Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 20 cze 2020 7:49:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 cze 2020 7:04:40
Posty: 2
Dzień dobry,

Chciałbym dociągnąć światłowód do domu jednorodzinnego oddalonego od ulicy (droga gminna) o 70 metrów. Do tej ulicy dochodzi moja (współwłasność prywatna) droga dojazdowa do domu. Na wprost drogi dojazdowej (niestety po drugiej stronie ulicy) stoi sobie słup PGE na którym jakieś 2 lata temu pojawiły się światłowody 2 różnych firm. Z tego słupa schodzi do ziemi i "idzie" do mojego domu kabel energetyczny. I pomyślałem sobie czy nie dałoby rady postąpić z tym światłowodem jak energetyka zrobiła mi z przyłączem prądowym, czyli zakopać go w ziemi (a mam do tego dobry powód bo najbliższa okolica ma zostać niedługo rozkopana, szczegóły niżej).

Chciałbym przed wizytą/telefonem do firm, których światłowody przewieszone są na słupach dowiedzieć się wstępnie co mnie czeka (bo być może odpuszczę temat z powodu zbytniego skomplikowania lub zaporowej ceny i pozostanę przy tym nieszczęsnym LTE...)

Załóżmy, że któraś firma zgodzi się na świadczenie mi usług:

1. Czy trzeba mieć pozwolenie PGE, żeby "zejść" światłowodem po ziemi z ich słupa? Załatwienie tego leżałoby po mojej stronie?

2. Słup stoi kilkadziesiąt cm od drogi gminnej (szerokiej na jakieś 4 m) - trzeba się będzie pod nią przebić przeciskiem - jakich papierów/zgód tutaj potrzebuję?
Pod ulicą przechodzi już wodociąg i energetyka do mnie. Za chwilę będzie kanalizacja - cała ulica, włącznie z moją drogą wewnętrzną będzie rozkopana na 4m wgłąb. Czy mogę w porozumieniu z jakimś kanalarzem zakopać na 60-70cm pod rozkopaną ulicą rurę arota, peszel, rurę kanalizacyjną lub cokolwiek w co wpuści się następnie światłowód tak, żeby uniknąć potem przecisku "kretem" pod nowo zalanym asfaltem? Bardzo głupi to pomysł? Zalegalizuje się to potem w gminie czy nie bardzo?

3. Po zakończeniu prac związanych z kanalizacją a przed odtworzeniem nawierzchni na drodze wewnętrznej, wynajmuję firmę, która robi przekop, po uzyskaniu zgód wszystkich współwłaścicieli. Gmina już tutaj chyba nie ma nic do gadania. Sam światłowód wpuszczony w rurę rhdpe i taśma ostrzegawcza nad nią.

4. Biorę geodetę, żeby wrysował linię ze światłowodem na mapę.

5. Cieszę się z przejścia z namiastki stabilnego łącza jakim jest LTE na FTTH...


Dużo może kosztować to czasu i pieniędzy, o ile oczywiście jest wykonalne?


Na górę
Post: sob, 20 cze 2020 12:49:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8889
Jak masz coś robić, to przed odbudową asfaltu, bo później jest na niego wystawiana gwarancja na np 36 m-cy i wtedy nic już nie zrobisz.

Zadzwoń do gminy i spytaj co musisz złożyć żeby uzyskać pozytywną decyzję na lokalizację obcej infrastruktury w pasie drogi. Jak dostaniesz takie pismo, to wtedy działasz na legalu, a kto Ci to zrobi, za ile $ czy za flaszkę i kiedy to sprawa drugorzędna.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 20 cze 2020 15:43:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 398
Niby takie przyłącze do granicy Twojej działki wykonuje dostawca, a za Twoją zgodą nawet do budynku na Twojej dzialce.

Jak sam od domu dociągniesz się do słupa na którym są kable kilku firm to będziesz mógł zmienić operatora jak pierwszy Ci nie będzie odpowiadał.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 26 cze 2020 8:03:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 kwie 2020 9:36:03
Posty: 24
sky40c pisze:
Chciałbym dociągnąć światłowód do domu jednorodzinnego oddalonego od ulicy (droga gminna) o 70 metrów.


Szczerze ? Daj sobie spokój. Na wszystko musisz mieć zgody i pozwolenia z Gminy i Zarządu Dróg. Do tego projekt i przecisk pod drogą. Dodatkowo trzeba uzgodnić z Tauronem czy w ogóle tam będzie kładziony jakiś światłowód na tym słupie czy taka inwestycja będzie w okolicy prowadzona. Całość wyniesie Cię kilka tysięcy a nadal to będzie tylko przygotowana infrastruktura a nie działający światłowód w domu.


Na górę
Post: pt, 26 cze 2020 22:46:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 cze 2020 7:04:40
Posty: 2
Max P pisze:

Szczerze ? Daj sobie spokój...


Szczerze to nie za bardzo rozumiem. Na słupie już "idą" światłowody 2 różnych dostawców, z jednym z nich jestem umówiony na wizję lokalną. Przecisk pod drogą gminną może nie być potrzebny z racji planowanych w niej prac kanalizacyjnych, to samo odnosi się do kopania i przywracania nawierzchni na drodze dojazdowej - i tak będę musiał ją przywrócić po włożeniu kanalizacji (na którą czekam już kilka lat). Więc lepszej okazji na przekopanie "światła" mieć raczej nie będę a liczę na to, że ten kabel ze 20 lat podziała...

Zaryzykuję i jednak zobaczę co mi powie jeden z providerów, być może on będzie w gminie wszystko załatwiał.

Jeśli cena okaże się zaporowa, pogodzę się z LTE, bo do masztów wszystkich 4 opów mam 400m, DL i UL wystarczający. Tylko te limity danych bolą...


Na górę
Post: sob, 27 cze 2020 4:20:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 398
sky40c pisze:
Max P pisze:

Szczerze ? Daj sobie spokój...


Szczerze to nie za bardzo rozumiem. Na słupie już "idą" światłowody 2 różnych dostawców, z jednym z nich jestem umówiony na wizję lokalną. Przecisk pod drogą gminną może nie być potrzebny z racji planowanych w niej prac kanalizacyjnych, to samo odnosi się do kopania i przywracania nawierzchni na drodze dojazdowej - i tak będę musiał ją przywrócić po włożeniu kanalizacji (na którą czekam już kilka lat). Więc lepszej okazji na przekopanie "światła" mieć raczej nie będę a liczę na to, że ten kabel ze 20 lat podziała...

Zaryzykuję i jednak zobaczę co mi powie jeden z providerów, być może on będzie w gminie wszystko załatwiał.

Jeśli cena okaże się zaporowa, pogodzę się z LTE, bo do masztów wszystkich 4 opów mam 400m, DL i UL wystarczający. Tylko te limity danych bolą...
Zastanawiam się czy przy rurze kanalizy kabelka dodatkowo nie położyć w ramach jednej inwestycji bez niczego, ewentualnie w starostwie powiatowym to tylko zgłoszenie bo to jako przylacze...
Połóż kabel z 12 włóknami (cena jeden czort) i jeszcze z jakąś jedną skrętkę ziemna

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 27 cze 2020 22:43:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8889
Ja chcesz mieć po taniości (i dobrze przy okazji), to w lokalnym składzie budowlanym kup 12 metrów rury RHDPE 50 mm do wody (jako rura osłonowa).
W to wkładasz rurę RHDPE 32 mm (jako kanalizacja wtórna) na długości od słupa do twojej działki, z czego w niebieskiej rurze ma iść pod jezdnią + w poboczach.

Ani tego nikt Ci nie urwie, ani nie zamuli. Dla pewności w lokalnym sklepie elektrycznym kup rolkę 25 metrów NIEBIESKIEJ folii do wykopów. Każdy kopacz który zobaczy taki kolor folii w wykopie automatycznie wysyła czujkę do wykopu albo sam napierd.. szpadlem...

Koszt inwestycji na poziomie 200 zł + 60 zł na dwie dobre flaszki dla ekipy co siedzi w wykopie.

Jak to mawia mój brat, żyjemy w kraju w którym za 20 złotych nic nie załatwisz, ale za flaszkę załatwisz wszystko :D


Co do papierkologii, to możesz to próbować przepchnąć jako przyłącze. Tyle że zacząłbym od bezpłatnej zgody na lokalizację infrastruktury w pasie drogi. ZUD na tych 20 metrach bym ominął (i tak układał by to kto inny, przy okazji innej roboty) a zrobił tylko inwentaryzację. Kto Cie będzie ścigać że nie masz ZUDu jak oficjalnie Twoja linia będzie na mapie......

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 29 cze 2020 8:39:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 kwie 2020 9:36:03
Posty: 24
sky40c pisze:
Szczerze to nie za bardzo rozumiem. Na słupie już "idą" światłowody 2 różnych dostawców, z jednym z nich jestem umówiony na wizję lokalną. Przecisk pod drogą gminną może nie być potrzebny z racji planowanych w niej prac kanalizacyjnych, to samo odnosi się do kopania i przywracania nawierzchni na drodze dojazdowej - i tak będę musiał ją przywrócić po włożeniu kanalizacji (na którą czekam już kilka lat). Więc lepszej okazji na przekopanie "światła" mieć raczej nie będę a liczę na to, że ten kabel ze 20 lat podziała...

Zaryzykuję i jednak zobaczę co mi powie jeden z providerów, być może on będzie w gminie wszystko załatwiał.

Jeśli cena okaże się zaporowa, pogodzę się z LTE, bo do masztów wszystkich 4 opów mam 400m, DL i UL wystarczający. Tylko te limity danych bolą...


Jeśli tak to zmienia postać rzeczy. Musisz jednak to uzgodnić z firmą która położy Ci światłowód. Dodatkowo cały przebieg powinieneś mieć zgłoszony i naniesiony na mapy żeby nie było partyzantki. Rura RHDPE 40mm będzie aż nadto wystarczająca. Taśma ochronna koloru pomarańczowego a nie niebieskiego jak to kolega powyżej pisał. Powodzenia !


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 09 lip 2020 16:04:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl