Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 20 sty 2019 18:56:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 20 sty 2019 17:10:09
Posty: 13
Cześć wszystkim!

Niedługo na budowę wchodzi elektryk, który mógłby ułożyć okablowanie potrzebne do rozprowadzenia internetu w domu.
Operator podłączy mi internet do kotłowni - zaznaczyłem czerwoną kropką.

Internetu będę potrzebował w ponumerowanych pomieszczeniach od 1 do 5. Stron żerański a ściany wykonane są z 8 cm pustaka silka (który jest masywny i przez to dobrze wygłusza pomieszczenia).

Pytanie, w jaki sposób optymalnie rozprowadzić sieć w takim domku? Jakich użyć urządzeń sieciowych, aby siła sygnału była dostatecznie dobra? Pomieszczenie nr 1 to biuro, w którym komputery mogą być podłączone kablowo (z wykorzystaniem switch).

- projekt parteru
Załącznik:
parter.jpg
parter.jpg [ 149.69 KiB | Przejrzano 902 razy ]


- projekt piętra
Załącznik:
pietro.jpg
pietro.jpg [ 220.62 KiB | Przejrzano 902 razy ]


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 13:01:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2558
Lokalizacja: Kraków
dziś pewnie nie ale zastanów się dobrze czy za 5-10 lat nie będzie Ci potrzeba więcej punktów kablowych i we wszystkich pomieszczeniach

pamiętaj że wifi nie do wszystkiego się nadaje

zastanów się czy nie potrzebujesz/będziesz potrzebował skrętek gdzies na zewnątrz (kamery jakieś inne rozwiązania


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 13:15:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 498
U mnie sprawa jest banalnie prosta, bo:
- do KAŻDEGO pomieszczenia ze skrzynki abonenckiej układam dwa przewody koncentryczne 75 Ohm
- do KAŻDEGO pomieszczenia ze skrzynki abonenckiej prowadzę dwie skrętki kategorii 5e
- wszystko jest w peszlach, ale coś w nich wymienić po latach jest i tak kłopotliwe. Robię to bardziej dla bezpieczeństwa niż późniejszej wymiany. Ale też nie mówię, że się nie da.
- z okolicy komina do skrzynki abonenckiej prowadzę dwa przewody koncentryczne 50 Ohm (LTE), sześć przewodów koncentrycznych 75 Ohm (4 pod SAT Hotbird, 2 pod DVBT), skrętkę na potrzeby Internetu radiowego.
- skrzynka abonencka jest na tyle duża żeby zmieścił się w niej multiswitch, zwrotnica, switch, router
- do skrzynki abonenckiej doprowadzony jest też oczywiście prąd
- znajomi instalatorzy z ogródka prowadzą też do skrzynki abonenckiej światłowód

Gdzie Ty masz miejsce na taką skrzynkę? Czerwona kropka, czyli kotłownia?


Na górę
Post: wt, 22 sty 2019 11:13:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 249
Domyślnie bez liczenia zakładaj natychmiast 1 skrętkę do każdego pomieszczenia użytkowego.

Pom1.
- na rysunku widzę dwie siedzące przed kompami osoby to już dwa przewody a więc jak już dwa przewody są zajęte to dajesz 3 przewody
- nie wiem czy w tym pomieszczeniu jest tv ale jak jest to minimum 1 przewod

Pom2.
- 3 przewody pod TV (jeden do IPTV, jeden do TV dla Netflixa 8k, jeden dla konsoli zeby pobierac gry)
- i dałbym czwarty dodatkowy

Pom3.
- to chyba jakas sypialnia więc jesli będzie tam TV to minimum 2 skrętki

Pom4.
- minimum 2 skrętki pod TV
- widzę tam biurko więc z 1 skrętka by się przydała

Pom5.
- 3 przewody pod TV (jeden do IPTV, jeden do TV dla Netflixa 8k, jeden dla konsoli zeby pobierac gry)
- i dałbym czwarty dodatkowy


WiFi zawsze jest ostatecznością z uwagi na to jak kostruowane są twoje urządzenia odbiorcze. Dla przykładu nagorsze problemy z wifi od zawsze mam w telewizorach i to nie ważne jakiej marki.
W przyszłości, możesz się ratować Power Linem ale to bez sens skoro w tej chwili możesz położyć jak człowiek przewody.
Drugim ratunkiem w przyszłości jest "bieda split" czyli jak zle zaprojektujesz ilosc przewodow to zawsze z 1 przewodu 8 żyłowego (1Gb/s) możesz zrobić dwa przewody 4 żyłowe (100Mb/s) nie jest to super rozwiazanie ale działa i działa o wiele lepiej niż jakakikolwiek link wifi.

No ale siec wifi i tak powinna byc z racji, że na kibelku z telefonem sie siedzi to dobrze zeby dzialalo. Jesli dysponujesz budzetem to najlepszym rozwiazaniem są Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE których trzeba by u Ciebie użyć od 2 do 4 sztuk.


Na górę
Post: pt, 01 lut 2019 4:25:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1421
Do każdego punktu z gniazdkami dociągnij po dwie skrętki. W zupełności wystarczy. A co do wifi to mając tyle skrętek możesz je po testach zasięgu porozmieszczać dowolnie. Za TV jak najbardziej po 3 sztuki.
Dodatkowo po 3 skrętki zewnętrzne na każdy narożnik domu do kamer. nawet jeśli będzie tam jedna kamera to zostaną ci kable na niskonapięciowe oświetlenie LED lub zewnętrzny AP do ogrodu.
U siebie tak zrobiłem i pomimo że używam może 5% kabli to pełna obsada zajęłaby dwa switche 48P plus 24P na kamery
ale to tylko dlatego tyle bo jeszcze nie położyłem skrętek w ogrodzie. Ale masz komfort podczas przemeblowań domu np.
Jeśli switche pod net i pod kamery (bo rejestrator, bo bezpieczeństwo) w różnych pomieszczeniach to zepnij je patchcordem światłowodowym (są gotowe w sprzedaży). I przynajmniej jeden switch z portem SFP+ lub 10G eth.

A wersja Januszowa to jedna skrętka w salonie i druga na piętrze po przekątnej do salonu. Na końcach routery a w nich masz 4 porty do rozciągnięcia patchcordów. Wersja Januszowa to samospełniająca się karma więc robisz na własne ryzyko :zlosnik:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 sie 2019 17:50:09

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl