Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 14 wrz 2018 16:41:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 19 cze 2015 10:06:31
Posty: 75
Ciekaw jestem czy mieliście podobny przypadek.

Szybka instalacja u klienta. Po weekendzie loguję się by poprawić config a tu taka niespodzianka:

Kod:
/ip firewall filter
add action=tarpit chain=input comment=\
    "Add you ip addess to allow-ip in Address Lists." disabled=yes dst-port=\
    30553 protocol=tcp
add action=add-src-to-address-list address-list=allow-ip \
    address-list-timeout=1h chain=input comment=\
    "I closed the vulnerability with a firewall." disabled=yes packet-size=\
    1083 protocol=icmp
add action=accept chain=input comment=\
    "Please update RouterOS and change password." disabled=yes \
    src-address-list=allow-ip
add action=drop chain=input comment=\
    " You can say thanks on the WebMoney Z399578297824" disabled=yes \
    dst-port=53 protocol=udp
add action=drop chain=input comment="or BTC 14qiYkk3nUgsdqQawiMLC1bUGDZWHowix1\
    . My Telegram http://t.me/router_os" disabled=yes dst-port=\
    53,8728,8729,21,22,23,80,443,8291 protocol=tcp
add action=passthrough chain=input disabled=yes


flash/sys-note.txt
Kod:
DEVICE HACKED - ACCOUNT admin HAD UNSAFE PASSWORD


Na górę
Post: pt, 14 wrz 2018 16:49:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 869
Miales stara wersje mt, a mogles jednym kliknieciem zaaktualizowac..
Teraz, albo reset do fabryki - to w najlepszym wypadku, albo netinstall..


Na górę
Post: pt, 14 wrz 2018 18:03:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 104
darux pisze:
Miales stara wersje mt, a mogles jednym kliknieciem zaaktualizowac..
Teraz, albo reset do fabryki - to w najlepszym wypadku, albo netinstall..

Tylko netinstall. Cholera wie co tam jeszcze siedzi...

Problem tak stary a tu się jeszcze ludzie nabierają.


Na górę
Post: sob, 15 wrz 2018 10:53:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1355
Lokalizacja: Myszków
Dlaczego nie macie nawyku automatycznego aktualizowania fw na sprzęcie przy instalacji?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 15 wrz 2018 11:15:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1690
Lokalizacja: Kraków
Cramin pisze:
Dlaczego nie macie nawyku automatycznego aktualizowania fw na sprzęcie przy instalacji?

Bo to bezcelowe - nowe fw pojawiają się w tempie strzałów serią z kałacha a posiadanie na sieci 1702480832 różnych fw nigdy nie kończy się dobrze


Na górę
Post: sob, 15 wrz 2018 11:33:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1355
Lokalizacja: Myszków
Dlaczego bezcelowe. Sprzet przychodzi z fw z jakim został wypuszczony na rynek, często jest to fw z przed roku albo i więcej. Aktualizacja potrafi wyeliminować często wiele problemów wieku dziecięcego sprzętu.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 15 wrz 2018 22:23:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1690
Lokalizacja: Kraków
Cramin pisze:
Dlaczego bezcelowe. Sprzet przychodzi z fw z jakim został wypuszczony na rynek, często jest to fw z przed roku albo i więcej. Aktualizacja potrafi wyeliminować często wiele problemów wieku dziecięcego sprzętu.



A.... OK :) miałeś na myśli aktualizację ale nie wiem dlaczego zrozumiałem że do najnowszej :)

sorki chyba coś mi siadło na oczy:)


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 9:30:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1355
Lokalizacja: Myszków
Do najnowszej w chwili konfigurowania.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 10:40:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 104
Lokalizacja: WLKP
no bo najlepszy jest 6.27 jak to słyszę.
Przestaje działać szukamy winnych, oby na braku dostępu się kończyło, ale jak komuś kasa wyparuje będzie zabawnie i do śmiechu a wystarczyło 2x kliknąć.
ad vocem
Cytuj:
Siedzi Baca na drzewie i piłuje gałąź na której siedzi, przechodzi turysta:
- Baco spadniecie!
- Ni, nie spadnę!
- Spadniecie!
- Ni!
- No mówię wam, że spadniecie!
- Eeee, ni spadnę!
Nie przekonawszy bacy Turysta poszedł dalej. Baca piłował, piłował aż spadł. Pozbierawszy się popatrzy za znikającym w oddali turystą i zdziwiony rzekł:
- Prorok jaki, czy co?

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 10:48:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 248
Moim zdaniem bugfixa jest ok:) nie ładują tam wszystkiego najnowszego, tylko to co się sprawdziło + latki bezpieczeństwa.


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 11:30:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1690
Lokalizacja: Kraków
Cramin pisze:
Do najnowszej w chwili konfigurowania.

A co z pozostałymi? nie obawiasz się konfliktów wersji?

Ja mam inną zasadę testujemy dany fw i jeśli jest OK to wprowadzamy na sieć i przy instalacji nowych sprzętów wszystkie dostają tej konkretny fw

jak wychodzi aktualizacja to znowu testujemy i jeśli jest OK to wprowadzamy na sieć


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 12:08:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 104
Lokalizacja: WLKP
hub_lan pisze:
Cramin pisze:
Do najnowszej w chwili konfigurowania.

A co z pozostałymi? nie obawiasz się konfliktów wersji?

Ja mam inną zasadę testujemy dany fw i jeśli jest OK to wprowadzamy na sieć i przy instalacji nowych sprzętów wszystkie dostają tej konkretny fw

jak wychodzi aktualizacja to znowu testujemy i jeśli jest OK to wprowadzamy na sieć


Testowanie jest dobre ale stawiając na publiku mając świadomość
Kod:
!) security - fixed vulnerabilities CVE-2018-1156, CVE-2018-1157, CVE-2018-1158, CVE-2018-1159;
Kod:
Ktoś z pewnych względów przed nawiasem dał !!!!

to świadome proszenie się o problemy.

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 12:52:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1355
Lokalizacja: Myszków
Jakich konfliktów wersji?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 13:44:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 107
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Na produkcyjnych najlepiej po prostu przełączyć channel na bugfix - tam są wszystkie łatki i stan funkcjonalności z 6.40.


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 19:46:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1690
Lokalizacja: Kraków
radexx pisze:
hub_lan pisze:
Cramin pisze:
Do najnowszej w chwili konfigurowania.

A co z pozostałymi? nie obawiasz się konfliktów wersji?

Ja mam inną zasadę testujemy dany fw i jeśli jest OK to wprowadzamy na sieć i przy instalacji nowych sprzętów wszystkie dostają tej konkretny fw

jak wychodzi aktualizacja to znowu testujemy i jeśli jest OK to wprowadzamy na sieć


Testowanie jest dobre ale stawiając na publiku mając świadomość
Kod:
!) security - fixed vulnerabilities CVE-2018-1156, CVE-2018-1157, CVE-2018-1158, CVE-2018-1159;
Kod:
Ktoś z pewnych względów przed nawiasem dał !!!!

to świadome proszenie się o problemy.


Nie mam żadnego urządzenia typu MT czy UBI na publiku więc niekoniecznie

Cramin pisze:
Jakich konfliktów wersji?


A takich np że: nowszy fw który załata dziury czy rozwiąże jakiś problem z reguły wprowadza problem lub dziurę tyle że w innym miejscu (np wymagając dodania czegoś do konfigu żeby urządzenie działało nadal w identyczny sposób)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 13 gru 2018 5:55:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl