Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 12 sty 2019 13:50:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5331
posiadam taki inwerter volt Polska sinusPRO-500E.
Zakupiłem go kilka lat temu, zanim na trzepaku pojawiły się mało pochlebne opinie.
Niemniej z działania jestem zadowolony (nie restartują się urządzenia przy przełączaniu i wszystko działa ok i stabilnie).
Dzisiaj była akcja 'migania' prądu. Sprzęty wszystkie działają, natomiast sam inwerter jakby zgłupiał, tzn. co kilka\kilkanaście sekund załącza się wiatrak na 2-5 sekund. Jest to o tyle wkurzające, że jest on dość głośny.
Sam inwerter jest trzymany w temperaturze pokojowej. Już 3 godziny odkąd prąd jest non-stop, a on się niemoże uspokoić..
Ktoś coś???


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 14:43:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2722
Lokalizacja: Kraków
krasnoludek pisze:
posiadam taki inwerter volt Polska sinusPRO-500E.
Zakupiłem go kilka lat temu, zanim na trzepaku pojawiły się mało pochlebne opinie.
Niemniej z działania jestem zadowolony (nie restartują się urządzenia przy przełączaniu i wszystko działa ok i stabilnie).
Dzisiaj była akcja 'migania' prądu. Sprzęty wszystkie działają, natomiast sam inwerter jakby zgłupiał, tzn. co kilka\kilkanaście sekund załącza się wiatrak na 2-5 sekund. Jest to o tyle wkurzające, że jest on dość głośny.
Sam inwerter jest trzymany w temperaturze pokojowej. Już 3 godziny odkąd prąd jest non-stop, a on się niemoże uspokoić..
Ktoś coś???


może go uwaliło - one nie były projektowane do zapobiegania takim migotaniom

wypnij go z sieci oraz odłącz aku i po kilku minutach podłącz ponownie jeśli wstanie to zwyczajnie zwisł a jesli nie wstanie to umarł :)


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 15:52:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5331
on działa. tzn, jak odłączę mu zasilanie, to jest wszystko ok, podłączę i nadal jest ok.
Zastanawiam się, czy akumulator nie umarł, bo niby ciągle go ładuje, ale z drugiej strony jakośtam działa, skoro po odłączeniu zasilania wszystkie sprzęty pracują... Odłączę na chwilę aku i sprawdzę..

---------
edit
---------
Po odłączeniu akumulatora dziwna sprawa, bo wyświetlacz inwertera informuje, że akumulator jest ładowany, wiatrak włącza się na ułamek sekundy...


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 16:48:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2722
Lokalizacja: Kraków
krasnoludek pisze:
on działa. tzn, jak odłączę mu zasilanie, to jest wszystko ok, podłączę i nadal jest ok.
Zastanawiam się, czy akumulator nie umarł, bo niby ciągle go ładuje, ale z drugiej strony jakośtam działa, skoro po odłączeniu zasilania wszystkie sprzęty pracują... Odłączę na chwilę aku i sprawdzę..

---------
edit
---------
Po odłączeniu akumulatora dziwna sprawa, bo wyświetlacz inwertera informuje, że akumulator jest ładowany, wiatrak włącza się na ułamek sekundy...


raczej bym nie zakładał pełnej sprawności takiego urządzenia i zastosował wymianę na nowy szczególnie że ich ceny nie są wielkie


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 18:36:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 516
Lokalizacja: Limanowa
krasnoludek pisze:
posiadam taki inwerter volt Polska sinusPRO-500E.
Zakupiłem go kilka lat temu, zanim na trzepaku pojawiły się mało pochlebne opinie.
Niemniej z działania jestem zadowolony (nie restartują się urządzenia przy przełączaniu i wszystko działa ok i stabilnie).


Mam działa i jestem zadowolony, nie wiem kto takie opinie pisze...

Ktoś musiał mieć doktorat z "jak tego nie robić"

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 20:54:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3932
Lokalizacja: Szczecin
U mnie wiatrak się włącza tylko podczas ładowania, albo korzystania z akumulatora. Wygląda to tak, jakby akumulator się co chwilę doładowywał. Może faktycznie nie trzyma już parametrów. Albo tak jak pisał ktoś wcześniej, zwyczajnie się zawiesił procesor, który steruje przetwornicą. Jeśli kiedyś długo nie było prądu, to ta przetwornica ma z tym problem, tzn. zbyt głęboko rozładowuje akumulator. Niestety nie można regulować progu odłączenia akumulatora.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 21:15:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5331
się uspokoiło już. byćmoże pomogło co zrobiłem:
po odłączeniu akumulatora, jeszcze przez dość długi okres czasu inwerter widział jakby akumulator był, i próbował go doładowywać (na panelu kreseczki od capacity chodziły z lewa do prawa) wiatrak załączał się na ułamek sekundy.
po jakimś czasie wiatrak już się nieodzywał (co ciekawe na panelu 'capacity' było full, a akumulator nadal nie był podpięty.
Podłączyłem akumulator, wiatrak się załączył, ale po pewnym czasie wyłączył, i od tego czasu jest spokój.
Całkiem możliwe że coś mu elektronika zaczyna szwankować. Będę go miał na oku.


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 23:43:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 801
Techtron teraz robi swoje przetwornice zeta-tech, czy coś takiego. Namawiałem typa, żeby zrobił wersję 1U, albo 2U samą przetwornicę. Niestety zero odpowiedzi. Pewnie go to nie interesuje.


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 9:09:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 29 maja 2008 21:10:44
Posty: 833
emigrant: masz na myśli ten model: https://techtron.pl/p2739,zasilacz-awar ... -1600.html ?
I co oni opracowali konstrukcje u nas i wyprodukowali to też tutaj ? Dziwne że w ofercie mają dużo produktów marki VOLT.....


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 9:32:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 224
Lokalizacja: Wrocław
gakusei pisze:
emigrant: masz na myśli ten model: https://techtron.pl/p2739,zasilacz-awar ... -1600.html ?
I co oni opracowali konstrukcje u nas i wyprodukowali to też tutaj ? Dziwne że w ofercie mają dużo produktów marki VOLT.....

Oni nie wiem, natomiast https://www.polskieprzetwornice.pl/skle ... cts_id/132 podobno projektują w PL, czekam na wycenę wersji rackowej. Gdyby było nas więcej chętnych, to może pójdzie szybciej.


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 10:57:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 801
gakusei pisze:
emigrant: masz na myśli ten model: https://techtron.pl/p2739,zasilacz-awar ... -1600.html ?
I co oni opracowali konstrukcje u nas i wyprodukowali to też tutaj ? Dziwne że w ofercie mają dużo produktów marki VOLT.....


Nie mam na myśli żadnego modelu. Ten gość kiedyś sprzedawał Volt Polska głównie. Teraz robi swoje konstrukcje pod nazwą ZA-TECH. Nawet ma swój kanał https://www.youtube.com/user/TechtronPL/videos Raczej te całe ZA-TECH to produkcja chińska z chińskich części tak jak to robi Volt Polska. Pradopodobnie te przetwornice ZA-TECH konstrukcyjnie są lepsze od padła Volt Polska.


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 23:53:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1046
Cud techniki to to nie jest. Kilka razy zgłupiało mi to po podłączeniu agregatu z "prostokątem". Jeden z VOLT'ów w małej serwerowni głupieje nonstop na temat OVERLOAD, mimo, że podłączone jest do niego niecałe 100W. Do tego wprowadza masę harmonicznym w paśmie krótkofalarskim (amatorskim). Wywaliłem już to dawno z domu, obecnie siedzą dwa ever specline1000, w kilku miejscach w sieci też. Z everem żadnych kłopotów.


Na górę
Post: pn, 14 sty 2019 0:05:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 801
Everów przypadkiem nie robią w Polsce? Czy niestety jak inni, Made in China? Mam Volt Polska 300 W, tego białego w kotłowni. Wcześniej był taki czarny, który padł po 2 miesiącach, to w ramach gwarancji dali tego białego, bo tamten już nie był w produkcji. Działa do dziś. Wtedy to nawet nie byłem świadomy, że przetwornice Volt Polska to chińczyki...


Na górę
Post: pn, 14 sty 2019 2:49:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2722
Lokalizacja: Kraków
emigrant pisze:
Everów przypadkiem nie robią w Polsce? Czy niestety jak inni, Made in China? Mam Volt Polska 300 W, tego białego w kotłowni. Wcześniej był taki czarny, który padł po 2 miesiącach, to w ramach gwarancji dali tego białego, bo tamten już nie był w produkcji. Działa do dziś. Wtedy to nawet nie byłem świadomy, że przetwornice Volt Polska to chińczyki...



nawet jeśli coś jest składane w polsce to co za różnica jeśli z chińskich podzespołów?


Na górę
Post: pn, 14 sty 2019 3:07:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 132
emigrant pisze:
Everów przypadkiem nie robią w Polsce? Czy niestety jak inni, Made in China? Mam Volt Polska 300 W, tego białego w kotłowni. Wcześniej był taki czarny, który padł po 2 miesiącach, to w ramach gwarancji dali tego białego, bo tamten już nie był w produkcji. Działa do dziś. Wtedy to nawet nie byłem świadomy, że przetwornice Volt Polska to chińczyki...

Ever jest z Poznania.
Wszystko ma chińskie części i akumulatory


Na górę
Post: pn, 14 sty 2019 4:53:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 801
Takie to są polskie produkty... Jak agregaty Made in Germany z Chin. :rotfl:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 wrz 2019 14:56:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl