Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 29 gru 2019 17:03:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
Chcę postawić PROXMOX-a w konfiguracji RAID1 na 2x SSD TRANSCEND 128G 370S na system + RAID5 (na /var/lib/vz) na 4x WD Red 2TB 3,5 256MB SATAIII/5400rpm WD20EFAX.
Do dyspozycji mam kontroler HP P410.
Dylemat mam taki czy dyski RAID1 z systemem utworzyć na P410 czy na linux md-raid.
Chętnie posłucham waszych opinii jakie rozwiązanie jest lepsze i dlaczego.
Przy okazji pytanie czy WD20EFAX or WD20EFRX różnią się tylko ilością pamięci cache (256MB vs 64MB)
tzn czy można stosować zamiennie w RAID ?


Na górę
Post: ndz, 29 gru 2019 22:36:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 695
system postaw na RAID1 na SSD na soft raid,
dane i VM postaw na RAID5 - chociaż osobiście na 4xWD zrobiłbym rownież RAID1 na P410

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: ndz, 29 gru 2019 23:48:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
almemento pisze:
system postaw na RAID1 na SSD na soft raid,
dane i VM postaw na RAID5 - chociaż osobiście na 4xWD zrobiłbym rownież RAID1 na P410


Dlaczego system na soft raid i dlaczego vm na raid1 a nie na raid 5 ?


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 0:32:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 695
no to zrob odwrotnie system na p410, a vm na soft raid.
dlaczego raid1 a nie raid5 - tak samo, zrób odwrotnie i się dowiesz.
glupio pytasz. - najpierw o to samo w odwrotnej kolejnosci, a później znów o to samo i znów w odwrotnej.
jaki cel?

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 11:50:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 10 gru 2019 11:14:09
Posty: 24
Lokalizacja: Trójmiasto
Transcendy, hmm dość odważny wybór jeżeli to ma być produkcja, ale jak najbardziej soft-raid1

Co do 4 dysków wd red to proponuje raid10, ponieważ przy dużej liczbie vm odczujesz czkawke tych dysków ze wzgledu na ich prędkość.
No i znowu jeżeli to produkcja to kontroler sprzętowy warto mieć w zapasie sprawny drugi działający ;)


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 13:36:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
MaciekF pisze:
Transcendy, hmm dość odważny wybór jeżeli to ma być produkcja, ale jak najbardziej soft-raid1
;)


Co z nimi nie tak ?
Dlaczego soft raid ?

MaciekF pisze:
No i znowu jeżeli to produkcja to kontroler sprzętowy warto mieć w zapasie sprawny drugi działający ;)

Czy można wyeksportować konfigurację z p410 i zaimportować do zapasowego ?


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 13:45:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 10 gru 2019 11:14:09
Posty: 24
Lokalizacja: Trójmiasto
kermu pisze:
MaciekF pisze:
Transcendy, hmm dość odważny wybór jeżeli to ma być produkcja, ale jak najbardziej soft-raid1
;)


Co z nimi nie tak ?
Dlaczego soft raid ?

MaciekF pisze:
No i znowu jeżeli to produkcja to kontroler sprzętowy warto mieć w zapasie sprawny drugi działający ;)

Czy można wyeksportować konfigurację z p410 i zaimportować do zapasowego ?


Kiedyś robili hdd i te dyski miały dość słabe opinie jak i performance, co do ssd to nie wiem czy był ryzykował, ale może już się poprawili (mam jeden z przed 2 lat no i osiągami to nie zachwycał).

Soft-raid bo jest prosty, łatwy w konfiguracji, i nawet jak dysk padnie to Ci system wystartuje z tego drugiego (pod warunkiem że będziesz miał gruba'sa na obu ;) )

nie używałem akurat kontrolerów hp to się nie wypowiem ;)


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 14:46:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
MaciekF pisze:
Soft-raid bo jest prosty, łatwy w konfiguracji, i nawet jak dysk padnie to Ci system wystartuje z tego drugiego (pod warunkiem że będziesz miał gruba'sa na obu ;) )


Tak to jest argument na plus, drugi plus to że w przypadku awarii kontrolera raid wystartuję system.
Minusem jest brak podtrzymania pamięci cache w razie nagłego zaniku zasilania i możliwe z tym konsekwencje.

Ktoś ma jeszcze jakieś sensowne uwagi ?


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 14:57:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 10 gru 2019 11:14:09
Posty: 24
Lokalizacja: Trójmiasto
kermu pisze:
Minusem jest brak podtrzymania pamięci cache w razie nagłego zaniku zasilania i możliwe z tym konsekwencje.


To mają być dyski systemowe, także nic tu nie powinno się wydarzyć, no chyba ze update systemu :)

może warto zainwestować w ups ?


Na górę
Post: pn, 30 gru 2019 16:01:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1530
Lokalizacja: Katowice
Postaw ZFS lepej na tym proxmoxie i daj sobie spokój z kontrolerem sprzętowym, lepiej ta kase wydać na lepsze dyski.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 31 gru 2019 12:00:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 161
Chyba Cię poćmiło z tymi Transcendami. Gówno do kwadratu.
Powiem to z doświadczenia z kilkoma tysiącami komputerów z ich dyskami, właśnie model 370S. Sypią się na potęgę. Wymieniam je co chwilę bo producent All-in-One'ów wpakował tam dyski ich firmy. Owszem mam je na gwarancji, dostaję zaraz nowe ale nawet te nowe się sypać potrafią. Zresztą zobacz na YT test zapisu na tych dyskach. Jak osiągnie TBW blokuje się od strzała.
Z paroletniego doświadczenia wiem, że kupno Transcendów było pomyłką. Najlepiej sprawowała się seria KC od Kingstona. Źle nie jest z serią IRDM PRO od Goodrama. Na temat Adaty, czy innych dziwadeł nie mam zupełnie zdania.
W domu tyram Samsunga 860 EVO 500GB i jest całkiem ok.

PS
W ciągu 3 miesięcy na 2600 All-in-One, wymieniłem około 60 sztuk SSD Transcenda. Nigdy wcześniej nie działo się tak z Kingstonem z serii KC (padały po 6 latach, tyrane codziennym, stałym zapisem)
Tak nawiasem jak chcesz tak małe SSD dawać na serwer to ja Cię podziwiam. Ceny SSD są tak niskie...
Kup albo porządną serię albo dyski przemysłowe. To się kupuje raz na lata a nie wymienia co pół roku. Twój czas jest więcej warty niż te kilkaset złotych więcej.


Na górę
Post: wt, 31 gru 2019 13:21:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
Pudel pisze:
Chyba Cię poćmiło z tymi Transcendami. Gówno do kwadratu.


Osobiście używam tylko tych dysków i nigdy nie miałem z nimi problemów.
Jeśli miałeś z nimi takie problemy domyślam się że posiadasz zrzuty SMART wadliwych egzemplarzy.
Czy możesz je udostępnić ?


Na górę
Post: wt, 31 gru 2019 13:23:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
Andrew_wojownik pisze:
Postaw ZFS lepej na tym proxmoxie i daj sobie spokój z kontrolerem sprzętowym, lepiej ta kase wydać na lepsze dyski.


Jaka jest przewaga ZFS nad EXT4 na p410 z 512MB cache z BBWC ?
Czy możesz udostępnić jakieś testy porównawcze ?


Na górę
Post: wt, 31 gru 2019 13:35:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 161
kermu pisze:
Pudel pisze:
Chyba Cię poćmiło z tymi Transcendami. Gówno do kwadratu.


Osobiście używam tylko tych dysków i nigdy nie miałem z nimi problemów.
Jeśli miałeś z nimi takie problemy domyślam się że posiadasz zrzuty SMART wadliwych egzemplarzy.
Czy możesz je udostępnić ?


Chętnie bym je udostępnił tylko z czego?
Te dyski siadały do dwóch stanów
Albo odzywał się uszkodzony kontroler i 0GB albo był niewidoczny pod żadnym portem SATA.
Odczyt smart był niemożliwy lub żywnie nie miałem ochoty patrzeć co tam się pojawia
Rzadko w ssd ważny jest smart. Zwłaszcza w dyskach nie dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 01 sty 2020 20:59:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1530
Lokalizacja: Katowice
kermu pisze:
Andrew_wojownik pisze:
Postaw ZFS lepej na tym proxmoxie i daj sobie spokój z kontrolerem sprzętowym, lepiej ta kase wydać na lepsze dyski.


Jaka jest przewaga ZFS nad EXT4 na p410 z 512MB cache z BBWC ?
Czy możesz udostępnić jakieś testy porównawcze ?


Tani kontroler nie będzie wydajny, nie mówiąc o tym jak ssd podepniesz. Do tego zfs ma deduplikację i kompresję i sporo lepiej znosi wszystko. Bierzesz kontroler, a dyski masz tak słabe, że masakra...

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: czw, 02 sty 2020 19:54:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4053
Lokalizacja: Szczecin
Co do przewagi ZFS nad RAID polecam obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=yAuEgepZG_8
Niejeden już miał problemy przez awaryjne kontrolery RAID i to, że potrafiły zrobić dyskom cuda (całej macierzy dysków). Większość się z nich wycofuje, bo obecnie można mieć dobrą wydajność korzystając tylko z CPU i jest większa łatwość odzyskania danych (nie trzeba trzymać zapasowego kontrolera). Co więcej jak działasz na większą skalę (więcej niż kilkanaście dysków), to zostaje tylko ZFS/unraid, bo nie ma tak dużych kontrolerów RAID w rozsądnych pieniądzach. Jak wchodzisz w dyski SSD po PCIe, to też nie ma innej opcji niż ZFS.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 02 sty 2020 21:28:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 wrz 2008 15:08:52
Posty: 256
Lokalizacja: Szczecin
zajadacz pisze:
Niejeden już miał problemy przez awaryjne kontrolery RAID i to, że potrafiły zrobić dyskom cuda (całej macierzy dysków).

Jeśli kontroler nie jest zbugowany to większym statystycznie problemem jest uszkodzenie macierzy
przez brak BBWC lub FBWC lub przez nieświadome/nieodpowiedzialne korzystanie dodatkowo z
cache dysków które nie jest zabezpieczone podtrzymaniem zasilania z kontrolera o czym ostrzega
większośc producentów kontrolerów zalecając wyłączenie w kontrolerze "disc cache".
Ignorowanie powyższego prowadzi właśnie do awarii macierzy przy nieoczekiwanym wyłaczeniu serwera z zasilania, czym użytkownicy obwiniają kontroler.
W przypadku korzystania z baz danych wręcz nie wyobrażam sobie dodatkowego braku podtrzymania buforów dysku, licząc tylko na sprawny UPS.

zajadacz pisze:
Co do przewagi ZFS nad RAID polecam obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=yAuEgepZG_8
[...] i jest większa łatwość odzyskania danych [...]


Uwaga cenna - wybór FS pod kątem możliwości odzyskania danych z uszkodzonej macierzy, zatem
ile programów do odzyskiwania RAID jest w stanie poradzić sobie z RAID-Z a ile z MDRAID + LVM + EXT4
lub SMARTARRAY HP RAID + LVM + EXT4 ?


Na górę
Post: wt, 10 mar 2020 0:51:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 mar 2020 12:43:34
Posty: 4
Kolego kermu

Kontroler HP P410 nie obsługuje JBOD jak typowe HBA, tylko wiec aby zrobić soft raid trzeba zrobić RAID-0 dla każdego dysku, osobiście nie polecam tego rozwiązania.

RAID mdadm ma sens jak dyski podpięte bezpośrednio i można z nich czytać Smart, jeżeli nie masz innego kontrolera to zalecam tobie skorzystanie z tego kontrolera w RAID-1 oraz RAID-10, jeżeli boisz się baterii do niego i nie masz w planach tego monitorować oraz nie masz UPS i rozwiązania które to sensownie zamknie, to cache możesz zawsze używać tylko do odczytu, dramatu nie będzie.


Pozdrawiam


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 30 mar 2020 18:23:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl