Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 04 gru 2017 21:20:16 
   Tytuł: Zasilanie urządzeń
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 296
Lokalizacja: Pyrlandia
Witam wszystkich.
Mam pytanko - jak rozwiązujecie temat zasilania urządzeń na maszcie - mt/ubi 24v ?
Mam do modernizacji dużą bazę i kombinuję jak to zrobić .....
W tej chwili jest poe adapter 16 100/100 + switch TPLink jetstream 16p 100 +1Gb+sfp,
ale niestety potrzeba więcej portów gigabitowych + poe. Jak to robicie , co proponujecie....


Na górę
Post: pn, 04 gru 2017 22:40:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 505
ubnt edgeswich poe 250 lub 500W. Dzięki temu masz na portach 24v lub 48v


Na górę
Post: pn, 04 gru 2017 22:44:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8419
adapter poe + netprotector 1gb inetech , moduły mają 8 portów. każdy moduł możesz zasilić innym napięciem (24V, 48V itp)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 05 gru 2017 12:43:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1286
Tak jak orin pisze, jetstreama zostaw, sa kozackie, netprotektora pod uziemienie, kilka stpkow krotkich i bedzie wsio banglac jak nalezy i masz wsio niezalezne Ja tak bede na wiosne robil

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 15:50:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 23 lut 2017 14:34:29
Posty: 2
My na większych bazach zwłaszcza jak musimy mixować napięcia 24/48 i porty 100/1G też stosujemy modułowe adaptery inetecha - wszystko w jednym to oszczędność miejsca (i sumie kasy), działają bezproblemowo i jak dotąd żadne podłączone do nich urządzenie nie padło ofiarą burz - oczywiście trzeba dobrze uziemić.
Dobrze sprawdzają się też panele CyberTeamu - tam gdzie jest trudny dostęp każdy doceni prędzej czy później zarządzalny panel POE :)

Do zasilania natomiast wykorzystujemy przetwornice głównie Volta ze zwykłymi akumulatorami - zapewnia to zasilanie awaryjne i stabilizację napięcia, a do tego zasilacze modułowe 24/48V MW lub Delta które zsilają adaptery POE - mają dość dobre sprawności, a całość dobieramy żeby wytrzymało przy zaniku zasilania min. 6h, a jak potrzeba dłużej to wystarczy podmienić akumulator.
Dodatkowy plus tego rozwiązania - mamy od razu awaryjne 230V np pod JetStreama :)


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 19:48:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 296
Lokalizacja: Pyrlandia
Co to znaczy ze zwykłymi aku? kwasiakami samochodowymi ?


mrbartez pisze:
My na większych bazach zwłaszcza jak musimy mixować napięcia 24/48 i porty 100/1G też stosujemy modułowe adaptery inetecha - wszystko w jednym to oszczędność miejsca (i sumie kasy), działają bezproblemowo i jak dotąd żadne podłączone do nich urządzenie nie padło ofiarą burz - oczywiście trzeba dobrze uziemić.
Dobrze sprawdzają się też panele CyberTeamu - tam gdzie jest trudny dostęp każdy doceni prędzej czy później zarządzalny panel POE :)

Do zasilania natomiast wykorzystujemy przetwornice głównie Volta ze zwykłymi akumulatorami - zapewnia to zasilanie awaryjne i stabilizację napięcia, a do tego zasilacze modułowe 24/48V MW lub Delta które zsilają adaptery POE - mają dość dobre sprawności, a całość dobieramy żeby wytrzymało przy zaniku zasilania min. 6h, a jak potrzeba dłużej to wystarczy podmienić akumulator.
Dodatkowy plus tego rozwiązania - mamy od razu awaryjne 230V np pod JetStreama :)


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 21:08:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3030
my obecnie tam gdzie modernizujemy do AC dajemy na mniejsze bazy Edgeswitch 8p zasilany merawexem 48V 6A gdzie wpinamy radia na szkielet plus RB960 PGS zasilany merwexwm 24v 12A gdzie idą APki do klientów i robi on jako koncentrator PPPoE i jakiś tam FW. Na większe lokalizacje dajmy większe edgeswitch 24 lub 48p zasilane UPS Orvaldi V2Kl z zewnętrznymi aku 4 x 65APh Europower na szklielet plus EdgeSwitch 8 150w zasilany meravex 48v na APki i spięty z CCR1009 robiącym za koncentrator PPPoE. Dodatkowo na wszelkie NECki Siae i inne radiolinie idą dedykowane merawexy 48V.

Przez co wylatują wszystkie kostki PoE i switche TP Jetstrem - których notabene szkoda bo to fajny sprzęt ale chcemy mieć obecnie większą kontrolę nad zasilaniem a one tego niestety nie dają


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 23:21:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 296
Lokalizacja: Pyrlandia
A jakoś to zabezpieczacie wszystko?


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 23:29:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1351
gino11 pisze:
A jakoś to zabezpieczacie wszystko?

Prezerwatywami i modlitwą :zlosnik:
A tak na poważnie to właśnie jestem w trakcie odchorowywania wszelkiej maści adapterów poe rack.
jak potrzeba więcej miejsca montuje szafkę zewnętrzną rack Mantara każda antena swój zasilacz,
JetStreama z serii SG, przetwornicę Volt na jeden aku i jakieś aku żelowe min 75Ah.
Jak na razie Dla Mnie rozwiązanie najlepsze.


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 0:28:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1286
Kod:
A tak na poważnie to właśnie jestem w trakcie odchorowywania wszelkiej maści adapterów poe rack.

Dlaczemu?


A gdzie patchpanel pod kable od anten? nie uzywasz?

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 9:49:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3030
gino11 pisze:
A jakoś to zabezpieczacie wszystko?


Nie poza zwykłym podłączeniem masztów do odgromówki:) gdyż nie widzę ekonomicznego uzasadnienia - koszt wykonania poprawnej instalacji antyprzepięciowej na każdym z PA a mamy ich grubo ponad 100 jest niewspółmierny do kosztów jakie ponosimy w związku z naprawami - zresztą w dużej mierze i tak płaci za to ubezpieczyciel bo PA są ubezpieczone więc koszt marginalny zwłaszcza że tak naprawdę 95% urządzeń wytrzymuje przez cały czas ich eksploatacji czyli około 5 lat, przez ostanie 3 lata mieliśmy tak naprawdę tylko trafienia w dwa Punkty


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 10:44:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1286
Kod:
 zresztą w dużej mierze i tak płaci za to ubezpieczyciel bo PA są ubezpieczone więc koszt marginalny

Ile placicie za kazdy punkt? Gdzie ubezpieczyliscie? Oddaja za spalony sprzet kwote zakupu? Trzeba okazywac dowod zakupu?

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 11:23:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
Ja ubezpieczałem w pzu. Niepamiętam ile % chcieli od oszacowanej wartości, ale przestało się opłacać bo:
-uszkodzeń poburzowych na nadajnikach mam bardzo mało
-było coś takiego jak franszyza i generalnie na dzień dobry, odejmowali sobie jakąśtam kwotę, i jak raz chciałem skorzystać, to za bridga dostałem coś koło 20zł... Także albo zgłaszać straty na większą kasę, albo wogóle.
Teraz mam tylko od jakiśtam pożarów i innych nierealnych pierdół + OC. I to właśnie tylko o oc mi chodzi.
Jak narazie nieżałuję.


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 11:39:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 23 lut 2017 14:34:29
Posty: 2
Dokładnie - zaszaleliśmy raz i kupiliśmy zaczynając przygodę z przetwornicami dwa żele do głębokiego rozładowania - dobrych firmy, kosztowały prawie 3x więcej od zwykłych kwasówek i obydwa po nie całym roku poleciały do reklamacji, a ze zwykłymi jak na razie nie mieliśmy żadnych problemów, a na niektórych bazach uptime ponad 3 lata. Także doszliśmy do wniosku że ekonomiczniej będzie wymienić co 2-3 lata taki akumulator, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. Znajomy z innej sieci nękany brakami prądu kupił 2x220Ah i po ostatnich wichurach i problemach z zasilaniem napisał tylko "18h - dało rade :-)"

gino11 pisze:
Co to znaczy ze zwykłymi aku? kwasiakami samochodowymi ?

mrbartez pisze:
My na większych bazach zwłaszcza jak musimy mixować napięcia 24/48 i porty 100/1G też stosujemy modułowe adaptery inetecha - wszystko w jednym to oszczędność miejsca (i sumie kasy), działają bezproblemowo i jak dotąd żadne podłączone do nich urządzenie nie padło ofiarą burz - oczywiście trzeba dobrze uziemić.
Dobrze sprawdzają się też panele CyberTeamu - tam gdzie jest trudny dostęp każdy doceni prędzej czy później zarządzalny panel POE :)

Do zasilania natomiast wykorzystujemy przetwornice głównie Volta ze zwykłymi akumulatorami - zapewnia to zasilanie awaryjne i stabilizację napięcia, a do tego zasilacze modułowe 24/48V MW lub Delta które zsilają adaptery POE - mają dość dobre sprawności, a całość dobieramy żeby wytrzymało przy zaniku zasilania min. 6h, a jak potrzeba dłużej to wystarczy podmienić akumulator.
Dodatkowy plus tego rozwiązania - mamy od razu awaryjne 230V np pod JetStreama :)


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 19:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 296
Lokalizacja: Pyrlandia
W sumie racja... ja od czasu jak zacząłem ubezpieczać nadajniki. To faktycznie nic się nie dzieje ... no w zasadzie tylko w tym roku było inaczej bo mi grad kilkanaście anten Cyber....... podziurawił.


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 23:29:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1351
djvolt1942 pisze:
Kod:
A tak na poważnie to właśnie jestem w trakcie odchorowywania wszelkiej maści adapterów poe rack.

Dlaczemu?


A gdzie patchpanel pod kable od anten? nie uzywasz?

Akurat w tamtym czasie nie stosowałem. Problem był taki, że po wyciągnięciu/włożeniu jednego kabla część anten UBNT resetowała się do fabryki.
Potem magiczne wyłączanie "reset button". W końcu olałem.
W serwerowni mam oczywiście patchpanel bo bym nie ujechał z kablami.


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 11:47:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2468
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
chcemy wykorzystać switch ES-24 24xpoe 500W

http://cdr.pl/p4498,edgeswitch-es-24-500w-4p.html

pomysł jak go zasilić z bufora 24 lub 48 lub innego ?? :)

mógłbym kupić model EP-16 zasilić 48V ale on ma jedynie 16xportów a to trochę za mało :(


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 11:49:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Rozebrać, przemierzyć napięcia wychodzące z zasilacza, podłączyć zasilanie zamiast zasilacza AC/DC.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 21 cze 2018 13:03:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2468
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
szkoda nowego :(

myślę jakiś inwerter itp... ale jak pobiera 500W to muszę taki zakupić a jak to pod bufor 150W podpiąć


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 11:05:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 307
Lokalizacja: woj.śląskie
Inne pytanko. Czy macie jakieś doświadczenia z podłączaniem sprzętu UBNT AC z portem Gigabit do Netprotektorów 10/100 ??

(ps. Miałem przypadek, że po 2h pracy Isostation AC się zepsuł, padł port. Tam był Netprotektor inetech poe 10/100 i zasilanie 12V, nie wiem co zawiodło. Ale inny starszy PB AC 500 chodzi tak zasilony bez problemów.)


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 11:35:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
GieTe pisze:
Inne pytanko. Czy macie jakieś doświadczenia z podłączaniem sprzętu UBNT AC z portem Gigabit do Netprotektorów 10/100 ??

(ps. Miałem przypadek, że po 2h pracy Isostation AC się zepsuł, padł port. Tam był Netprotektor inetech poe 10/100 i zasilanie 12V, nie wiem co zawiodło. Ale inny starszy PB AC 500 chodzi tak zasilony bez problemów.)


nie spotkałem się z zasilaniem ubi na 12V

jak masz uziemiony ten net protektor?


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 11:40:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 307
Lokalizacja: woj.śląskie
Tak, wiem, że te nowe AC już tylko na 24V (stara wersja XC chodzi jeszcze na 12V).
Netprotektor wpięty do PE.


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 19:50:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
GieTe pisze:
Tak, wiem, że te nowe AC już tylko na 24V (stara wersja XC chodzi jeszcze na 12V).
Netprotektor wpięty do PE.


co masz przed net protektorem (ochronniki na zasilaniu itp) PE gdzie jest zapięte dalej? (sprawdź czy np trochę wcześniej nie jest połączone z N )

co do zasilania to za niskie napięcie (długi kabel niskiej jakości) też mi kiedyś uszkodziło radio


Na górę
Post: ndz, 16 wrz 2018 19:55:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 307
Lokalizacja: woj.śląskie
PE idzie dalej do rozdzielni i do ziemi. Co do kabla to tab był krótki odcinek ale właśnie na 12V na co nie zwróciłem uwagi (bo zawsze działało):)

Ale pytanie miałem inne, czy można urządzenia gigabit zapinać przez PoE z netprotektorem w opcji 10/100 ??


Na górę
Post: pn, 17 wrz 2018 15:09:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1713
Lokalizacja: Kraków
GieTe pisze:
PE idzie dalej do rozdzielni i do ziemi. Co do kabla to tab był krótki odcinek ale właśnie na 12V na co nie zwróciłem uwagi (bo zawsze działało):)

Ale pytanie miałem inne, czy można urządzenia gigabit zapinać przez PoE z netprotektorem w opcji 10/100 ??


jeśli to jest poe ubi to jedyne co się może stać to port zdzwoni się na 100 a nie na 1000 bo przy pasive poe para niebieska i brązowa nie jest przepuszczana do wtyku RJ

istnieje co prawda niewielkie prawdopodobieństwo że nie uda się wynegocjować 100fd i port spadnie do 10hd i wtedy może się nie udać połączyć z radiem ale to zależy od tego co jest na drugim końcu kabla

tak czy siak nie będą to trwałe uszkodzenia

inna sprawa to pytanie z czego brałeś to 12V i czy przypadkiem to coś nie puściło jakiejś szpilki napięciowej której nie zdążył wyłapać net protektor i stąd uwalony port

zresetuj radio do fabryki i podepnij do bazy (radio po resecie ze zmienionym tylko znacznikiem STA na AP)
zobacz co pokazuje menu w radiu


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 14:46:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl