Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 25 kwie 2018 12:00:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1966
Zawsze słyszę komentarze, że routerów nie powinno się wirtualizować, a może coś się zmieniło w tej kwestii?

Czy ktoś testował wydajność takiego rozwiązania?

Odpaliłem proxmoxa, wszystkie vlany tagowane mogę pchać do CHR (brige_vlan_aware yes) i mam chęć postawienia takiego rozwiązania jako router. BT na MT pokazał normalnie 10G (tcp) między fizycznym routerem, a tym CHR.

Co wy o tym myślicie?


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 16:07:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2351
Lokalizacja: W-wa
Mam na ESXi i jest bardzo dobrze. Trzeba miec dobre sieciowki.
Nie wiem jak z proxmoxem.


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 21:18:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 12:29:37
Posty: 78
Potwierdzam. Dobre sieciówki i jest ok.


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 21:27:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3098
Lokalizacja: Wrocław
Jakie to są dobre sieciówki?


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 22:17:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4425
Lokalizacja: Kraków
cabana pisze:
Jakie to są dobre sieciówki?

np te
http://www.xbest.pl/index.php?p1926,int ... es-chipset


Na górę
Post: sob, 28 kwie 2018 16:26:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 20 cze 2005 19:43:11
Posty: 43
robilem na proxmox, na razie dziala;


Na górę
Post: pn, 30 kwie 2018 23:08:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1966
A co macie na tych CHR?

Ile ruchu, ile klientow, ile ppsów?

Robią coś konkretnego, czy sie nudza?


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 23:11:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 700
Ma ktoś produkcyjnie hybrydę VMek birda i CHRa? Jaką maszynę potrzeba, żeby przewalić Gb/s ruchu?


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 16:59:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Katowice
https://blog.kroy.io/2019/08/23/battle- ... l-routers/

Ja u siebie mam CHR, ale ruch znikomy. Od postawienia ani razu nie padło ;)

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: ndz, 16 lut 2020 21:45:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 700
Postawiłem półprodukcyjnie w jednym węźle na 8 x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2407 v2 @ 2.40GHz (2 Sockets) dwa zwirtualizowane w Proxmoxie CHRy (BGP oraz NAT+kolejki). Ruch w szczycie 500 Mb/s, obciążenie całości dobija do 50%, ale maszyna to taka nie za młoda już jest, chociaż podsumowując działa to to całkiem sprawnie.


Na górę
Post: ndz, 16 lut 2020 21:56:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3098
Lokalizacja: Wrocław
Im wyżej taktowane zegary CPU tym lepiej to śmiga :oczko:


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 0:59:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1102
Mikrotik od v7 ponownie zaczął wspierać x86.


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 2:04:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 700
W jakim sensie nie wspierał do tej pory?


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 13:24:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 627
Nie lubił i nie pomagał.


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 13:25:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1102
A teraz nawet udało mi się z pomocą supportu odpalić Mellanoxa 40Gbps :)
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 19#p775319


Na górę
Post: czw, 23 lip 2020 13:06:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 518
Lokalizacja: woj.śląskie
A czy ktoś ma może koncentrator PPPoE jako chr na proxmoxie?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 09 wrz 2021 10:13:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 19 cze 2015 10:06:31
Posty: 137
Wpadła nam płytka supermicro X10 z Xeonem D-1518 (6x1Gb LAN, 2x SFP+). Dołożyliśmy ram 1x 4GB i ssd 128GB nvme pod m.2.

Ros v6 nie widzi m.2 i brak sterów pod I210 oraz sfp+
Ros v7 widzi m.2, formatuje ale ma problem z zainstalowaniem (użyłem dysku pod sata). Widzi wszystkie interfejsy ale btest jest o połowę niższy niż na v6.

Hyper-V na WS2022 - słaba wydajność w btest - nie potrafi obciążyć wszystkich rdzeni na maxa.
ESXi - fajne i działa ale musiałem dołączyć inny dysk pod sata jako miejsce dla VM.
ProxMox - równie proste co ESXi. Wydajność na poziomie Ros v6

Zastanawia mnie tylko czy trzeba wykupywać subskrypcję?
Czy to tylko o support w niej chodzi?
Są jakieś konkretne/polecane ustawienia interfejsów sieciowych poprawiające wydajność CHR na proxmoxie?

/edit
Zauważyłem że x86 jest bardziej responsywny niż CHR na proxmoxie. Przeładowanie 580 kolejek (remove&import) idzie błyskawicznie na x86 a na CHR znacznie dłużej. Btest w obu przypadkach porównywalny.


Na górę
Post: czw, 07 paź 2021 22:15:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 178
Jak masz sieciówki zgodne z v6 to zainstaluj na innej maszynie a potem po prostu przełóż dysk :)

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Post: pn, 20 gru 2021 16:55:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 lis 2010 19:09:35
Posty: 69
W ProxMox ustawiłeś typ procesora na 'host'?


Na górę
Post: czw, 23 gru 2021 9:20:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2574
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
karkow pisze:
Wpadła nam płytka supermicro X10 z Xeonem D-1518 (6x1Gb LAN, 2x SFP+). Dołożyliśmy ram 1x 4GB i ssd 128GB nvme pod m.2.

Ros v6 nie widzi m.2 i brak sterów pod I210 oraz sfp+
Ros v7 widzi m.2, formatuje ale ma problem z zainstalowaniem (użyłem dysku pod sata). Widzi wszystkie interfejsy ale btest jest o połowę niższy niż na v6.



uruchomiliśmy płytę X11 z Xenonem oraz Mikrotikiem .... system na SSD SATA
v6 nie widzi zintegrowanych i210 ale bezproblemowo rozpoznało X520 z SFP+ oraz wkładki WDM i na tym na tą chwilę pracuje
v7 zobaczyło wszystkie interfejsy również zintegrowane i210 ale póki co za dużo zabawy aby przejść produkcyjnie na v7 czekamy


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 sty 2022 8:32:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl