Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 18 sty 2019 23:33:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 487
Dostałem do zrobienia parę komputerów ze szkoły, a konkretnie mieszczące się w pokoju nauczycielskim. Po pierwszym włączeniu zdziwiłem się mnogością kont. Osobne konto dla każdego nauczyciela, a to duża szkoła więc ponad 40....!

Po reinstalacji chciałem zrobić tylko dwa: dla administratora i zwykłego użytkownika jako nauczycielskie. Tylko, że ja zajmuję się techniką, a nie prawnymi sprawami więc chce dopytać kogoś z forumowiczów, które robił, robi takie rzeczy, jak w Waszych placówka to wygląda? A jak np. wygląda sprawa kont, na komputerach nauczycielskich w klasach gdzie korzysta kilka nauczycieli? 2-3 konta to już do ogarnięcia przez ten leciwy sprzęt.


Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 4:33:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1501
Lokalizacja: Katowice
Jedno konto dla wszystkich to proszenie się o kłopoty, nawet ze względu na to, że będzie syf koszmarny... Każdemu jedno konto i tyle.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 9:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 969
U mnie jest jedno konto ale szkoły małe, na wsiach. Najważniejsze to konta usera, nie admina.

Zrób im tak jak mieli.


Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 12:42:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 487
Andrew_wojownik pisze:
Jedno konto dla wszystkich to proszenie się o kłopoty, nawet ze względu na to, że będzie syf koszmarny... Każdemu jedno konto i tyle.


A to dlaczego? Te komputery mają służyć jedynie do neta, wydrukowania czegoś i tyle. Tam nie ma plików nauczycieli, od tego mają swoje komputery w pracowniach.

Poza tym, czy ktoś z Was testował jak działa komputer z taką ilością kont? To są dość stare kompy gdzie jak po kolei zaloguje/wyloguje/przełączy się 7 czy więcej użytkowników, to nawet wydrukowanie PDFa może być uciążliwe.


Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 15:26:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 77
Jeżeli komputer ma być używany jak stacja publiczna to tylko w taki sposób, żeby automatycznie wracał do pierwotnego stanu po ponownym uruchomieniu. Dodatkowo automatyczne wyłączenie kompa po jakimś tam czasie nieużywania. Swojego czasu w placówce publicznej używałem specjalnego oprogramownia:
https://www.faronics.com/en-uk/products/deep-freeze


Na górę
Post: sob, 19 sty 2019 20:57:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 479
Lokalizacja: Łódź
Nie lepiej jakaś domenę czy coś. Ja tak miałem na studiach. Dostałem login i hasło jak się zapisałem a później na dowolnym kompie mogłem się logować bo konto było w domenie a nie na kompie.. wtedy odpada Ci tworzenie kont na każdym komputerze a dodatkowo możesz zrobić "jeden system" i kopiować na inne kompy.

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 10:24:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 487
Domena to pieśń przyszłości, nie na teraz.... ale to nie na temat.

Nikt nie orientuje się w temacie jaki opisałem w pierwszym poście?


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 14:54:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 969
Jak kompy są wolne to SSD. Wtedy 7 nawet na 2GB bedzie działać normalnie.


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 16:16:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 22 sie 2010 19:16:29
Posty: 487
Ehhh... wiem jak sobie poradzić z wolnym kompem... nie o to pytam.

Pytam o zasadność/wymagalność wg. RODO indywidualnego konta nauczyciela na komputerze, który jest w pokoju nauczycielskim więc dostęp ma tylko grono pedagogiczne.


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 17:20:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 77
Przecież podałem Ci rozwiązanie - program przywracający "goły" stan systemu i wymuszony restart przy odejściu od komputera.

Nie ma znaczenia czy do komputera ma dostęp grono pedagogiczne czy inne. Brak indywidualnych kont skutkuje zostawianiem na kompie różnych plików jak i zalogowanych sesji w przeglądarkach itd. W jaki inny sposób chciałbyś zapobiec pozostawianiu danych osobowych na takim "publicznym" komputerze? Gwarantuję Ci że żadne szkolenie tego nie zagwarantuje.


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 19:53:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 129
Nie ma znaczenia kto (w Twoim wypadku ilu) użytkowników będzie, bo RODO nie jest od tego. Dla Ciebie ważne jest to, co będzie na tym komputerze i czy będą na nim przetważane dane osobowe. Jeśli tak to user X nie powinien mieć dostępu do danych tworzonych przez usera Y (oczywiście jeśli obaj nie zajmują się danym zagadnieniem i nie mają mieć dostępu do tych danych)
Co za tym idzie zasadne jest wprowadzenie wielu użytkowników z zabezpieczeniem danych (osobowych) pomiędzy kontami. Jednak z drugiek strony rozwiązanie które Ci ktoś już tu podpowiedział również się sprawdzi bo po reboocie danych już nie będzie.
Osobiście korzystam z Reboot Restore RX

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 21:34:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 303
Lokalizacja: Raszyn
Zależy jakie to systemy, jeżeli wersje PRO, to możesz zrobić AD, nawet w oparciu o darmowego zentyala.

Ogólnie każdy nauczyciel powinien mieć swoje konto, ja bym się nie odważył dawać jednego konta dla wszystkich, bo skończy się problemami. Obsługuję jedną szkołę i tam jest zrobione Właśnie AD. Do tego stopnia że nawet każdy uczeń ma swoje konto w AD, i np w sali informatycznej każdy uczeń loguje się na swoje konto.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 22 mar 2019 10:10:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl