piokol pisze:
Przyjmując że masz tylko 2GB ramu zdecydowanie nie powinieneś dawać ws jako hosta wirtualizacji. Na dobrą sprawę już sam fakt że chcesz postawić przynajmniej 4 maszyny z win włącznie wymagałoby jednak dodania pamięci, bo sam windows wymaga 1GB do stabilnego działania.
Osobiście sugerowałbym spróbować xensever skoro esxi nie działa. Chodzi mi m.in. o utrzymanie samego systemu. Xensever/esxi są dedykowanymi rozwiązaniami i nie mają nic nadmiarowego co wymuszało by instalowanie dodatkowych latek bezpieczeństwa. Windows po aktualizacjach zazwyczaj wymaga restartu a więc również położenia wszystkich wirtualek.
Jeszcze pytanie co masz na myśli mówiąc o urządzeniach? To jest coś podpinane go bezpośrednio pod serwery czy raczej chodzi po sieci wewnętrznej? Wirtualizowanie portów sprzętowych może być pewnym wyzwaniem.
Teraz z serii "u mnie działa" - ;)
Mam na lokalizacji "serwer" na starym i7 z 2 dyskami i 8GB ramu. Postawiony xensever a w środku 1ws2008 (AD, DHCP, plikownia) i 3linuxy (www, VPN i kilka eksperymentalnych wdrożeń)
Od 3 lat chodzi stabilnie i bez problemów. Jedyny minus to brak klienta webowego i oficjalny Control center działający tylko pod windowsem.
RAMu dojdzie obowiązkowo więcej, muszę upolować kości zgodne z tą płytą

Nie używam kart do macierzy

Urządzenia podpinane do gniazd (różne sprzęty USB i jedna karta PCI która wymaga Windowsa max XP/2K3 do obsługi)

ESXi nie chodzi bo brak zgodności, Xenservera nie znałem, jak wrócę z urlopu to mogę go spróbować wgrać

Pytanie czy strasznie trudny w konfiguracji czy podołam

Może zrobię rozpiskę VM-ek:
1- Windows- do niej podpięte są urządzenia typu karty, modemy, odbiorniki itd., które będą zarządzane przez sieć wewnętrzną z innej maszyny (coś jakby TeamViewer). Tu wymagany jest Windows ze względu na sterowniki, muszę mieć przez sieć możliwość pełnego sterowania tym systemem (klawiatura, obraz, głośniki itd.)
2-Windows- mały specjalizowany serwer na Windowsie, raczej nie jest mu potrzebne zarządzanie przez sieć, wystarczy na miejscu

3-Asterisk- wewnętrzna centralka VoIP na kilkanaście numerów, raczej nigdy nie będzie bardzo przeciążana.
4-Win/Linux- serwer WWW, FTP, poczta mailowa itd.

Pozdrawiam!