Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 17 kwie 2019 19:39:16 
   Tytuł: Koryta na 22 kable
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 810
Lokalizacja: RP
Proszę o namiar na sklep, w którym mogę kupić korytka na 20xUTP + 2x1,5mm elektryczny ale koniecznie z gniazdkami elektrycznymi + Rj45 nakładanymi na listwę/korytko. Interesuje mnie coś poniżej 100.- za listwę bo jest niewielki budżet a do podłączenia 60 komputerów w 2 salach szkolnych.

dziękuję i pozdr

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: śr, 17 kwie 2019 20:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
marbi pisze:
Proszę o namiar na sklep, w którym mogę kupić korytka na 20xUTP + 2x1,5mm elektryczny ale koniecznie z gniazdkami elektrycznymi + Rj45 nakładanymi na listwę/korytko. Interesuje mnie coś poniżej 100.- za listwę bo jest niewielki budżet a do podłączenia 60 komputerów w 2 salach szkolnych.

dziękuję i pozdr


co to masz za utepy i jakie te elektryczne?


Na górę
Post: śr, 17 kwie 2019 20:49:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 810
Lokalizacja: RP
UTP 5e oraz YDYp 3x1,5

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: czw, 18 kwie 2019 9:39:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
marbi pisze:
UTP 5e oraz YDYp 3x1,5


http://www.stasinski.com.pl/

https://aicom.pl/


Na górę
Post: pt, 26 kwie 2019 22:44:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 03 sty 2013 0:19:30
Posty: 158
3x1.5mm2 na 60 komputerów nie sadzisz ze to za mały przekrój.
znasz normy PN 60364


Na górę
Post: pt, 26 kwie 2019 23:47:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
ktaczal pisze:
3x1.5mm2 na 60 komputerów nie sadzisz ze to za mały przekrój.
znasz normy PN 60364


tak dla jasności on pisał o 2x1,5mm2 a dopiero jak poprosiłem o uszczegółowienie to była poprawka na 3x1,5mm2


Na górę
Post: sob, 27 kwie 2019 15:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 421
Co nie zmienia faktu, że kabel 3x1,5 jest stanowczo złym wyborem jak na zasilanie 60 komputerów.


Na górę
Post: sob, 27 kwie 2019 16:30:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
digitrax pisze:
Co nie zmienia faktu, że kabel 3x1,5 jest stanowczo złym wyborem jak na zasilanie 60 komputerów.

na 60 to nawet 3x4mm2 jest za mało bo takiej ilości nie powinno się podpinać do jednego obwodu

pasowało by to rozłożyć na nie mniej niż 4-5 obwodów i każdy oczywiście 3x2,5mm2


Na górę
Post: ndz, 28 kwie 2019 13:04:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2419
Jakos nie wyobrazam sobie zeby ta siec na utp5e zapiela sie pozniej na 1Gbit. Pewnie moga sie tez pojawic zaklocenia przy 100Mbit. Ale co tam pewnie za kilka lat trzeba bedzie fuszerke poprawic i wtedy konkurencja zrobi to pewnie tez fuszerke ktora beda poprawiali za nastepne kilka lat.

:):):)

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: ndz, 28 kwie 2019 19:24:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
games pisze:
Jakos nie wyobrazam sobie zeby ta siec na utp5e zapiela sie pozniej na 1Gbit. Pewnie moga sie tez pojawic zaklocenia przy 100Mbit. Ale co tam pewnie za kilka lat trzeba bedzie fuszerke poprawic i wtedy konkurencja zrobi to pewnie tez fuszerke ktora beda poprawiali za nastepne kilka lat.

:):):)


Czemu na UTP Cat.5e przy 1G miałyby się pojawić zakłócenia jeśli instalacja będzie wykonana prawidłowo?


Na górę
Post: czw, 02 maja 2019 10:11:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 310
Lokalizacja: Raszyn
Przede wszystkim, instalacja elektryczna powinna być policzona i podzielona na co najmniej 3 fazy w miarę po równo, a i tak 20 kompów na obwód to trochę dużo.
Ogólnie przyjęło się instalacjach że gniazdka podłączamy kablem 3x2,5 minimum.

średnio komputer w szkole z monitorem pobiera około 200 W co przy 20 komputerach na obwodzie daje 4KW to i tak o 800 W przekroczenie normy.

najrozsądniej było by to rozbić na 6 obwodów po 10 komputerów.

Kabel Kat5e spokojnie da radę na 1Gbps ale musi być dobrej jakości, a nie jakiś aluminiowy miedziowany badziew za 100 karton.

Ja koryta z całym osprzętem na podobną salę brałem ostatnio z AKS Zielonka. Dobra cena w stosunku do jakości.
Nie polecam Legranda, strasznie drogie wyposażenia.

http://www.aks-zielonka.pl/kpp-60x130/ ( w tych zmieścisz wszystko )
Do tego dajesz gniazda zasilające i gniazda RJ.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: śr, 08 maja 2019 15:53:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2278
waluszek pisze:
Ogólnie przyjęło się instalacjach że gniazdka podłączamy kablem 3x2,5 minimum.


nie przyjęło się tylko norma dla zwykłego gniazda jest do 16A natomiast kabel 1.5mm m do 15A więc trzeba dawać gróbszy

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 08 maja 2019 20:20:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
waluszek pisze:
Ogólnie przyjęło się instalacjach że gniazdka podłączamy kablem 3x2,5 minimum.


nie przyjęło się tylko norma dla zwykłego gniazda jest do 16A natomiast kabel 1.5mm m do 15A więc trzeba dawać gróbszy


Albo zastosować 1,5mm2 tyle że zabezpieczyć 13A a nie 16A tylko wtedy znacznie mniej urządzeń na jednym obwodzie


Na górę
Post: czw, 09 maja 2019 9:07:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2278
hub_lan pisze:
ludozerca pisze:
waluszek pisze:
Ogólnie przyjęło się instalacjach że gniazdka podłączamy kablem 3x2,5 minimum.


nie przyjęło się tylko norma dla zwykłego gniazda jest do 16A natomiast kabel 1.5mm m do 15A więc trzeba dawać gróbszy


Albo zastosować 1,5mm2 tyle że zabezpieczyć 13A a nie 16A tylko wtedy znacznie mniej urządzeń na jednym obwodzie

w starym obiekcie tak możesz zrobić jednak w nowo budowanym gdzie są odbiory to ci nie przejdzie oczywiście jeśli się ktoś dopatrzy

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: wt, 14 maja 2019 10:21:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2419
hub_lan pisze:
games pisze:
Jakos nie wyobrazam sobie zeby ta siec na utp5e zapiela sie pozniej na 1Gbit. Pewnie moga sie tez pojawic zaklocenia przy 100Mbit. Ale co tam pewnie za kilka lat trzeba bedzie fuszerke poprawic i wtedy konkurencja zrobi to pewnie tez fuszerke ktora beda poprawiali za nastepne kilka lat.

:):):)


Czemu na UTP Cat.5e przy 1G miałyby się pojawić zakłócenia jeśli instalacja będzie wykonana prawidłowo?


A ty kiedykolwiek robiles pomiary takiej sieci? Chyba raczej nie jesli to napisałeś. Jesli w korytku beda przewody zasilajace nawet rozdzielone listwa to zaklocenia beda tak duze ze moga sie pojawic problemy z transmisja. Dlatego w takich instalacjach kladzie sie przewody ekranowane.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: czw, 16 maja 2019 14:50:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
games pisze:
hub_lan pisze:
games pisze:
Jakos nie wyobrazam sobie zeby ta siec na utp5e zapiela sie pozniej na 1Gbit. Pewnie moga sie tez pojawic zaklocenia przy 100Mbit. Ale co tam pewnie za kilka lat trzeba bedzie fuszerke poprawic i wtedy konkurencja zrobi to pewnie tez fuszerke ktora beda poprawiali za nastepne kilka lat.

:):):)


Czemu na UTP Cat.5e przy 1G miałyby się pojawić zakłócenia jeśli instalacja będzie wykonana prawidłowo?


A ty kiedykolwiek robiles pomiary takiej sieci? Chyba raczej nie jesli to napisałeś. Jesli w korytku beda przewody zasilajace nawet rozdzielone listwa to zaklocenia beda tak duze ze moga sie pojawic problemy z transmisja. Dlatego w takich instalacjach kladzie sie przewody ekranowane.

I tak i niekoniecznie wszystko zależy od prądu płynącego w przewodach napięciowych (zakładając napięcie sieciowe 230V)

Tak robiłem pomiary i przy dobrej jakości skrętce zakłócenia wynikające z indukcji elektomagnetycznej są pomijalne dla pracy sieci ethernetowej


Na górę
Post: czw, 16 maja 2019 23:15:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 421
Nie możemy zakładać, że pobór prądu będzie stale taki sam a co za tym idzie zakłócenia będą znikome.
Ich nie ma prawa być wcale. Nie bez powodu zasilanie szaf rack robione jest od dołu z kable sygnałowe od góry wchodzą lub odwrotnie. Tam gdzie robiłem sieci strukturalne to to zawsze listwy zasilające były przy podłodze a z kablami ethernet przy suficie. Dlaczego tak ? ano dlatego, ze kable prądowe są cięższe i je łatwiej obrabiać i łączyć mając nisko. Kable ethernet tylko wkładamy do listew wiec pod sufitem żadnych połączeń nie ma.


Na górę
Post: pt, 17 maja 2019 10:11:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2419
hub_lan pisze:
games pisze:
hub_lan pisze:

Czemu na UTP Cat.5e przy 1G miałyby się pojawić zakłócenia jeśli instalacja będzie wykonana prawidłowo?


A ty kiedykolwiek robiles pomiary takiej sieci? Chyba raczej nie jesli to napisałeś. Jesli w korytku beda przewody zasilajace nawet rozdzielone listwa to zaklocenia beda tak duze ze moga sie pojawic problemy z transmisja. Dlatego w takich instalacjach kladzie sie przewody ekranowane.

I tak i niekoniecznie wszystko zależy od prądu płynącego w przewodach napięciowych (zakładając napięcie sieciowe 230V)

Tak robiłem pomiary i przy dobrej jakości skrętce zakłócenia wynikające z indukcji elektomagnetycznej są pomijalne dla pracy sieci ethernetowej


Tu sie z toba zgodze, przy dobrej jakosci skretce ekranowanej nie ma duzego znaczenia. Czyli ja zaczalbym od FTP ale nie cat5e bo mamy 21 wiek i na marsa lataja sondy a od conajmniej ekranowanego cat6.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 17 maja 2019 11:24:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
games pisze:
hub_lan pisze:
games pisze:

A ty kiedykolwiek robiles pomiary takiej sieci? Chyba raczej nie jesli to napisałeś. Jesli w korytku beda przewody zasilajace nawet rozdzielone listwa to zaklocenia beda tak duze ze moga sie pojawic problemy z transmisja. Dlatego w takich instalacjach kladzie sie przewody ekranowane.

I tak i niekoniecznie wszystko zależy od prądu płynącego w przewodach napięciowych (zakładając napięcie sieciowe 230V)

Tak robiłem pomiary i przy dobrej jakości skrętce zakłócenia wynikające z indukcji elektomagnetycznej są pomijalne dla pracy sieci ethernetowej


Tu sie z toba zgodze, przy dobrej jakosci skretce ekranowanej nie ma duzego znaczenia. Czyli ja zaczalbym od FTP ale nie cat5e bo mamy 21 wiek i na marsa lataja sondy a od conajmniej ekranowanego cat6.


Nie doczytałeś ja nie pisałem o ekranowanej ale pomijając to przeczytałeś wpis autora wątku ?


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 11:26:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2419
Tak przeczytalem i na szczescie duzo madrzejsi od was stwierdzili dawno temu ze w instalacjach przemyslowych i szkolnych tym bardziej stosowac nalezy przewody ekranowane. utp5e w szkolnej pracowni w 2019 roku to dziadostwo i januszowanie. Tak swoja droga kto dopuscil do takich prac kolesia ktory nie ma pojecia o instalacjach elektrycznych?

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pn, 20 maja 2019 10:06:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
games pisze:
Tak przeczytalem i na szczescie duzo madrzejsi od was stwierdzili dawno temu ze w instalacjach przemyslowych i szkolnych tym bardziej stosowac nalezy przewody ekranowane. utp5e w szkolnej pracowni w 2019 roku to dziadostwo i januszowanie.


Jest tylko jeden problem to wszystko prawda pod warunkiem że masz naprawdę dobre uziemienie na budynku a jeśli nie to ekran na skrętce zrobi więcej problemów niż jego brak
Niestety sporo placówek jest w tym względzie lata do tyłu.

games pisze:
Tak swoja droga kto dopuscil do takich prac kolesia ktory nie ma pojecia o instalacjach elektrycznych?


Tu pełna zgoda, też się zastanawiam jakim cudem w placówce publicznej jest modyfikowana instalacja elektryczna bez projektu, a jej wykonanie powierzane komuś kto ewidentnie nie posiada podstawowej wiedzy w tym zakresie...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 maja 2019 19:24:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl