Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 06 maja 2020 9:41:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 698
Witam,
powoli zbliża się sezon burzowy i planuję zakup agregatu. Jak ktoś posiada taki sprzęt to proszę o opinie.
Zastanawiam się czy kupić coś taniego i z niedużą mocą (bazy nie pobierają więcej jak 100W) czy kupić już coś większego to się może przyda do innych celów.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: śr, 06 maja 2020 16:47:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2012 17:12:09
Posty: 14
Kipor

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 06 maja 2020 17:03:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 11 wrz 2018 0:25:20
Posty: 83
Lokalizacja: Warka
wasyl może jakieś uzasadnienie ?


Na górę
Post: śr, 06 maja 2020 17:05:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1182
Opcja szukaj nie działa czy co?


Na górę
Post: śr, 06 maja 2020 17:06:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 11 wrz 2018 0:25:20
Posty: 83
Lokalizacja: Warka
Do mnie to pytanie?


Na górę
Post: śr, 06 maja 2020 20:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 23 mar 2012 17:12:09
Posty: 14
Interland pisze:
wasyl może jakieś uzasadnienie ?
Niezawodny sprzęt na lata. Serwis w Polsce. Lekki, cichy. Czego więcej chcieć?

Tu masz na allegro:

https://allegro.pl/oferta/agregat-inwer ... e=facebook


Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 07 maja 2020 8:18:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 11 wrz 2018 0:25:20
Posty: 83
Lokalizacja: Warka
cichy? tzn ile emituje decybeli przy pełnym obciążeniu ?


Na górę
Post: czw, 07 maja 2020 8:38:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5484
skoro nie pobiera ci więcej jak 100W, to czy zasadne jest używanie agregatu? Ja bym inwestował w duży akumulator..
Agregat musisz dowieźć, musi mieć dogodne miejsce, na zewnątrz. Z większym zbiornikiem paliwa/mocą są ciężkie, przydałoby się żeby go ktoś pilnował...
Do 100W za kasę przeznaczoną na agregat kup kilka akumulatorów, i masz system bezobsługowy dla kilku baz.


Na górę
Post: czw, 07 maja 2020 8:48:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 698
Na większej bazie mam system 2x18AH i to wystarcza na kilka godzin ale na moim terenie zdarzają się przerwy prądu nawet 12h i wtedy nie uśmiecha mi się bieganie z akumulatorami. Zwłaszcza że mam takie lokalizację że jak jest mokro to samochodem nie mogę tak dojechać.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: czw, 07 maja 2020 9:28:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5484
ale to z agregatem jak chcesz dojechać? Chyba że z samoczynnym załączaniem, wtedy na każdej lokalizacji agregat?? to i tak taniej i lepiej wyjdzie choćby 2 czy 3 xaku 60ah


Na górę
Post: czw, 07 maja 2020 18:13:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 642
Ja mam taki zestaw, działa bardzo dobrze. Do siłowni możesz podpiąć przetwornicę na 24V lub 12V.
Siłownia ELTEK, OLT ZTE C320.
Zużycie równe 100W
Akumulatory 4x40Ah (12V)
BatteryTimeLeft 1333 Min

1333 minutes = 22.2166667 hours


Na górę
Post: sob, 09 maja 2020 21:18:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 698
I załóżmy teraz że nie ma prądy 2 lub 3 dni (zdarzały mi się takie sytuacje) i musisz mieć 3 takie zestawy bo jak się jeden rozładuje to drugiego przez te 22 godziny nie naładujesz. A i trzeba biegać z tymi akumulatorami. A tak podpinasz agregat i co 6-8 godziny tylko paliwo tankujesz. U mnie tak kiedyś prawie 3 dni chodził bez wyłączania. A i zawsze się może w domu przydać jak ma ze 2kW.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: ndz, 10 maja 2020 12:04:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5484
ejj, a dojechanie żeby dolać paliwa to nie jest bieganie, tylko z paliwem??
Każdy patrzy na tą kwestię na swój sposób... Ja kupiłem agregat z 10 lat temu, i użyłem kilka razy.. stoi i miejsce zajmuje. Też myślałem, że się w domu przyda, ale nie przydaje się. Taki jest mój punkt widzenia, oczywiście możesz mieć odmienny i ja to akceptuję. Może masz inne potrzeby, u mnie sporadycznie brak prądu, a najdłuższe przerwy to 8h. Ale powiem, że uważam, że zakup agregatu na moje potrzeby, to nie były najlepiej zainwestowane pieniądze (aczkolwiek jak go kupowałem, to był taki okres, że często wyłączali prąd, tylko że problem był taki, że rzadko kiedy byłem na miejscu żeby to podłączyć..). Aktualnie również pracuję na etat w innej firmie, stąd może takie moje parcie na bezobsługowość rozwiązań..


Na górę
Post: ndz, 10 maja 2020 12:25:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15975
Lokalizacja: Wrocław
pamiętajcie, żeby testować pracę agregatu regularnie, żeby potem się nie okazało, że w sytuacji kryzysowej nie chce zapalić.
Ja sobie ogarnąłem, że agregaty na obwodzie który jest badany pod kątem zasilania dostają regularnie ze sterownika zanik zasilania, po czym się automatycznie włączają, popracują dłuższą chwilę a po testach się wyłącza.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pn, 11 maja 2020 9:32:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1182
Interland pisze:
Do mnie to pytanie?


tak

U mnie opcja szukaj działa. Np. viewtopic.php?f=16&t=58919&p=490084&hilit=agregat#p490084

Z tym, że moderator jest leniwy, więc kolejny temat o tym samym.


Na górę
Post: czw, 14 maja 2020 11:13:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 11 wrz 2018 0:25:20
Posty: 83
Lokalizacja: Warka
djrobson pisze:
Interland pisze:
Do mnie to pytanie?


tak

U mnie opcja szukaj działa. Np. viewtopic.php?f=16&t=58919&p=490084&hilit=agregat#p490084

Z tym, że moderator jest leniwy, więc kolejny temat o tym samym.


A gdzie w tym wątku jest napisane czemu akurat tego producenta a nie innego? Gdzie jest jakieś zestawienie porównanie rzetelne a nie subiektywne że ktoś używał choć nic innego w rękach nawet nie miał ?


Na górę
Post: czw, 14 maja 2020 11:54:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5484
nie chcę się wpieprzać w wasze potyczki, ale np. tutaj:
search.php?keywords=powt%C3%B3rz%C4%99+Kipor+%3A%29+ja+mam+IG2000&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
pozatym wpisz sobie samo 'kipor' w trzepakową szukajkę, i wszystko będzie jasne..


Na górę
Post: czw, 14 maja 2020 19:16:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 11 wrz 2018 0:25:20
Posty: 83
Lokalizacja: Warka
To żadna potyczka po prostu uważam że jak coś pisać to tak aby to coś wnosiło do sprawy...
A to że komuś działał nie znaczy że jest lepszy od innego... Ja używam jakiegoś tam i mi też działa i robotę robi... Ale czy to znaczy że jest super lub czy jest któreś rozwiązanie lepsze?


Na górę
Post: pt, 15 maja 2020 8:37:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 949
z kiporem miałem taki problem, że nie było gdzie tego naprawić, gdzie w końcu wysłałem do niby serwisu, a już ze 3-4 lata nie wraca, bo firma się zawinęła..
kupiłem w to miejsce PEX-pool, niby Polski, ale wszystko tak samo, tak samo wygląda, taka sama obudowa, tak samo pracuje, i serwis również działa (nawet sprawnie), bo korzystałem..


Na górę
Post: pt, 15 maja 2020 13:23:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1182
Tanie chinole po 1-2k zł mają w środku praktycznie te same graty. Do niewielkich poborów mocy przede wszystkim inwerter, z mocniejszym silnikiem ze 125cm3 (gwarancja ciszy, na przetwornicy inwertorowej silnik przy małym obciążeniu kręci się powoli) i najważniejsze przetestować z własnym sprzętem. Miałem chionola z silnikiem 2 suwowym i żaden UPS na tym nie działał. Sam używam od dłuższego czasu NUTOOL NP2500 INV kilka sztuk, info/opinie do znalezienia w necie.


Na górę
Post: pt, 15 maja 2020 22:27:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 gru 2009 9:32:34
Posty: 197
Ja przewertowałem jakiś czas temu i uznałem że najlepiej wypadają Stanleye. Kupiłem te dwa i sobie chwalę:

https://allegro.pl/oferta/agregat-prado ... 9122359534

https://allegro.pl/oferta/stanley-sig-2 ... 9073392057


Na górę
Post: sob, 16 maja 2020 8:58:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1182
Zamiast przepłacać za stanley'a 2kW masz identyczny MAR-POL, na aledrogo (0,9 kzł) jeszcze są https://mar-pol.sklep.pl/agregat-pradot ... ,8609,8333

W środku jeden grom chiński szajs, ale działa i ma w miarę ładną sinusoidę, kilka kupiłem. Być może jednego niedługo będę rozbierał, bo klient go na budowie mocno przeciążał i się "raptem" po kilku tygodniach olej skończył. Najbardziej ciekawy jestem czy w klawiaturze nie będzie plastikowych elementów, bo tak owe często występują w chińskich silnikach. :D


Na górę
Post: sob, 16 maja 2020 21:15:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1426
Lokalizacja: lubuskie
Ja kupilem jakis czas temu inwerterowy 1.6kv atlas-a, z drugim takim mozna je laczyc razem.i uzyskac 3kv.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: sob, 30 maja 2020 21:05:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 10:30:14
Posty: 12
możesz również zakupić przetwornicę i podpiąć pod jakikolwiek samochód - ostatnio tak bazę ratowałem swoją jak mi prąd odcieli bo obok przewiercili główną rurę gazową do całej wioski :) ewakuowano ludzi i wyłączono prąd na ładne 12 godzin - i jechałem z samochodu - wiem ze nie jest to najlepsze rozwiązanie no ale w końcu to awaria ? w sumie samochód chodził z 2-3 godziny z przerwami monitorowałem prąd na siłowni i ups-ie Do rozważenia -

https://cdr.pl/p2173,przetwornica-napie ... -230v.html


Na górę
Post: pt, 05 cze 2020 3:01:27 
Odpowiedz z cytatem
Online
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 391
Może jak patrzycie większe moce może rozważcie bergo jednofazowy ok 6000W diesel

http://bergo.com.pl/

Mam taki użytkuje, mało pali dużo prądu generuje

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 10:49:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl