Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 14 cze 2018 15:50:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Witam wszystkich specjalistów :) , od kilku dni mam mam zagwozdkę związaną z konfiguracją Mikrotik CRS125-24G-1S z firmwarem 6.42.1. 2xWAN z load balancingiem sumującym oba łącza + skrypt sprawdzający dostępność obu wanów


Problemy:

1) Niskie prędkości max transfer osiągany do 120 Mbit przy łączu wan1-300/150 Mbit wan2-150/150, czy można na mikrotiku bezpośrednio sprawdzić prędkość łącza dochodzącego do routera? Czy to może być kwestia konfiguracji czy bardziej wina po stronie ISP? (przy podłączeniu kablem bezpośrednio do głównego routera.

2) Wi-Fi guest zażądane przez UBIQUITI na mikrotiku skonfigurowane na VLAN 30 nie przydziela adresów z DHCP oraz po wpisaniu ręcznie adresu również sieć nie działa. Czy w firewall/mangle dla VLAN 30 powinien być ustawiony in. interface na pool dhcp dla sieci guest ( bo tylko to rzuciło mi sie w oczy ) ? Najdziwniejsze w tym jest to że problem dotyczy głownie urządzeń APPLE, czy jest to możliwe aby coś w konfiguracji było skopane?
EDIT: problem dotyczy jednak wszystkich urządzeń

Z góry dzięki za pomoc. :)
3) opcjonalnie czy mikrotik daje możliwość wycięcia ruchu z Android oraz IOS z sieci wi-fi firmowej? (brak możliwości podłączenia się do wi-fi dla telefonów) .


Ostatnio zmieniony pt, 15 cze 2018 12:07:03 przez Marek777, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 16:44:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 09 lut 2018 17:53:42
Posty: 12
Ad.3 czy nie wystarczy użyć a ACL?


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 16:51:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3464
Lokalizacja: Mazury
Seria CRS ma inne przeznaczenie niż te do ktorego go zastosowałeś. To bardziej switch niż router

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automatyczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień automatycznie


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 17:56:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 366
On więcej niż 150-200Mbps Ci nie przepuści w NAT

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 8:57:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Jeśli chodzi o ACL to nie znam zasady która mogła by wykluczyć telefony ? Masz jakiś pomysł ? I jesteście pewnie że ten faktycznie przełącznik ma takie ograniczenie i nie przepuści większego transferu ?


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 9:26:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) No tak to faktycznie bardziej switch niż router ale czy jesteście pewni ze po zmianie na urządzenie z serii RB2011 prędkości wzrosną, hm i tak się zastanawiam czy obecną konfigurację z tego będę mógł przerzucić na urządzenie serii RB2011 1:1 i będzie działać ? Trochę zajmie konfiguracja tego od nowa :/ Co do ACL czy znasz jakąś zasadę która wykluczy urządzenia mobilne ?


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 10:41:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 162
Lokalizacja: Wrocław
2011 i CRS125 ma ten sam procek
taniej i lepiej jest kupić BR750 Gr3 jako router i dual WAN nat itp a CRS zostawić jako switch


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 11:51:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 09 lut 2018 17:53:42
Posty: 12
Myślałem że po wifi mają się łączyć tylko urządzenia firmowe, po wcześniejszej twojej akceptacji. Jeśli ma być inaczej acl nie pomoże


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 15:52:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
A czy RB3011 nie będzie lepszym rozwiązaniem ? Mam tez do dyspozycji CRS109-8G-1S-2HnD-IN. Czy oba zapewnią pełne wykorzystanie łącza?


Na górę
Post: pt, 15 cze 2018 15:57:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Przecież Ci już doradzono. Najtańszy wydajny RouterBoard.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 9:08:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Chciałem tylko zapytać o opinie o CRS109-8G-1S-2HnD-IN bo takim sprzętem dysponuje i zanim przejdę cała konfigurację to chciałem się dowiedzieć czy w ogóle takie urządzenie podoła.


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 9:49:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Nie podoła, to jest Cloud Router Switch. Switch z możliwością routowania, ale wydajnością nie powala.
Podany przez Ciebie CRS109 to takie samo urządzenie tylko portów ma mniej.
Jak Cię stać to 3011 a rozsądnie to 750gr3 jako router, CRS125 jako switch.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 15:54:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Dzięki za podpowiedź :) :polacmu: jeszcze jak mogę to dopytam czy jest jakiś łatwy sposób żeby przenieś konfigurację pomiędzy crs125 a 750GR? Czy trzeba ręcznie przeklepywać?


Na górę
Post: wt, 19 cze 2018 16:09:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Kod:
/export

Obrobienie interfejsów najczęściej wystarczy w notatniku czy innym edytorze tekstu.
Kod:
/import

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 14:21:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Dziękuję :) prosta komenda a jaka pomocna :) ok jeden temat mieli byśmy załatwiony :) teraz mam jeszcze pytanie dodatkowe jeśli mogę oczywiście :) czy spotkałeś/liście się z przypadkami zakłócania sieci wi-fi na ubiquiti ? Sytuacja wygląda następująco:

6 x AP UNIFI skonfigurowane na kanałach "auto" osiągane prędkości do 50Mbps w takcie dnia spada do 1-2 czasami 5 Mbps przy czym na kablu internet działa w prędkości 120-150 Mbps w tej samej chwili.

z sieci wifi korzysta około 30 osób i z obserwacji nie wynika aby było to spowodowane ilością osób tylko właśnie jakimiś zakłóceniami sieci. W tej lokalizacji jest jeszcze około 20-25 innych sieci wi-fi które sie na siebie nakładaja.

Czy jest jakiś sposób w tych urządzeniach zwiększenia odporności na zakłócenia ?


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 17:30:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 104
Leczenie kanałowe lub używanie tylko 5 GHz (o ile je masz).


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 8:42:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 cze 2018 15:36:53
Posty: 8
Powiesz coś więcej o łączeniu kanałów? Właśnie zanim zakupię urządzenia 5ghz to chciałem sprawdzić wszystkie opcje.


Na górę
Post: pt, 22 cze 2018 10:22:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 431
Lokalizacja: Łódź
Leczenie nie łączenie ;) heh heh.

Czyli poszukaj kanału na którym działa w miarę ok.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: sp3cus i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 13:52:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl