Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 09 lis 2018 10:41:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 04 sty 2009 11:25:24
Posty: 21
Witam musze przekazać zew adres ip wydzielony z puli /28 na jeden ruter wewnatrz sieci z maska /30
np:
Pula zew 19x.19x.19x.81/28
czyli
adres sieci 195x19x.19x.80
pierwszy 195x19x.19x.81
ostatni 195x19x.19x.94
adres broadcast 19x.19x.19x.95

Wydzielony adres dla klienta 19x.19x.19x.94/30 ma być skonfigurowany na jego routerze
Główny router CCR po drodze most na mikrotik koncowka klienta mikrotik
Jak to poprawnie skonfigurować


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 15:50:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 156
Gdzie masz przydzieloną i zaadresowaną tą pulę /28? Na uplinku? Jeżeli tak, to nie da się zaadresować bezpośrednio tej puli klienckiej (19x.19x.19x.92/30) po stronie interfejsu, do którego podłączony jest klient bez udziału dostawcy uplinku w zakresie ustawienia routingu. Sam możesz zrobić co najwyżej NAT 1:1.


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 18:04:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 04 sty 2009 11:25:24
Posty: 21
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 19:15:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Czekaj bo chyba się trochę namieszało

Masz połączeniówkę /30 i w niej wroutowaną pulę /28 gdzie na tej /28 masz wszystkie adresy do wkorzyatania bo bramę masz z połączeniówki /30


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 20:02:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 57
pppoe


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 20:04:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1125
kolega ma coś pomieszane ale działa :) ile razy ja widziałem dziwne konfigi :) a póżniej coś jednak nie działa :)

wklej chociaż konfig to nakierujemy :)


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 20:25:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2048
sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.

Robisz vlan i odbierasz go na ostatnim mt klienta. Vlan musi przechodzić przez mosty. Na głównym mikrotiku tworzysz interfejsy vlan i podpinasz je pod jeden fizycznie port. Natujesz między interfejsami virtualnymi. Mam pisać dalej, ja mam tak zrobione. Można inaczej. Ja mam osobnego mikrotika co robi adresy publiki z połączeniówki, dalej jest ccr do reszty zadań. Niektórzy klienci potrzebują bezpośrednio bez nata publika bo im się tunele rozpinają.


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 20:32:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 04 sty 2009 11:25:24
Posty: 21
hub_lan pisze:
sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Czekaj bo chyba się trochę namieszało

Masz połączeniówkę /30 i w niej wroutowaną pulę /28 gdzie na tej /28 masz wszystkie adresy do wkorzyatania bo bramę masz z połączeniówki /30


Tak to właśnie wygląda


Na górę
Post: sob, 10 lis 2018 10:42:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1723
Lokalizacja: W-wa
Jezeli uzyjesz maski mniejszej, najprosciej /32 to mozesz przerutowac przez prywatna adresacje. Byleby sie trasy zgadzaly wewnatrz.


Na górę
Post: sob, 10 lis 2018 11:13:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1719
Lokalizacja: Kraków
sono2020 pisze:
hub_lan pisze:
sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Czekaj bo chyba się trochę namieszało

Masz połączeniówkę /30 i w niej wroutowaną pulę /28 gdzie na tej /28 masz wszystkie adresy do wkorzyatania bo bramę masz z połączeniówki /30


Tak to właśnie wygląda

no to nie widze możliwości uzyskania sytuacji
końcówka operatora -> switch -> dwa równolegle podłączone routery niezależne od siebie

jak byś miał to bez połączeniówki to by się dało tak zrobić


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 22:13:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 02 sty 2015 21:30:12
Posty: 24
Do niedawna coś takiego robiłem na 1100AHx2 porty spięte były w bridge i hosty dostawały publiczne adresy ip. Przepustowości ustawiane były na interfejsach eth.

Teraz miałem potrzebę zrobienia czegoś podobnego w innym miejscu i z racji braku AHx2 poszedłem w AHx4 - niestety to urządzenia niema możliwości ustawiania przepustowości na porcie eth, simple queues też nie działają na interfejsach fizycznych. - może ktoś wie przy okazji jak rozwiązać taki problem.


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 22:15:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 02 sty 2015 21:30:12
Posty: 24
czolo pisze:
Jezeli uzyjesz maski mniejszej, najprosciej /32 to mozesz przerutowac przez prywatna adresacje. Byleby sie trasy zgadzaly wewnatrz.


A możesz opisać jak to zrobić ?


Na górę
Post: ndz, 18 lis 2018 4:48:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 414
/28 musi być wyroutowana na twój adres z ip z /30 (to uzyskasz z dostawcą, Panie tak jest zrobione), dalej masz parę opcji:
1. Dzielisz /28 na 4x/30 i robisz statyczny routing po wewnętrznym szkielecie
2. Vlna, eiop czy inny tunel i tam dajesz /30, plus taki że klient nie widzi trasy po twoim szkielecie
3. Valn, eiop czy inny tunel i tam dajesz pppoe i dajesz my 1 zew adres z brama nawet jakąś wnętrza (adres ccra)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 gru 2018 3:07:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl