
Speedtest.net ma aplikację terminalową i było by to możliwe, ale speedtest.pl niestety nie, więc rzeczywiście jedyna opcja to jakiś laptop który by miał makro klikające myszką na przycisk "start" co minutę
Jako że jestem linuxiarzem to właśnie wymyśliłem rozwiązanie... Wystarczy zrobić tunel odwrotny SSH i przekierować port 80 z speedtest.pl i wtedy na kompie który inicjuje tunel odpalasz speedtest i test robi się przez końcówkę klienta. To tak na szybko wymyślone i jestem przekonany na 99 procent że będzie działać.

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 0:15:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Ta tylko procesor nie uciągnie więcej niż kilkaset mega. Nie lepiej przyjrzeć się anatomii sesji takiego speedtest.pl i stworzyć konsolowy odpowiednik speedtest-cli dla speedtest.pl ? Sądzę, że pomogło by to wielu z nas :)


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 0:21:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
bobas69 pisze:
#Pagnite dzięki za info. To mogę jakiś czas spać spokojnie bo na moim terenie mam wielu Ekonomicznych
co będą woleć 15M za 48zł niż 1G za 70zł.


Nie możesz bo to błędna informacja, INEA ma nadal 21 pakietów internetowych.

Cennik z dzisiaj:

Obrazek


https://www.inea.pl/download//files/oferta_2019/Cennik_Internetowy__2019-02-11.pdf

I nie patrz na ceny bo są podane bez promocji...


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 8:52:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 12 gru 2008 20:39:50
Posty: 150
To konkretnie poszli z cenami. Ciekawe jak długo te ceny będą i czy to nie będzie ich przysłowiowy gwóźdź do trumny


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 9:34:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5259
dlaczego miałby być gwóźdź do trumny?
70zł za samego neta, to bardzo przyzwoite pieniądze. Infrastrukturę sobie wybudowali praktycznie z projektu, więc też ich to wiele nie kosztowało, a czy sprzedają klientowi 1giga czy 50mega... oni różnicy nie odczują, a na 70 zł pewnie dużo ludzi się skusi..


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 12:15:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2265
Lokalizacja: Kraków
Doliczcie do tego możliwe upusty na promocjach lokalnych u ich handlowców i wtedy się okaże że mają jeszcze więcej prędkości niż promują na stronie
i jak będzie uparty klient że on zapłaci max 40 pln to dostanie jakieś 100/20M


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 13:39:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1364
krasnoludek pisze:
dlaczego miałby być gwóźdź do trumny?
70zł za samego neta, to bardzo przyzwoite pieniądze. Infrastrukturę sobie wybudowali praktycznie z projektu, więc też ich to wiele nie kosztowało, a czy sprzedają klientowi 1giga czy 50mega... oni różnicy nie odczują, a na 70 zł pewnie dużo ludzi się skusi..

INEA po prostu miażdży konkurencję, jeżeli klient potrzebuje 1Gbps to za 70 zeta oferta jest bardzo przyzwoita (zważywszy że to net symetryczny), jeżeli nie to za niższe prędkości dostanie ofertę w promocji po znacznie niższej cenie ( wymieniony wyżej to cennik wyjściowy nie uwzględniający rzeczywistych ofert promocyjnych).


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 14:39:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Znalazł nam się ekspert od INEI z łódzkiego jak dobrze pamiętam. Większość pozycji w tabelce to ceny po miedzi (DOCSiS) tylko cztery ostatnie to FO. Żeby tylko ktoś z boku patrzący nie myślał,m że łacza poniżej 50zł od nich nie uszczypniesz. Da się przytulić porządną prędkość w granicach 100mb w granicach stówy z telewizją i telefonem


Na górę
Post: wt, 12 lut 2019 18:20:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1364
KR2615 pisze:
Da się przytulić porządną prędkość w granicach 100mb w granicach stówy z telewizją i telefonem

Chłopie obudź się, telewizja i telefonia nie jest za free, podziel to :3, u mojego ISP najtańszy pakiet TV to 25zł/m-c (praktycznie kopia DVB-T) i właśnie dlatego wielu korzysta z oferty, gdyż aby korzystać komfortowo z DVB-T to też trzeba zainwestować w solidną instalację antenową DVB-T, do tego telefonia i wychodzi 100 (najtańszy pakiet internetowy po światle to 50Mbps/45 zeta). INEA jeżeli będzie miała problemy ze sprzedażą usługi to "z poniedziałku na wtorek" rzucą promocję obniżającą cenę na czas oznaczony.


Na górę
Post: śr, 13 lut 2019 16:02:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3055
Camis pisze:
bobas69 pisze:
#Pagnite dzięki za info. To mogę jakiś czas spać spokojnie bo na moim terenie mam wielu Ekonomicznych
co będą woleć 15M za 48zł niż 1G za 70zł.


Nie możesz bo to błędna informacja, INEA ma nadal 21 pakietów internetowych.

Cennik z dzisiaj:

Obrazek


https://www.inea.pl/download//files/oferta_2019/Cennik_Internetowy__2019-02-11.pdf

I nie patrz na ceny bo są podane bez promocji...


Ale to jest jedynie cennik do liczenia upustów, normalne jest że na przestrzeni lat Inea miała masę taryf od 1 Mb do dzisiejszych 10 Gb i do dziś pewnie są Abonenci którzy wiszą na starych umowach, więc musi mieć cennik wyjściowy ale służy on tylko technicznie do wyznaczenia wysokości danego upustu który musi zwrócić Abonent gdy rozwiąże umowę lub ją zerwie przed terminem. Obecna oferta to dwie prędkości 1 Gb i 10 Gb i koniec co najwyżej mogą być wyższe lub niższe upusty terytorialne ewentualnie ograniczenia technologiczne. Ale tam gdzie GPON tam Abonent ma do wyboru dwie taryfy i wsio, z jednej strony licząc per 1 Mbit to tanio z drugiej licząc Abonament to już ze 20-30% drożej niż najtańsze taryfy u największych operatorów. Jeżeli ktoś potrzebuje 1G to jest super oferta ale jak ktoś nie ma takiej potrzeby a będzie to jakieś 90% Abonentów to oferta słaba to tak jak kupić 100 l soku z terminem 2 dni - za 70 zł niby oferta życia ale i tak tego większość nie wypije. Oczywiście psychologia podpowiada że ludzie lubią kupować więcej niż potrzebują myśląc że oszczędzają - moim zdaniem z punktu widzenia Inei to dobre zagranie z punktu Abonenta to raczej 200 zł rocznie w komin na coś czego nie potrzebujemy.


Na górę
Post: śr, 13 lut 2019 17:21:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 506
Lokalizacja: Limanowa
Cytuj:
aby korzystać komfortowo z DVB-T to też trzeba zainwestować w solidną instalację antenową DVB-T


lol trzeba zainwestować około 100zł, normalnie inwestycja życia :sciana: :sciana: :sciana:

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: śr, 13 lut 2019 18:36:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
kamikaze pisze:
Obecna oferta to dwie prędkości 1 Gb i 10 Gb i koniec co najwyżej mogą być wyższe lub niższe upusty terytorialne ewentualnie ograniczenia technologiczne.


Tak masz rację:

Cytuj:
Nowości w sieci Inea: platforma telewizyjna HIWAY oraz tańsze pakiety internetowe

...

1 Gb/s lub 10 Gb/s

Od dzisiaj, 11 lutego 2019 roku, w ramach nowej oferty promocyjnej w sieci Inea dostępne będą tylko dwie prędkości Internetu: symetryczny światłowód o przepustowości 1 Gb/s za 69,90 zł oraz 10 Gb/s za 199,90 zł brutto miesięcznie. W poprzedniej ofercie pakiety te kosztowały odpowiednio 109,90 zł i 399,90 zł.

...



https://www.telepolis.pl/wiadomosci/tar ... nternetowe


Na górę
Post: śr, 13 lut 2019 21:08:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1364
kamikaze pisze:
Jeżeli ktoś potrzebuje 1G to jest super oferta ale jak ktoś nie ma takiej potrzeby a będzie to jakieś 90% Abonentów to oferta słaba to tak jak kupić 100 l soku z terminem 2 dni - za 70 zł niby oferta życia ale i tak tego większość nie wypije. Oczywiście psychologia podpowiada że ludzie lubią kupować więcej niż potrzebują myśląc że oszczędzają - moim zdaniem z punktu widzenia Inei to dobre zagranie z punktu Abonenta to raczej 200 zł rocznie w komin na coś czego nie potrzebujemy.

Dokładnie tak jest, to dobrze że większość klientów jest tego nieświadoma. :)
lanc70 pisze:
lol trzeba zainwestować około 100zł, normalnie inwestycja życia :sciana: :sciana: :sciana:

Można mieć i za 50 zeta jak się mieszka 10-20km od nadajnika. Przy odległościach rzędu 60-100km to ponad 100zł kosztuje sama antena dobrej jakości. Także twoja wiedza jest taka że na spoko możesz trzepać worki po cemencie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: alien52 i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 25 kwie 2019 20:55:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl