Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 19 sty 2019 21:03:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 629
Lokalizacja: Poznań
Hej,

Widzę że ostatnio były jakieś zmiany z certyfikatem.
Aktualnie przy wejściu na http://www.trzepak.pl występuje błąd w przeglądarce. Musiałem zmieniać zakładki z adresem we wszystkich moich urządzenia ;)
Certyfikat jest teraz tylko dla domeny trzepak.pl, powinien być również dla http://www.trzepak.pl, ewentualnie *.trzepak.pl
Jakby co to służę pomocą przy rozwiązaniu problemu :)

W google też widzę byliśmy zaindeksowani jak http://www.trzepak.pl i teraz jak ktoś do nas wchodzi to widzi też błąd certa

Po rozwiązaniu problemu z certem powinniśmy zdecydować się czy działamy na trzepak.pl czy www.trzepak.pl i robić redirecta 301 na właściwą domenę, po to żeby nie było duplikacji kontentu.
Pozdrawiam :)


Załączniki:
Zrzut ekranu 2019-01-19 o 20.05.34.png
Zrzut ekranu 2019-01-19 o 20.05.34.png [ 35.7 KiB | Przejrzano 484 razy ]
Zrzut ekranu 2019-01-19 o 19.59.07.png
Zrzut ekranu 2019-01-19 o 19.59.07.png [ 56.09 KiB | Przejrzano 488 razy ]


Ostatnio zmieniony sob, 19 sty 2019 21:22:15 przez Jan89, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 21:21:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3852
Lokalizacja: Szczecin
Admin powinien zrobić przekierowanie 301 z wersji z www na wersję bez www i problem z głowy.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 21:24:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 629
Lokalizacja: Poznań
W momencie kiedy kiedyś działaliśmy jako http://www.trzepak.pl przekierowanie 301 na tej domenie zadziała poprawnie wtedy kiedy certyfikat dla tej domeny będzie poprawny - aktualnie nie jest.

Moim zdaniem skoro zawsze był http://www.trzepak.pl i tak jesteśmy zaindeksowani, niech tak zostanie. Należy poprawić certy by obsługiwał domeny http://www.trzpeka.pl i trzepak.pl i na domenie trzepak.pl zrobić
301 -> http://www.trzepak.pl

Dodatkowo wysyłamy nagłówek:
Kod:
strict-transport-security: max-age=63072000; includeSubdomains; preload

więc przeglądarki pamiętają (przez 730 dni) że www.trzepak.pl działał po https.


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 9:28:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 468
Któregoś dnia przez około dobę nie mogłem wejść na forum, ale, że nikt nic nie pisał po zalogowaniu to uznałem, że problem był u mnie.
Teraz wchodzę i z telefonu i z komputera i nie mam żadnych informacji o certyfikacie.
A około tydzień temu właśnie z tego powodu miałem problem. Komunikat był w stylu: "Dnia .... o godzinie .... certyfikat dla Trzepak.pl wygasł".


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 12:45:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8467
Zostało to załatwione na drugim forum. Admin podmienił cert i to wszystko.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 21:40:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 629
Lokalizacja: Poznań
Tylko że ten nowy podmieniony cert nie obsługuje domeny z www na której wcześniej trzepak działał. Wcześniejszy cert obsługiwał tą domenę.
W google jesteśmy ciągle indeksowani jako www.trzepak.pl i słabo wygląda ten błąd z certem.


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 21:56:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 468
Rzeczywiście. Wchodząc w ten sposób mam błąd.


Obrazek


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 15:39:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2642
Lokalizacja: Wrocław
Bo certyfikat został wystawiony tylko dla trzepak.pl a nie również dla www.trzepak.pl :oczko:


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 18:07:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2059
Lokalizacja: Kraków
cabana pisze:
Bo certyfikat został wystawiony tylko dla trzepak.pl a nie również dla http://www.trzepak.pl :oczko:

to co to za ufo które nie obejmuje subdomen funkcjonalnych ?


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 19:18:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2642
Lokalizacja: Wrocław
Zawsze tak było :)


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 23:46:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 251
Lokalizacja: /dev/null
No to ja coś źle robię, bo cert z letsencrypt obsługuje mi domenę i www.domenę
Znowu popsułem :(

bp,nnmsp.


Na górę
Post: wt, 22 sty 2019 0:04:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2059
Lokalizacja: Kraków
bmpte pisze:
No to ja coś źle robię, bo cert z letsencrypt obsługuje mi domenę i http://www.domenę
Znowu popsułem :(

bp,nnmsp.


patrz ja te z tak samo zepsułem certa ;)


Na górę
Post: wt, 22 sty 2019 2:05:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 629
Lokalizacja: Poznań
cabana pisze:
Zawsze tak było :)

No właśnie NIE było tak zawsze :) Zresztą to że jest źle pokazuje screen z indexu googla.
Inna opcja, ale mało prawdopodobna to to że wcześniej nie było nagłówka HSTS. Ale jeżeli ostatnio była tylko podmiana certa, to ewidentnie w cercie zabrakło domeny http://www.trzepak.pl

Sam nagłówek
Strict-Transport-Security: max-age=63072000; includeSubdomains; preload
mówi o tym że na subdomenie ma być cert ssl. Tak więc hellou??

Aktualna sytuacja wygląda naprawdę nieprofesjonalnie.
Forum o sieciach komputerowych, z którym zresztą kiedyś sam stawiałem pierwsze kroki w tym temacie i wręcz czuję się zobowiązany żeby dbać o to by nie było tu takiej fuszery.
Trzepak, szczególnie jako forum o tej tematyce powinien dawać dobry przykład w kwestiach ogarnięcia PODSTAW http/https, certyfikatów ssl.

Serio, oferuję pomoc ze zrobieniem z tym porządku.


Edit:
nawet pod logo mamy adres z www :zzz:


Załączniki:
Zrzut ekranu 2019-01-22 o 01.28.54.png
Zrzut ekranu 2019-01-22 o 01.28.54.png [ 18.86 KiB | Przejrzano 280 razy ]
Na górę
Post: wt, 22 sty 2019 10:38:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 393
No bo trzeba wygenerować jeden certyfikat na trzepak.pl i www.trzepak.pl, to nie jest żaden problem w letsencrypt.
Poprostu podajesz dwa parametry "-d".


Na górę
Post: wt, 22 sty 2019 15:48:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15840
Lokalizacja: Wrocław
dobra, zrobiłem, nie pieklić się. Nie przysżło mi do głowy, że ktoś jeszcze uzywa "www" jak wszystko jest indeksowane bez. Trzeba było dodać ekstra server name w nginx.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 22 sty 2019 16:56:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 629
Lokalizacja: Poznań
I teraz działa pięknie :) dzięki :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 22 lut 2019 0:14:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl